Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Triumf Degenkolba. Sagan zvýšil vedenie v bodovacej súťaži

Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil 5. miesto v 9. etape na 105. ročníku Tour de France. Trojnásobný a úradujúci majster sveta si nevylepšil skvelé pódiové skóre na tohtoročnej "Starej dáme" (2-3-1), ale naďalej platí, že vo všetkých doterajších individuálnych etapách skončil do ôsmeho miesta.

15.07.2018 16:21 , aktualizované: 16:34
sagan tour avermaet Foto: ,
Greg van Avermaet a Peter Sagan počas 9. etapy Tour de France.
debata (1)

Mimoriadne atraktívnu, ale aj náročnú etapu z Arrasu do Roubaix (156,5 km), ktorá sa jazdila aj po nespevnených cestách severného Francúzska, vyhral v šprinte trojice v úniku Nemec John Degenkolb (Trek Segafredo) pred lídrom celkového poradia Belgičanom Gregom van Avermaetom (BMC Racing) a jeho krajanom Jasper Stuyven (Trek Segafredo).

Petra Sagana v súboji o štvrté miesto prešprintoval Belgičan Philippe Gilbert (Quick-Step Floors). Obaja prišli do cieľa s odstupom 19 sekúnd na víťazného Degenkolba. Slovenský rýchlik tímu Bora-Hansgrohe zvýšil náskok na čele bodovacej súťaže pred Fernandom Gaviriom na 81 bodov.

Sagan porovnal nedeľňajšiu etapu s Paríž-Roubaix:

„Vo veľa veciach to bolo podobné ako aprílová klasika. Bolo to kruté a ťažké, no v mnohom to bolo aj odlišné. Myslím, že sme to zvládli. Okrem jedného úseku na pavé som bol stále vpredu. Rafal Majka sa zaplietol do dvoch pádov, ale všetci kolegovia mu pomohli vrátiť sa naspäť. Môžeme byť s našim výkonom spokojní,“ uviedol 28-ročný Slovák prostredníctvom sociálnej siete.

Organizátori nachystali pretekárom 15 sektorov s kockami rozdelenými do dĺžky 21,7 km. Len tri neboli tie isté ako na slávnej jarnej klasike, ktorú tento rok vyhral Slovák Peter Sagan.

Predtým naposledy bolo viac „pavé“ v etape na TdF v roku 1983 v etape z Valenciennes do Roubaix, dovedna 28,4 km a víťazom sa stal Eric Vanderaerden. Najdlhší sektor s kockami d'Auchy do Bersée prišiel na rad po 104,5 km a meral 2,7 km.

Posledným prešli cyklisti 8 km pred cieľom a bolo to 1,4 km z Willems do Hemu. V samom závere sa vyhli kockovej časti priamo v Roubaix aj ikonickému dojazdu na velodróme.

Už po 10 km nedeľňajšej etapy sa ocitol v páde Richie Porte (BMC Racing) a jeden z favoritov na celkový triumf nedobrovoľne opustil pelotón TdF s podozrením na zlomeninu kľúčnej kosti. V prvom úniku dňa sa po 15 km ocitla vpredu šestka pretekárov: Omar Fraile (Astana), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Patrick Tolhoek (LottoNL-Jumbo), Jérôme Cousin a Damien Gaudin (Direct Energie).

Dlažobné kocky, pády a zranenia Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan prichádza do cieľa 9. etapy na 5....

Neskôr sa k nim pridala aj štvorica Chad Haga (Sunweb), Olivier Le Gac (Groupama-FDJ), Reinhardt Janse van Rensburg (Dimension) a Lilian Calmejane (Direct Energie).

Na 59. km prišla na rad rýchlostná prémia v Wasne-au-Bac, ktorú vyhral a do bodovacej súťaže 20 bodov získal Belgičan Thomas de Gendt. Hlavné pole príliš nešprintovalo, a tak Peter Sagan nemal problém pripísal si 5 bodov za 11. miesto.

Deviatka v úniku Omar Fraile (Astana), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Lilian Calmejane, Jérôme Cousin, Damien Gaudin (Direct Energie), Chad Haga (Sunweb), Olivier Le Gac (Groupama-FDJ), Reinhardt Janse van Rensburg (Dimension Data) and Nicolas Edet (Cofidis) mala 90 km pred cieľom k dobru 3:30 min.

