Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Etapa očami expertov: Veľkú šancu má únik, Sagan nebude strácať sily

Po včerajšom triumfe Petra Sagana je dnes na programe Tour kopcovitá etapa s 10-kilometrovým finišom do kopca. Kto má šancu na úspech? Prečítajte si analýzu expertov Lukáša Timka a Petra Zánického.

21.07.2018 07:00
Tour de France 2018, etapy Foto:
Etapa číslo 14.
debata
Tretí triumf Petra Sagana na Tour 2018 Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan zdoláva Arnauda Démara a Alexandra...

Lukáš Timko, šéfredaktor portálu cycling-info.sk

Dnes má veľkú šancu na triumf únik. Ak sa v ňom objavia jazdci, ktorí nebudú vysoko v celkovom poradí, tím Sky nebude mať žiadnu motiváciu stíhať ich a keďže im nikto nepomôže, vedúca skupina môže doraziť do cieľa s veľkým náskokom.

V skupine očakávam rovnakých protagonistov ako v minulých dňoch, teda Juliana Alaphilippa ako najväčšieho favorita na triumf – jasne mu sedí aj krátky, no prudký cieľový kopec, tiež Warren Barguil, Mikel Nieve a po odstúpení Nibaliho už aj bratia Izagirreovci.

Veľkú stratu v poradí nabral Adam Yates, no ak má aspoň akú-takú formu, mohol by to skúsiť tiež.

Otázkou však je, ako dlho sa únik bude tvoriť, koľko ľudí sa v ňom objaví. Či budú spokojní s Alaphilippom v skupine. Či sa tam neobjaví niekto z poradia a bude pôsobiť ako Čierny Peter, ktorého Sky nebude chcieť pustiť ako pred dvoma dňami Kruijswijk.

Inak ale Briti nebudú mať záujem riskovať nejaké ošpurtovanie Dumoulinom na páske so ziskom bonifikačných sekúnd pre neho. Ak by sa ale zhodou okolností do boja o etapu dostali top favoriti, veľkú šancu bude mať v cieľovom kopci Daniel Martin.

Ak by mal Peter Sagan súperov v boji o zelený dres a bolo to tesné, v tejto mega forme by asi skúsil ísť do úniku a pobiť sa o triumf či hoci aj piate miesto v etape. Boj o bodovaciu súťaž sa už ale nekoná, takže nebude riskovať a strácať sily. Preto si myslím, že etapu pojme iba ako tranzitnú.

Peter Zánický, mládežnícky kouč a prvý tréner Petra Sagana

Etapa, kde sa môže za určitých okolností meniť poradie na popredných miestach. Nepatrí síce medzi tie najnáročnejšie, ale záverečné 10-percentné trojkilometrové stúpanie môže rozdeliť sekundy favoritov.

Tento rok to zatiaľ únikom nevychádza. Žeby predsa v tejto etape? V závere budú silní Yates, Martin, Roglič či Valverde. Uvidíme, čo im dovolí Sky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Zanický #Tour de France 2018 #Lukáš Timko