Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Etapa očami expertov: Kockový profil určí víťaza podľa svojej ľubovôle

Na dnešnú etapu sa tešia všetci priaznivci cyklistiky. Pätnásť úsekov na mačacích hlavách v celkovej dĺžke 22 kilometrov. Prečítajte si analýzu expertov Lukáša Timka a Petra Zánického.

15.07.2018 07:53
Tour de France 2018, etapy Foto:
Etapa číslo 9.
debata
Deň dobytia Bastily - 8. etapa TdF 2018 Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan si počas etapy našiel čas aj na...

Lukáš Timko, šéfredaktor portálu cycling-info.sk

Na dnešný deň fanúšikovia cyklistiky dlho čakali. Deviata etapa ukončí pokojné presúvanie sa Francúzskom a pelotón vrhne do nervozity na riskantný terén severu krajiny. Pretekárov čaká pätnásť úsekov na mačacích hlavách v celkovej dĺžke 22 kilometrov.

Aby ste na nich uspeli, potrebujete okrem silných nôh, výbornej technickej vyspelosti, inteligencie a predvídavosti aj kusisko šťastia. Určite totiž budeme svedkami viacerých pádov i technických problémov naprieč tímami a očakávame aj rozdiely v celkovom poradí.

Mala by to byť mimoriadne rýchla etapa s tvrdým bojom o vytvorenie úniku, ktorý môže trvať niekoľko desiatok minút až hodinu. Následne sa začne boj o pozíciu pred prvým úsekom pavé a potom prídu chvíle, ktoré môže na drámu zmeniť i maličká chybička.

Vidieť budeme súboj o etapu, do ktorého sa budú chcieť zapojiť klasikári, ktorí sa špecializujú na tento terén. Jedným z favoritov bude bez pochýb aj Peter Sagan.

Jeho tímoví kolegovia síce dostanú za úlohu pomôcť aj Rafalovi Majkovi, a tak nedostane tú najlepšiu podporu, ale podobné to bude vo všetkých tímoch. Obrovskou silou bude disponovať Quick-Step, ktorý bude pre Petra veľmi ťažkým kolektívnym súperom.

Z ich tímu môže vyhrať prakticky ktokoľvek z tria Terpstra, Gilbert, Lampaert a ani Alaphilippe s Jungelsom nebudú ďaleko. Popri špecialistoch sa budú chcieť držať aj vrchári, ktorí nechcú stratiť čas v celkovom poradí. Niektorí to zvládnu lepšie, iní horšie.

Keďže sa vývoj vzhľadom na nezanedbateľný faktor šťastia nedá predpokladať, nevieme povedať, kto stratí najviac a už tobôž nie, či to budú desiatky sekúnd alebo minúty, ktoré sa vytvoria medzi favoritmi na celkové poradie.

Greg Van Avermaet síce tento terén dokonale pozná, ale ak by kvôli tomu celému chaosu prišiel o žltý dres, nebolo by to prekvapením. Kockový profil si skrátka môže určiť úspešných jazdcov podľa svojej ľubovôle.

Peter Zánický, mládežnícky kouč a prvý tréner Petra Sagana

Teším sa na túto etapu. Niektorí jazdci majú síce z tejto etapy nočnú moru, ale pretekom takéto etapy len pomôžu. Veď uznajme, posledné etapy boli až príliš rovinaté a trošku nudné. Zmena príde vhod.

Aj keď kockové „pavé“ majú len 15 úsekov a spolu 21 kilometrov, niektoré úseky rozdelia pelotón. Rozhodovať sa môže 18 kilometrov pred cieľom, kde je na programe 4-hviezdičkový náročnejší úsek, ktorý poznáme aj z Paríž-Roubaix. Klasikári vedia, že toto je ich deň a pôjde sa poriadne rýchlo.

Dúfajme len, že pády sa cyklistom vyhnú a niektorí z favoritov Tour neprídu práve dnes o svoje ambície. Náš Peter Sagan má na tieto miesta pekné spomienky, ale toho sú si vedomí aj jeho belgickí a holandskí súperi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Zanický #Tour de France 2018 #Lukáš Timko