Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Sagana čaká chuťovka. Bude to šialené, varujú bývalí jazdci

Pätnásť úsekov nepríjemných dlažobných kociek známych pod názvom pavé v celkovej dĺžke 22 km.

15.07.2018 06:00
Cyklistika pavé Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Nedeľňajšia deviata etapa Tour de France z Arras do Roubaix síce ešte neprivezie cyklistov do rešpekt vzbudzujúcich Álp ani strašidelných Pyrenejí, no i tak patrí medzi to najlepšie, čo 105. ročník slávnych pretekov prináša.

Jasná úloha: prežiť!

Najväčšie hviezdy a ich pomocníkov z 22 tímov otestuje pred prvým dňom voľna síce rovinatá, no i tak nesmierne náročná etapa. Cyklisti si počas 156,5 km v sedle pripomenú pre mnohých dobre známe trasy jednej z najprestížnejších jarných klasík Paríž – Roubaix.

Tento rok finišoval na velodróme v Roubaix víťazne fenomenálny Peter Sagan. „Peter má rád jazdu na pavé,“ tvrdí jeho tréner Patxi Vila.

„Všetci máme radi Paríž – Roubaix, lebo sa tam jazdí úplne inak, ako kdekoľvek inde. Tamojšie dlažobné kocky sú unikátne a dýcha z nich história,“ dopĺňa Sagan pre cyclingnews.com.

Peter Sagan v rozhovore s Fernandom Gaviriom. Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
Tour de France Peter Sagan v rozhovore s Fernandom Gaviriom.

Aj preto sa majú slovenskí fanúšikovia práve v 9. etape na čo tešiť. Hviezdny jazdec Bory patrí medzi hlavných adeptov na triumf a môže v Roubaix získať už svoj tretí tohtoročný a celkovo jedenásty etapový vavrín.

„Chlapcov čakajú v nedeľu akoby dvoje rôzne preteky. Prvé rozohrajú medzi sebou ašpiranti na etapový triumf, v druhých bude pre ostatných jazdcov najdôležitejšie, aby sa nič nestalo lídrom ich tímov. Na štartovnej listine nie je veľa špecialistov na klasiku Paríž – Roubaix. Etapa bude veľmi náročná. Tridsať až štyridsať jazdcov je na niečo takéto dobre pripravených, ale zvyšným pôjde najmä o to, aby prežili,“ varuje pred nedeľou Matt White, bývalý profesionálny cyklista.

Za chybu tvrdo zaplatíte

V súčasnosti športový riaditeľ tímu Mitchelton-Scott naznačuje, že deviata etapa môže byť dôležitá aj z hľadiska celkového poradia.

„Môže byť pre mnohých viac devastačná než náročné horské etapy. Možno je aj najdôležitejšia. Nikto v nej ešte nemôže celú Tour vyhrať, no prísť o šancu na celkový triumf bude oveľa jednoduchšie,“ dodal White pre oficiálnu stránku TdF.

Ďalší bývalý cyklista Thomas Voeckler upozorňuje na veľké riziko pádov a zranení. „Celková dĺžka úsekov pavé je obrovská. Dlažobné kocky znervózňujú jazdcov ešte skôr, než sa k nim dostanú. Po ôsmich náročných dňoch v sedle hrozia nepríjemné straty. Táto etapa by mohla mať dokonca vplyv aj na zloženie jednotlivých tímov pre tohtoročnú Tour,“ uviedol pre speedyhedgehog.com.

Peter Sagan. Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
Sagan Peter Sagan.

Jeden zo Saganovych súperov v špurtoch Marc Cavendish sa na nedeľňajšiu náročnú porciu teší.

„Bude to ideálna trasa pre špecialistov na jednodňové klasiky. Ide o extrémne náročnú trať, ale nie natoľko, aby ste dopredu mohli povedať, že zvíťazí Sagan – ako naposledy na Paríž – Roubaix. Môj favorit? Dúfam, že to vyjde môjmu tímovému kolegovi Edvaldovi Boassonovi Hagenovi,“ naznačil Cavendish.

Späť k favoritom na celkové prvenstvo. Práve 9. etapa môže medzi nimi vytvoriť väčšie odstupy, ktoré sa budú ťažko zmazávať aj na najostrejších kopcoch v horách.

„Za každú chybu či spomalenie tvrdo zaplatíte. Bude to bez debát najnáročnejšia etapa,“ myslí si domáci Romain Bardet, jeden z adeptov na popredné umiestnenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2018