Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Šprintéri takmer nestihli časový limit. Sagan dal Cavendishovi 7:33 min

Desiata etapa 105. ročníka cyklistických pretekov Tour de France priviedla jazdcov prvýkrát do Álp. Na trase z Annecy do Le Grand Bornard boli pripravené tri stúpania prvej kategórie a jedna horská prémia najvyššej kategórie.

18.07.2018 11:26
Mark Cavendish Foto: ,
Sústredený Mark Cavendish pred štartom 2. etapy Tour de France.
debata (3)

Náročné kopce však výraznejšie nezamiešali poradím v popredí celkovej klasifikácie. Naopak, veľké problémy narobili šprintérom, ktorí takmer neprišli do cieľa v časovom limite.

Trať desiatej etapy mala dĺžku iba 158,5 kilometra, ale cyklisti si na nej ani chvíľu neoddýchli. Pelotón sa začal rozdeľovať už od úvodu a nestabilné tempo vôbec nevyhovovalo „rýchlym“ jazdcom, ktorí postupne začali odpadávať z „balíka“.

Na chvoste štartového poľa sa sformovala jedenásťčlenná skupina šprintérov a pomocníkov na rovinatých úsekoch. Jej hlavnou úlohou bolo prísť do cieľa s odstupom na víťaza menším ako 34 minút a 35 sekúnd.

V „grupette“ sa ocitli hviezdne šprintérske mená ako Mark Cavendish, Marcel Kittel alebo Dylan Groenewegen, ktorý na prebiehajúcom ročníku „Starej dámy“ už dvakrát ovládol záverečný dojazd.

Prvá horská etapa na Tour 2018 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Celkový líder 105. ročníka Tour de France...

V cieli ich napokon organizátori klasifikovali s mankom 34:02 min. takže sa o 33 sekúnd vyhli časovému limitu a na Tour de France môžu pokračovať ďalej. Pre porovnanie Peter Sagan skončil na 115. mieste so stratou 26:29 min, čiže bol lepší o 7:33 min.

V záverečných kilometroch mu robil spoločnosť Talian Daniel Oss, ktorý je takisto súčasťou nemeckého tímu Bora-Hansgrohe. Líder bodovacej súťaže prišiel do cieľa osem minút pred limitom. Komplikáciám sa vyhol aj druhý muž súťaže o zelený dres Kolumbijčan Fernando Gaviria.

„Zabudol som, že horské stúpania sú také náročné. Je to nezvyčajné, že sme mali takýto ťažký deň už v prvej alpskej etape. Zvyčajne sa to stáva v závere pretekov, keď nasleduje po sebe viacero dní s kopcami. Zostal so mnou tímový kolega Julien Vermote a spolu sme sa dostali do ‚grupetta‘. Tam sme si už navzájom viacerí pomáhali. Ak sa jeden trápi, ostatní ho počkali. Zišla sa tam dobrá skupina ľudí,“ vyjadril sa pre Cycling News Mark Cavendish, ktorý je v celkovom poradí na 148. priečke so stratou 1:11 hod.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Mark Cavendish #Tour de France 2018