Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odkedy Cavendish kolidoval so Saganom, prenasleduje ho smola

Túžil prekonať jeden z rekordov legendárneho Eddyho Merckxa. V 105. ročníku slávnych pretekov Tour de France sa mu to už nepodarí. A možno nikdy.

19.07.2018 15:18
Mark Cavendish Foto: ,
Mark Cavendish.
debata (2)

Vrátim sa silnejší

Britský rýchlik Mark Cavendish sa v pelotóne trápi. Jeho smola sa datuje od vlaňajšej Tour. Skončila sa pre neho po nepríjemnom páde v 4. etape – po kolízii s Petrom Saganom, ktorého následne z pretekov vylúčili.

Najprestížnejšie cyklistické preteky nedokončí ani tentoraz. V stredajšej 11. etape neprišiel do cieľa v časovom limite a v súťaži – spolu s Markom Renshawom a Marcelom Kittelom – nemôže pokračovať.

„Horské etapy sú pre nás špurtérov vždy náročné. Už v októbri, keď som videl, čo nás na Tour čaká, mi bolo jasné, že to bude zložité. Snažil som sa, ale ani zďaleka som nebol dostatočne rýchly,“ skonštatoval v cieli sklamaný 33-ročný jazdec Dimension Data.

Na najrýchlejšieho muža etapy Gerainta Thomasa stratil viac než hodinu a nesplnil by tak limit, ani keby mu ho zdvojnásobili.

„Na prvom veľkom stúpaní na mňa čakali dvaja tímoví kolegovia, ale cítil som, že môžem ísť len vlastným tempom, tak som ich poslal dopredu. Som sklamaný, ale taká je cyklistika. Nie som prvý a ani posledný, koho stiahli z pretekov. O rok sa vrátim silnejší,“ doplnil pre cyclingweekly.com strieborný medailista z olympiády v Riu de Janeiro 2016 na dráhe.

Zároveň prezradil, že ani na sekundu nezvažoval, že z pretekov odstúpi ešte počas problémovej etapy. „Spravil som to v začiatkoch profesionálnej kariéry a vtedy som si povedal, že to nikdy nezopakujem. Tým, že prídem do cieľa, ukážem, že si vážim svoj tím i preteky,“ vysvetlil.

Tento rok prišiel na Tour s víziou vyrovnať sa Merckxovi (34) v počte etapových triumfov. Chýbajú mu štyri a už v prvom týždni sa ukázalo, že v súčasnej forme a obrovskej konkurencii skrátka nemá nárok. „Na Quick-Step a Boru jednoducho nemám,“ trpko uviedol už po 7. etape.

Thomas vyzliekol Van Avermaeta Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Geraint Thomas na pódiu po víťaznej etape.

Pády a zlomeniny

Jeden z najlepších špurtérov histórie zbiera v posledných mesiacoch skôr nepríjemné pády než víťazné dojazdy. Pamätnú kolíziu so Saganom si odniesla poškodená lopatka a zlomené rameno.

Rok 2018 odštartoval etapovým víťazstvom na prvých pretekoch v Dubaji, no následne si po páde narazil problematické rameno z predošlého roka a utrpel otras mozgu. Na Tirreno-Adriatico padol znova, tentoraz v tímovej časovke v rýchlosti 60 km/h, poriadne sa poudieral a zlomil si rebro.

O desať dní neskôr predviedol ďalší hororový pád na klasike Miláno – San Remo, keď si nevšimol prekážku v strede cesty a v plnej rýchlosti predviedol bolestivé salto. Výsledok? Zlomené rebro.

Po stiahnutí z aktuálneho ročníka Tour sa Cavendishova šanca na vytúžený rekord opäť výrazne znížila. Stoja proti nemu mladší a najmä rýchlejší súperi. Pred deviatimi rokmi dokázal na francúzskych cestách triumfovať šesťkrát, následne si dvakrát po sebe pripísal po päť etapových vavrínov. Naposledy výraznejšie zažiaril v roku 2014 (4 víťazné dojazdy), no odvtedy čaká na načatie štvrtej desiatky.

„Nikdy neodpisujte Cava,“ reagoval Cavendishov bývalý športový riaditeľ Brian Holm v rozhovore pre The Telegraph na otázku, či Brit ešte niekedy vyhrá etapu na Tour. Či sa mu to naozaj podarí, sa dozvieme asi až o rok. Jedno je však isté: ak sa Cavendish vráti na Tour, bude to v plnej sile a opäť s obrovskými ambíciami.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mark Cavendish #Eddy Merckx #Tour de France 2018