Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Alpe d'Huez sa cyklistom zatočí hlava. A možno príde aj Darth Vader

"Vous êtes des assassins! Oui, des assassins! - vy vrahovia! Áno, ste vrahovia!" kričal v roku 1910 na organizátorov Tour de France legendárny Octave Lapize.

19.07.2018 07:53
Tour de France, Alpe d´Huez Foto: ,
Na Alpe d´Huez čakajú na pretekárov stovky tisíc fanúšikov.
debata (5)

Tí mu spravili zo života peklo, 326 kilometrov dlhú etapu nasmerovali cez sedem vysokých kopcov po nespevnených cestách. To všetko na jednoduchých bicykloch s jedným prevodom.

Áno, Tour de France je predovšetkým o horách. Práve ony robia zo „Starej dámy“ pôvabnú pani, je to šou, ktorá priťahuje k trati stovky tisíc ľudí. A Alpe D'Huez je medzi nimi hviezdou – veľmi neobyčajnou.

„Tourmalet, Galibier a Izoard sú mýtické stúpania, avšak na všetky tri vrhá tento alpský vrch jeden veľký tieň. Prečo? Pretože Alpe D'Huez je horou modernosti,“ napísal dnes už 93-ročný novinár Jacques Augendre, ktorý podrobne sledoval päťdesiat ročníkov populárnej Tour.

Až 13,8 kilometrové stúpanie s priemerným sklonom 8,1 percenta, to je krátky profil legendárnej hory, na ktorej sa vo štvrtok vo výške 1850 m. n. m. uzavrie alpské dobrodružstvo tohtoročných pretekov okolo Francúzska.

Lanovka, tri hotely a nič iné

Jej čaro dlho poznali jedine lyžiari, ktorí navštevovali toto stredisko každú zimu. Kopec, na ktorom stála v tom čase iba jedna lanovka a tri hotely, však potreboval zarábať aj v lete a tak jeden z miestnych mecenášov – Georges Rajon – požiadal vedenie pretekov o zaradenie Alpe d'Huez do svojho itinerára.

V marci 1952 nasadla delegácia Tour do legendárneho auta Dyna-Panhard a zasneženými serpentínami sa vydriapala až na vrchol. „Prečo nie?“ povedali si počas cesty. A keď na stole pristál tučný balík frankov (v prepočte 3250 eur), bolo rozhodnuté – preteky ešte v to leto dostali zelenú.

Písal sa 4. júl a na štarte 10. etapy z Lausanne na Alpe d'Huez bol v žltom drese Talian Andrea Carrea. Vybojoval si ho deň predtým – namiesto úsmevu sa však v jeho tvári zračili výčitky. Na Tour neprišiel vyhrávať, ale pomáhať Faustovi Coppimu. „Vojak predsa nemá právo zatieniť svojho kapitána. Fausto, pochop, ja som ten dres nechcel. Nemám naň právo,“ červenal sa v cieli.

Coppi si z toho nič nerobil, svojmu pomocníkov triumf doprial. Vedel, že na dovtedy neznámom Alpe d'Huez to bude jeho deň.

A šampión sa veru nemýlil.

Na upätí hory zaútočil domáci Jean Robic. Francúzi šaleli, ich miláčik, ktorého štýl bol na rozdiel od ľahkonohého Coppiho príliš upracovaný, sprvu unikal. Až potom sa Talian vydal na stíhaciu jazdu. Osem kilometrov pred páskou svojho rivala dobehol, keď však ceduľa upozornila na blížiaci sa cieľ, vstal zo sedla a v kúdoloch prachu zmizol. A Robic? Na posledných štyroch tisíckach metrov stratil 80 sekúnd. Na ostatných sa čakalo podstatne dlhšie.

Úchvatné divadlo však organizátorov nenadchlo. Na kopci im chýbalo potrebné zázemie a tak hoteliérovi Rajonovi trvalo ďalších 24 rokov, kým generalitu Tour presvedčil vrátiť sa späť. Ešteže tak. Nebyť nekonečného naliehania, štvrtková etapa mohla byť bez Alpe d'Huez.

Sky bude brániť žltý dres

V žltom do nej nastúpi Geraint Thomas. Tridsaťdvaročný Brit po stredajšom víťazstve vyzliekol z najvzácnejšieho dresu Belgičana Grega van Avermaeta. Bol to veľký deň tímu Sky, výrazne si totiž polepšil aj Chris Froome. Naopak, iní favoriti na celkový triumf, Romain Bardet či Nairo Quintana, tentoraz zaostali.

Na svoje si prišiel aj Slovák Peter Sagan, ktorý ovládol špurtérsku prémiu. Jeho náskok v bodovacej súťaži pred Fernandom Gaviriom narástol na 121 bodov.

Hľadať favorita medzi špičkovými vrchármi je náročné. Alpe d'Huez však okrem otáznikov ponúka aj istoty.

Keď naň kamera obráti svoj zrak, bude jasné, že ide do tuhého. Pelotón sa začne drobiť na malé skupinky, alebo osamotených jednotlivcov, ktorí silno zatínajú zuby. Ešte zdesenejšie výrazy budú mať na tvárach pretekári z tzv. autobusu. Áno, pre elitných špurtérov, ktorí sa v prvom týždni striedali na pódiu, to bude hotový očistec – každá serpentína akoby samostatným dielom z hororového seriálu.

Na úpätí, tam, kde cyklisti urobia prvú z 21 zatáčok, bude nulová viditeľnosť. Nie, to nebudú vrtochy alpského počasia, ale fanúšikovia, ktorí utvoria špalier až na vrchol. Asfaltovú cestu odkryjú tesne pred príchodom pretekárov, budú im revať do uší a tí sa zasa budú pýtať: "Je to realita, či len halucinácia z vyčerpania?“

Alpe d'Huez je však niekde napoly. Dartha Vadera z Hviezdnych vojen, alebo muža s inhalátorom väčším ako hlava, tých predsa len tak niekde na ulici nestretnú.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France 2018 #Alpe d'Huez #Fausto Coppi