Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kráľom Alpe d'Huez je Thomas, Sagan vedie po odstúpení Gaviriu o 210 bodov

Geraint Thomas sa stal víťazom dvanástej etapy 105. ročníka Tour de France z Bourg-Saint-Maurice Les Arcs na vrchol Alpe d'Huez s dĺžkou 175,5 kilometra, počas ktorej cyklisti nastúpali neuveriteľných 5337 výškových metrov.

19.07.2018 17:49 , aktualizované: 20:02
Geraint Thomas Foto: ,
Geraint Thomas v cieli 12. etapy Tour de France.
debata (8)

Britský pretekár v službách tímu Sky triumfoval zásluhou záverečnému šprintu upevnil si pozíciu vedúceho pretekára celkového poradia. Zo žltého dresu v stredu vyzliekol Grega Van Avermaeta.

Geraint Thomas sa stal vôbec prvým Britom, ktorý triumfoval na slávnom Alpe d'Huez, prerušil sériu troch úspechov domácich Francúzov.

„Veľmi ťažko hľadám slová. Vôbec som dnes nemyslel triumf, iba som sa držal súperov. Je to niečo neuveriteľné, som veľmi šťastný. Žlté tričko si teraz možno udržím nasledujúcich pár dní, ale sa povedať nedá, pretože sú to ťažké preteky a telo môže reagovať všelijako,“ povedal v prvej reakcii do televíznych kamier Geraint Thomas.

Najťažšia etapa Tour so stúpaním na Alpe D'Huez Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan rozdáva autogramy pred etapu.

Kráľovská dvanásta etapa bola nad sily pre viacerých špurtérov. V jej priebehu odstúpil Nemec André Greipel (Lotto Soudal), Holanďan Dylan Gronewegen (Lotto NL-Jumbo) aj Kolumbijčan Fernando Gaviria (Quick-Step Floors). Gaviriovi patrila v priebežnom poradí bodovacej súťaže druhá priečka, Gronewegenovi tretia.

Aktuálne má slovenský jazdec Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) náskok 210 bodov v súťaži o zelený dres pred aktuálne druhým Nórom Alexandrom Kristoffom. Vo štvrtok sa Slovák držal v pelotóne len na prvom kopci, po ňom sa stiahol dozadu a strážil si čas.

Do cieľa prišiel na 109. mieste s odstupom 31:28 min po boku tímových kolegov Daniela Ossa a Marcusa Burghardta. V priebežnej celkovej klasifikácii je Sagan na 63. priečke (+1:23:27 h).

V piatok je na programe rovinatá etapa z Bourg d'Oisans do Valence dlhá 169,5 km, jej záver je priaznivo naklonený víťazným ambíciám Petra Sagana.

„Bol to naozaj náročný deň, nepamätám si žiadnu podobnú etapu. Pre každého to bolo naozaj ťažké, ale prežil som, je to v poriadku. Je mi ľúto Gaviriu, Greipela a Groenewegena, aj pre mňa to bolo veľmi náročné. V piatok by sa o víťazovi mohlo rozhodnúť v špurte, ale s menším počtom špurtérov bude ťažšie udržať etapu pod kontrolou. Teraz to už pre mňa v súťaži o zelený dres nie je o zbieraní bodov, ale o tom, aby som zostal zdravý. Stále máme pred sebou tretí týždeň,“ uviedol Sagan pre oficiálny web Tour de France.

Rovnako ako v stredu aj vo štvrtok mala alpská etapa veľmi rýchly úvod. Nenastúpil do nej kolumbijský reprezentant Rigoberto Urán, druhý muž minuloročnej celkovej klasifikácie. Počas prvých kilometrov sa nepodarilo sformovať žiadny únik, ale už po tridsiatich kilometroch prišlo stúpanie na Col de la Madeleine.

Na čele sa sformovala tridsaťčlenná skupina a nechýbal v nej ani líder hodnotenia vrchárov Francúz Julian Alaphilippe (Quick-Step), druhý muž tejto klasifikácie Belgičan Serge Pauwels (Dimension Data), z elitnej desiatky celkového poradia Holanďan Steven Kruijswijk (Lotto NL-Jumbo). Tesne pred vrcholom zaútočil Alaphilippe, pripísal si do poradia plných 20 bodov a upevnil vlastníctvo bodkovaného dresu.

Neskôr získal ďalšie tri body za druhú priečku na Lacets de Montvernier za Francúzom Pierrom Rollandom (Cannondale-Drapac). Pelotón strácal na čelo pretekov približne štyri minúty, v hlavnom poli nechýbal ani Peter Sagan či v žltom jazdiaci Brit Geraint Thomas (Sky). Rolland si na prvom mieste vypracoval polminútový náskok a vyhral rýchlostnú prémiu na 91. kilometri.

