Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tímový kolega vo vedení? Lišiak Froome má svoj plán

Alpský trojboj na Tour de France výraznejšie prekvapenie nepriniesol. Dominoval tím Sky. Len poradie jazdcov je iné, ako sa čakalo.

20.07.2018 21:00
Francúzsko cyklistika Tour de France 13. etapa Foto: ,
Brit Chris Froome (SKY) v rozhovore s členmi tímu pred štartom 13. etapy 105. ročníka Tour de France.
debata (1)

Nie Chris Froome, Geraint Thomas je zatiaľ najsilnejším jazdcom na Tour. Vyhral dve etapy za sebou, kraľoval aj na ikonickom kopci Alpe d'Huez.

A najmä ukázal, že nemusí byť len druhou voľbou v tíme.

Froome vs. Wiggins

Fanúšikovia milujú kontroverzie. A najmä na Tour. Vzoprel sa Thomas hegemónii a môže zdolať favorizovaného kolegu?

„Je neskutočné, že som vyhral aj druhú etapu. Skutočne nemám slov. Žltý dres je niečo výnimočné. Najlepšie by bolo, ak by sme už boli v Paríži,“ žartoval Thomas.

Froome vie o narušení tímovej loajality svoje. Pred šiestimi rokmi mal reálnu šancu vyzliecť tímového kolegu Bradleyho Wigginsa zo žltého trička.

V závere už teraz pamätnej 11. etapy však zvoľnil, počkal na tímového lídra a spolu prišli do cieľa. Až o pár rokov sa verejnosť dozvedela, čo sa stalo.

Najťažšia etapa Tour so stúpaním na Alpe D'Huez Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan rozdáva autogramy pred etapu.

Wiggins sa po jeho ataku sťažoval v tímovej vysielačke, že ho kolega podrazil a dokonca pohrozil, že ak ho nepočká, z pretekov odstúpi.

Šéfstvo Sky sa vtedy zľaklo a Froomovi pristrihlo krídelká. Teraz je však štvornásobný šampión Tour v opačnej pozícii. Či si z toho robí ťažkú hlavu? Vôbec.

„Geraint má životnú formu, prajem mu to. Sme vo výbornej pozícii, máme prvé dve miesta. Zatiaľ sa všetko vyvíja veľmi dobre,“ usmieval sa lišiacky. Prečo? Lebo presne vie, čo urobí.

Nechá kolegu, nech sa teší zo žltého dresu. Pozornosť bude na jeho pleciach, on sa zbaví tlaku. Jeho čas príde v Pyrenejách. Po úniku nadelí konkurencii jednu-dve minúty a náskok si ustráži v časovke. A v Paríži bude žltý piatykrát v kariére.

Smoliar Nibali

Alpy počas Tour opäť nesklamali. Jazdcov donútili k maximálnym výkonom a poriadne preriedili pelotón. V priebehu dvoch dní skončili až piati elitní špurtéri. Okrem Kitella, Cavendisha, Greipela a Groenewegena aj Fernando Gaviria. Pred nováčika Tour bol konečnou tretí diel horskej trilógie.

Nevydržali diabolské tempo. Jedni to vzdali, druhí nesplnili časový limit. Petrovi Saganovi tak zostalo z konkurencie o zelený dres len torzo.

Výstup na Alpe d'Huez lemovali aj vo štvrtok tisícky priaznivcov, podľa francúzskych médií takmer až milión.

Túžba jednej fanúšičky po najlepšej fotografii sa stala osudnou Vincezovi Nibalimu. Šampión spred štyroch rokov škaredo spadol po tom, ako sa mu do riadidiel zaplietol popruh od fotoaparátu.

Mal však v sebe toľko adrenalínu, že etapu dokončil. Na výbornom siedmom mieste a len s trinásťsekundovým odstupom. Až v nemonici mu diagnostikovali zlomeninu krčného stavca. „Som v poriadku, odchádzam sa domov liečiť. Ďakujem za podporu,“ odkázal fanúšikom Žralok z Messiny.

Prekvapiť môže Landa

Po odstúpení Taliana môžu vedúcu dvojicu zo Sky ohroziť len dvaja – Tom Dumoulin a Mikel Landa.

Dumoulin jazdí výborne, jeho časovkárske kvality netreba pripomínať. „Chcel som vyhrať, ale obrala ma o to vlastná chyba. Thomas s Froomom zatiaľ vedú, ale aj oni môžu mať slabší deň,“ hneval sa Holanďan v cieli kráľovskej etapy.

Tom Dumoulin vedie pred Slovákom Petrom Saganom... Foto: TASR/AP, Stephane Mantey
Sagan Tour Tom Dumoulin vedie pred Slovákom Petrom Saganom v zelenom drese pre najlepšieho špurtéra počas 9. etapy Tour de France.

Landa zachraňuje česť Movistaru. Na Alpe d'Huez v závere zaútočil, napokon sa ukázalo, že príliš skoro. Ale ukázal zlepšenie a môže byť čiernym koňom tretieho týždňa. Jeho výhodu pripomína bývalý jazdec Juan Antonio Flecha.

„Veľmi dobre pozná tím Sky. Veď tam doteraz pôsobil. Vie, ako to u nich funguje i ako budú rozmýšľať v závere pretekov. Môže to byť jeho výhoda,“ povedal expert Eurosportu.

Hviezdy uplynulých dní? Primož Roglič a Steven Kruijswijk z tímu LottNL-Jumbo. Bývalý skokan na lyžiach ide Tour fantasticky a po Nibaliho konci poskočil v celkovom poradí už na štvrtú priečku.

Nechýbalo veľa a jeho tímový kolega by sa stal hrdinom kráľovskej etapy. Kruijswijkov takmer 70-kilometrový únik pohltili favoriti až v samom závere. Holanďana mohli tešiť aspoň desiate miesto a červené číslo pre najväčšieho bojovníka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Chris Froome #Sky #Tour de France 2018