Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Frustrovaný Cavendish: Na Boru a Quick-Step jednoducho nemám

S 30 etapovými vavrínmi na svojom konte patrí medzi žijúce legendy Tour de France. Tento rok chcel vyrovnať či prekonať rekord legendárneho Eddyho Merckxa, ktorý na Tour vyhral 34 etáp.

14.07.2018 09:34
Cavendish Tour cyko Foto: ,
Hromadný dojazd 7. etapy TdF 2018. Mark Cavendish (v bielej helme a čiernych okuliaroch) skončil na 10. mieste.
debata (2)

Už po prvom týždni je jasné, že tento rok sa to Markovi Cavendishovi nepodarí.

Britský cyklista z tímu Dimension Data sa na tohtoročnej Tour trápi. V hromadných dojazdoch hrá zatiaľ len druhé husle a pozerá sa, ako si to v špurtoch medzi sebou rozdávajú Fernando Gaviria, Peter Sagan, Alexander Kristoff či Dylan Groenewegen.

Inak tomu nebolo ani v piatkovej 7. etape, ktorá bola s 231 km najdlhšou v itinerári Tdf 2018. Cavendish síce ukázal zlepšenie, ale najlepším sa opäť len pozeral na chrbát.

„Dobre som si vyberal kolesá súperov, mal som kvalitnú pozíciu. V závere mi ale chýbali kolegovia z tímu. Keď si zoberiem tempo, ktoré má v dojazdoch Quick-Step či Bora, jednoducho na nich nemám,“ vravel sklamane po piatkovej etape.

Superman Sagan , rýchlik Groenewegen Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan pred štartom 7. etapy.

„Ešte 200 metrov pred cieľom som si myslel, že môžem uspieť. Mal som rýchlosť, sila mi nechýbala. Potom však prišlo ku kontaktu s Kristoffom, čo bola moja chyba. A moje šance sa rozplynuli,“ dodal.

Na obranu 33-ročného veterána treba povedať, že prvú polovicu sezóny ho postihli viaceré smolné pády, z ktorých rezultovali zlomeniny či iné zranenia. Do formy sa dostáva len pomaly.

„Neprestanem sa snažiť. S pribúdajúcim počtom etáp to bude čoraz náročnejšie, ale makáme ďalej. Morálka v tíme je naďalej vysoká,“ vravel skúsený Brit.

Podporu mu vyjadril aj manažér Rolf Aldag.

„Je v pohode. Samozrejme, pred rokmi vyhrával na Tour šesť etáp za rok. Konkurencia sa však rozrástla a vyhrať čo i len jednu etapu je z roka na rok ťažšie. V úvode týždňa sme boli nepresvedčiví ako tím, pomaly sa to zlepšuje,“ uviedol šéf stajne Dimension Data.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mark Cavendish #Eddy Merckx #Tour de France 2018