Potom trochu zvoľnil a na začiatku stúpania na Col de la Croix de Fer sa na neho dotiahli Španiel Alejandro Valverde (Movistar) a Kruijswijk, ktorý bol v tom čase virtuálnym lídrom pretekov. Neskôr sa skupina na čele rozrástla na 11 členov. Pod dlhým takmer 30-kilometrovým stúpaním s priemerným sklonom 5,2 % sa Sagan odpojil od pelotónu a sústredil sa na bezpečný dojazd do cieľa v predpísanom limite.

V tom čase odstúpil tretí muž bodovacej súťaže Holanďan Dylan Gronewegen (Lotto NL-Jumbo), víťaz siedmej a ôsmej etapy TdF 2018. Počas stúpania začal Alaphilippe výrazne zaostávať a po krátkom čase sa dokonca odpojil aj od pelotónu.

Náročné stúpania prinútili odstúpiť Nemcov Andrého Greipela (Lotto-Soudal) či Ricka Zabela (Kaťuša). Kruijswijk si vybral samostatný únik a bez väčších problémov vyhral horskú prémiu, nasledovali Warren Barguil, Mikel Nieve a Rafal Majka s odstupom cez tri minúty.

Pri zjazde do údolia začal pracovať tím Sky a pomaly ukrajoval s náskoku lídra, no na záverečné populárne stúpanie na Alpe d'Huez dlhé 13,8 km s 21 serpentínami a priemerným sklonom 8,1 percenta nastupoval Holanďan s náskokom viac ako štyroch minút pred „balíkom“, v ktorom nechýbal ani jeden jazdec z elitnej pätnástky celkovej klasifikácie, jedinou výnimkou bol práve Kruijswijk, pred štvrtkom šiesty muž poradia.

Skupina prenasledovateľov sa postupne zmenšila až na deväť členov a pred kótou 8 km sa Geraint Thomas vrátil na čelo virtuálneho hodnotenia. Na stíhaciu jazdu za Kruijswijkom sa vydal domáci jazdec Romain Bardet (Ag2r La Mondiale) a úspešne ukrajoval z náskoku holandského jazdca.

Brit Christopher Froome (Sky) sa na štvrtom kilometri prehnal okolo Bardeta a vzápätí aj okolo Kruijswijka. O víťazstvo napokon bojovala päťčlenná skupina – Bardet, Froome, G. Thomas, Holanďan Tom Dumoulin (Sunweb) a Španiel Mikel Landa (Movistar). Špurt vyšiel najlepšie držiteľovi žltého trička Geraintovi Thomasovi.

Peter Sagan má pohodlný náskok v boji o zelený... Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
Peter Sagan Peter Sagan má pohodlný náskok v boji o zelený dres.

Tour de France 2018:

12. etapa (Bourg-Saint-Maurice Les Arcs – Alpe d'Huez, 175,5 km): 1. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky 5:18:37 h, 2. Tom Dumoulin (Hol.) Sunweb +2 s, 3. Romain Bardet (Fr.) Ag2r La Mondiale +3, 4. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +4, 5. Mikel Landa (Šp.) Movistar +7, 6. Primož Roglič (Slovin.) LottoNL-Jumbo, 7. Vincenzo Nibali (Tal.) Bahrain-Merida – obaja +13, 8. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana +42, 9. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +47, 10. Steven Kruijswijk (Hol.) LottoNL-Jumbo +53,… 109. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +31:29 min

Poradie po 12. etape: 1. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky 49:24:43 h, 2. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +1:39 min, 3. Tom Dumoulin (Hol.) Sunweb +1:50, 4. Vincenzo Nibali (Tal.) Bahrain-Merida +2:37, 5. Primož Roglič (Slovin.) LottoNL-Jumbo +2:46, 6. Romain Bardet (Fr.) Ag2r La Mondiale +3:07, 7. Mikel Landa (Šp.) Movistar +3:13, 8. Steven Kruijswijk (Hol.) LottoNL-Jumbo +3:43, 9. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +4:13, 10. Daniel Martin (Ír.) UAE Team Emirates +5:11,… 63. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +1:23:27 h.

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 339 bodov, 2. Alexander Kristoff (Nór.) UAE Team Emirates 129, 3. Arnaud Démare (Fr.) Groupama-FDJ 106, 4. John Degenkolb (Nem.) Trek Segafredo 100, 5. Andrea Pasqualon (Tal.) Wanty-Groupe Gobert 82, 6. Philippe Gilbert (Belg.) Quick-Step Floors 78

Aktualizujeme…

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Geraint Thomas