Riziko prejazdu úsekmi s „pavé“ spočívalo najmä v tom, že viaceré kamene boli v zlom technickom stave s rozličnou veľkosťou a hrúbkou. Na zemi sa zo známejších mien postupne ocitli Američan Tejay van Garderen (BMC Racing), Brit Christopher Froome (Sky), Kolumbijčan Rigoberto Urán (EF-Drapac Cannondale), Španiel Mikel Landa (Movistar) či víťaz uplynulých dvoch etáp Holanďan Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo).

Až trikrát menil bicykel Francúz Romain Bardet (AG2R La Mondiale). Peter Sagan sa náročným situáciám majstrovsky vyhýbal, pomáhal si aj tým, že sa najtvrdším „kockám“ vyhýbal jazdou popri okraji cesty.

Tridsať kilometrov pred cieľom zostali vpredu z pôvodného úniku už len Juhoafričan Reinhardt Janse van Rensburg a Francúz Damien Gaudin, o 11 km neskôr sa však ich pokus skončil. Dostihla ich silná skupina, v ktorej nechýbali Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), Greg van Avermaet (BMC Racing) či Jasper Stuyven (Trek Segafredo).

Avermaet si neskôr na tzv. bonus pointe zabezpečil 3 sekundy a virtuálne zvýšil svoj náskok na čele priebežného celkového poradia.

Šestnásť kilometrov pred cieľom sa o trhák na štvorhviezdičkovom sektore „pavé“ Camphin-en-Pévéle pokúsilo duo Belgičanov Greg van Avermaet, Yves Lampaert (Quick-Step Floors) a Nemec John Degenkolb (Trek Segafredo). Vyšlo im to.

Spočiatku mali náskok 10 sekúnd, ale keď sa 11,5 km pred cieľom dostali na pol minúty, boli už blízko úspešného konca. V skupine za nimi sa nespolupracovalo, Peter Sagan nechcel ťahať na čele sám.

Záver sa zmenil na súboj tria v úniku o víťazstvo. Najlepšie napokon dopadol pre Nemca Degenkolba, ktorý dosiahol prvý triumf na TdF v kariére, ale v Roubaix už predtým zvíťazil v slávnej jarnej klasike v roku 2015.

Tour de France 2018

9. etapa (Arras – Roubaix, 156,5 km): 1. John Degenkolb (Nem.) Trek-Segafredo 3:24:26 h, 2. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing, 3. Yves Lampaert (Belg.) Quick-Step Floors – obaja rovnaký čas ako víťaz, 4. Philippe Gilbert (Belg.) Quick-Step Floors, 5. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 6. Jasper Stuyven (Belg.) Trek-Segafredo, 7. Bob Jungels (Lux.) Quick-Step Floors – všetci +19 s, 8. André Greipel (Nem.) Lotto Soudal, 9. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Dimension Data, 10. Timothy Dupont (Belg.) Wanty-Groupe Gobert – všetci +27

Poradie po 9. etape: 1. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing 36:07:17 h, 2. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky +43 s, 3. Philippe Gilbert (Belg.) Quick-Step Floors +44, 4. Bob Jungels (Lux.) Quick-Step Floors +50, 5. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +1:31 min, 6. Rafal Majka (Poľ.) Bora-Hansgrohe +1:32, 7. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana +1:33, 8. Christopher Froome (V. Brit.) Sky, 9. Adam Yates (V. Brit.) Mitchelton-Scott, 10. Mikel Landa (Šp.) Movistar – všetci +1:42,…12. Vincenzo Nibali (Tal.) Bahrain Merida +1:48,… 15. Tom Dumoulin (Hol.) Sunweb +2:03,…17. Romain Bardet (Fr.) AG2R La Mondiale +2:32,…21. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +2:50, 22. Rigoberto Urán (Kol.) EF-Drapac Cannondale +2:54, 23. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +3:08

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 299 bodov, 2. Fernando Gaviria (Kol.) Quick-Step Floors 218, 3. Dylan Groenewegen (Hol.) LottoNL-Jumbo 132, 4. Alexander Kristoff (Nór.) UAE Team Emirates 129, 5. André Greipel (Nem.) Lotto Soudal, 6. Arnaud Démare (Fr.) Groupama-FDJ – obaja 106

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2018