Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Jazdci kritizujú Gaviriu. Nemám oči na chrbte, vraví Greipel

Dlhé kilometre sa nič nedialo, ale záver to všetko vynahradil. Sobotňajšia etapa na Tour de France rozprúdila emócie a postavila do pozoru aj rozhodcovskú jury.

14.07.2018 19:37
Sagan Foto: ,
Peter Sagan si udržal zelený dres.
debata (7)

Rovinatý profil predpovedal hromadný dojazd a ďalší napínavý súboj elitných špurtérov. A tak sa aj stalo. Dovtedy si jazdci užívali pokojné tempo a bez problémov likvidovali ojedinelé pokusy o únik.

Fotografi dokonca zachytili Petra Sagana, ako sa za jazdy rozpráva so športovými riaditeľmi tímu Quick-Step Floors, za ktorý jazdí jeho hlavný rival v boji o zelený dres Fernando Gaviria.

Skvelý Groenewegen, agresívny Gaviria

Záverečné kilometre boli poriadne divoké. Najskôr pelotón rozdelil pád, na ktorý doplatili aj víťaz štvrtkovej 6. etapy Dan Martin či jeden z lídrov Quick-Stepu Julian Alaphilippe.

Technický dojazd etapy spestrili viaceré zákruty a až potom nasledovala cieľová rovinka. Rivalov zaskočil Peter Sagan, ktorý vyštartoval ako prvý takmer 300 metrov pred páskou. Líder bodovacej súťaže však trochu precenil svoje sily a napokon ho predstihlo trio GGG – Groenewegen, Gaviria, Greipel.

„Celý tím opäť pracoval dobre a udržal mňa aj Rafala v bezpečí a bez problémov. V špurte som mal dobrú pozíciu, ale myslím, že som vyrazil o trochu skôr a nemohol som udržať za sebou ďaľších rútiacich sa súperov,“ vravel po etape Sagan.

Skvelú akceleráciu a veľkú silu v nohách ukázal najmä Groenewegen. Dvadsaťpäťročný Holanďan trafil ten správny moment a vyhral druhú etapu za sebou.

Špurt poznačila kontroverzia medzi Greipelom a Gaviriom. V jednom momente sa zdalo, že Nemec zavrel svojho súpera pri bariére a ten v snahe dostať sa cez neho ho niekoľkokrát udrel hlavou.

Greipel urobil niečo podobné necelý kilometer pred cieľom, keď sa pretláčal cez krajana Arndta. Oboch neskôr rozhodcovská jury penalizovala, odobrala im získané body a odsunula ich na záver prvej stovky klasifikácie.

Sagan vďaka tomu poskočil na druhé miesto a v súťaži o zelený dres má pred Gaviriom náskok už 63 bodov.

Greipel: Nenechám sa nikým odtlačiť

Nahnevaní po etape boli obaja. Gaviria sa odmietol rozprávať s novinármi a bez slova zmizol v tímovom autobuse. O niečo zdielnejší bol Greipel.

„Išiel som si svoju líniu a zrazu cítim, že do mňa Gaviria udiera hlavou. Nemám oči na chrbte, plus nenechám sa nikým odtlačiť. Považujem sa za férového šprintéra. On je možno príliš mladý, ja možno už trochu starší. Avšak mám dostatok skúsenosti, aby som vedel, ako mám držať svoju líniu,“ reagoval Greipel.

Deň dobytia Bastily - 8. etapa TdF 2018 Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan si počas etapy našiel čas aj na...

K situácii sa vyjadril aj John Degenkolb, ktorého po trestoch napokon skončil tretí.

„Bol som hneď za nimi. Neviem, kam sa Gaviria tlačil. Veď tam nebolo miesto. Na chvíľu som sa skutočne bál, že spadnú a ja spadnem s nimi. Išiel do toho bezhlavo, mohlo sa mu to vypomstiť. Mal by jazdiť s chladnejšou hlavou,“ odkázal Kolumbijčanovi Degenkolb.

Gaviria za svoju horkokrvnosť zaplatil poriadne vysokú cenu. Na Sagana stráca už 63 bodov a toto manko sa mu bude už len veľmi ťažko doháňať. Najmä, keď v programe Tour sú už len tri šprintérske etapy.

Navyše, Sagan bude mať v nedeľu ideálnu šancu ešte zveľadiť svoj náskok. Deviata etapa sa ide po dlažobných kockách s cieľom v Roubaix, ktoré Slovák tak dôverne pozná. V apríli tam na slávnej klasike dosiahol jeden z najväčších triumfov kariéry.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #André Greipel #Fernando Gaviria #Tour de France 2018