Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Korunovácia kráľa. Sagan ďalším triumfom vyslal odkaz

Nemusel ísť v záverečnom špurte naplno. Zelený dres má istý, stačilo prísť bezpečne do cieľa. Prepásnuť šancu na víťazstvo? Také niečo nepozná.

20.07.2018 17:36
debata (41)
Peter Sagan (Bora-Hangrohe) v zelenom drese... Foto: TASR/AP, Christophe Ena
Sagan SR cyklistika Tour de France 13. etapa Peter Sagan (Bora-Hangrohe) v zelenom drese lídra bodovacej súťaže víťazí v 13. etape 105. ročníka Tour de France z Bourg d'Oisans do Valence (169.5 km).

Nezastaviteľný Peter Sagan ovládol hromadný dojazd 13. etapy Tour de France 2018. Zvýšil svoj náskok na čele bodovacej súťaže, ktorú po včerajšku vedie s mamutím náskokom 228 bodov.

V dramatickom finiši zdolal európskeho šampióna Alexandra Kristoffa i miláčika domácich fanúšikov Arnauda Démara. Sagan dosiahol tretí triumf na tohtoročnej Tour, jedenásty na tomto podujatí a celkovo 109. v kariére

Po trojdňovom brutálnom súťažení v Alpách bola včerajšia etapa balzamom na dušu i nohy pretekárov. S výnimkou niekoľkých stúpaní sa išlo stále dole, čo pelotón využil na pohodlnú jazdu.

Tretí triumf Petra Sagana na Tour 2018 Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan zdoláva Arnauda Démara a Alexandra...

Ďalší ambiciózny pokus o únik predviedol Thomas De Gendt, s ktorým sa odtrhla trojica Scully, Schär a Claeys. Pelotón bez problémov kontroloval ich náskok, ktorý od polovice trate začal postupne sťahovať.

Ako posledný odolával Schär, ale v cieľovom meste Valence už bol pelotón pokope a začali sa prípravy na hromadný dojazd. Kilometer pred cieľom sa sympaticky pokúsil o atak Philippe Gilbert, ale jeho snahu šprintérske tímy v pohode eliminovali.

Sagan opäť ukázal svoj fenomenálny cit pre pozičnú jazdu. Najskôr sa držal na kolese Démara, potom zistil, že Kristoff bude lepšia voľba. Zdalo sa, že Slovák začal špurtovať neskoro, ale pár metrov pred cieľom predstihol aj Nóra a po zásluhe zvíťazil.

„Táto etapa bola pre nás ako darček. Všetci sa snažili odpočívať, tak sme to využili. Som šťastný, že som vyhral. Ďakujem chalanom z tímu, opäť som mal vďaka nim výbornú pozíciu v závere,“ tešil sa Sagan v cieli.

Alpské galeje ho obrali až o päticu súperov z hromadných dojazdov a v preriedenom špurtérskom poli tak jeho dominancia ešte viac vynikla. Zo zeleného trička ho vyzlečie už len nepredvídateľný incident.

„Či mám zelený dres už vyhratý? Nemám, lebo nás čaká ešte tá najdôležitejšia časť – doviesť ho v bezpečí do Paríža,“ dodal.

Ešte niekoľko metrov pred páskou to vyzeralo na triumf Kristoffa. Nór mal skvelú pozíciu, ale Sagana za sebou neudržal.

„Snažil som sa ho držať na svojom zadnom kolese. Avšak videli ste, bolo to nemožné. Sagan je veľmi silný. Všetko som urobil tak, ako som mal. Len on bol o niečo rýchlejší,“ smútil Kristoff.

Sagan niekoľko hodín pred štartom vo zverejnenom videu ozrejmil dôvody, prečo rozchod s manželkou Katarínou oznámil práve počas Tour. Zároveň poprosil médiá, aby rešpektovali jeho súkromie a sústredili sa na jeho športovú kariéru.

Včerajším víťazstvom vo Valence poslal jasný odkaz:

Môj osobný život nechajte na pokoji. Sledujte moje výkony na ceste. Veď som predsa najrýchlejší.

Tour de France 2018

výsledky 13. etapy (Bourg d'Oisans – Valence, 169,50 km): 1. Peter SAGAN (SR/Bora-hansgrohe) 3:45:55 h, 2. Alexander Kristoff (Nór./SAE Team Emirates), 3. Arnaud Demare (Fr./FDJ), 4. John Degenkolb (Nem./Trek-Segafredo), 5. Greg Van Avermaet (Belg./BMC), 6. Yves Lampaert (Belg./Quick-Step), 7. Magnus Cort Nielsen (Dán./Astana), 8. Andrea Pasqualon (Tal./Wanty-Groupe Gobert), 9. Sonny Colbrelli (Tal./Bahrain-Merida), 10. Taylor Phinney (USA/Cannondale-Drapac) všetci rovnaký čas

celkové poradie: 1. Geraint Thomas (V.Brit./Sky) 53:10:38 h, 2. Christopher Froome (V.Brit./Sky) +1:39 min, 3. Tom Dumoulin (Hol./Sunweb) +1:50, 4. Primož Roglič (Slovin./Lotto NL-Jumbo) +2:46, 5. Romain Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) +3:07, 6. Mikel Landa (Šp./Movistar) +3:13, 7. Steven Kruijswijk (Hol./Lotto NL-Jumbo) +3:43, 8. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +4:13, 9. Daniel Martin (Ír./SAE Team Emirates) +5:11, 10. Bob Jungels (Lux./Quick-Step) +9:09, … 60. SAGAN +1:23:17

bodovacia súťaž: 1. SAGAN 398 b, 2. Kristoff 170, 3. Demare 133

Sagan prekonal Merckxa

Peter Sagan v piatok odjazdil 97. etapu na Tour v drese lídra jednej z klasifikácií. Prekonal tým legendárneho Eddyho Merckxa, ktorý v žltom tričku nastúpil na 96 etáp.

Nasledujú elitní vrchári v bodkovanom drese: Richard Virenque (95) a Lucien van Impe (90).

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2018