Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Ani Gaviria, ani Sagan. Hromadný špurt tentoraz vyhral Groenewegen

Najdlhšia etapa na 105. ročníku cyklistických pretekov Tour de France sa v piatok stala korisťou Holanďana Dylana Groenewegena z tímu LottoNL-Jumbo.

13.07.2018 18:16
Peter Sagan Foto: ,
Dylan Groenewegen z LottoNL-Jumbo ovládol 7. etapu. Peter Sagan (vpravo) skončil tretí.
debata (8)

V koncovke 231 km dlhej etapy z Fougéres do Chartres Groenewegen v silovom šprinte zdolal doterajších šprintérskych kráľov tohtoročnej Tour Kolumbijčana Fernanda Gaviriu (Quick-Step Floors) a Slováka Petra Sagana (Bora-Hansgrohe).

"Bol to chaos v šprintérskom závere. Som rád, že nikto nespadol a celkovo dnešok hodnotím pozitívne. V šprinte som mal aj šťastie. Bol som na zadnom kolese Fernanda Gaviriu a to mi pomohlo dosiahnuť tretie miesto na cieľovej čiare. Nemal som nohy na to, aby som zvíťazil či bol druhý. A tretie miesto je lepšie ako štvrté uviedol Sagan na webe organizátorov letour.fr.

„Bola to možno nudná etapa, ale na druhej strane je dobré mať slnečný deň bez stresu a bez vetra. Mal som čas porozprávať sa prakticky s každým v pelotóne,“ dodal.

Žltý dres lídra pretekov si udržal Belgičan Greg van Avermaet zo zoskupenia BMC Racing, vedie s náskokom šesť sekúnd pred Britom Geraintom Thomasom z tímu Sky.

Sagan na tohtoročnej „Starej dáme“ bol už po piaty raz do tretieho miesta (2–2–1), celkovo má už 40 pódiových umiestnení na TdF (10–20–10).

Trojnásobný a úradujúci majster sveta Peter Sagan tentoraz nezvýšil náskok na čele bodovacej súťaže, ale stále má 31 bodov k dobru pred Gaviriom. Dvadsaťosemročný Žilinčan je na dobrej ceste získať po šiesty raz zelený dres na najslávnejších etapových pretekoch.

Superman Sagan , rýchlik Groenewegen Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan pred štartom 7. etapy.

Päťnásť kilometrov pred „páskou“ sa na čele pelotónu sformovali jazdci Bora-Hansgrohe a udávali tempo. Päť kilometrov pred koncom sa Peter Sagan už pohyboval na predných pozíciách podľa osvedčenej taktiky – na zadnom kolese Fernanda Gaviriu.

Kilometer pred cieľom bol Sagan okolo desiateho miesta. V závere sa pozornosť opäť upierala na súboj Gaviria – Sagan, ale tentoraz z ich súboja profitoval tretí do partie – Holanďan Dylan Groenewegen a získal prvé víťazstvo pre tím LottoNL-Jumbo na TdF 2018.

Výsledky – Tour de France 2018:

7. etapa (Fougéres – Chartres, 231 km): 1. Dylan Groenewegen (Hol.) LottoNL-Jumbo 5:32:42 h, 2. Fernando Gaviria (Kol.) Quick-Step Floors, 3. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 4. Arnaud Démare (Fr.) Groupama-FDJ, 5. Christophe Laporte (Fr.) Cofidis, 6. John Degenkolb (Nem.) Trek-Segafredo, 7. Daryl Impey (JAR) Mitchelton-Scott, 8. André Greipel (Nem.) Lotto Soudal, 9. Andrea Pasqualon (Tal.) Wanty-Groupe Gobert, 10. Mark Cavendish (V. Brit.) Dimension Data – všetci rovnaký čas ako víťaz

Poradie po 7. etape: 1. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing 28:19:25 h, 2. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky +3 s, 3. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +8, 4. Julian Alaphilippe (Fr.) Quick-Step Floors +9, 5. Philippe Gilbert (Belg.) Quick-Step Floors +15, 6. Bob Jungels (Lux.) Quick-Step Floors +21, 7. Rigoberto Urán (Kol.) EF-Drapac Cannondale +48, 8. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +54, 9. Rafal Majka (Poľ.) Bora-Hansgrohe +55, 10. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana +56

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 234 bodov, 2. Fernando Gaviria (Kol.) Quick-Step Floors 203, 3. Alexander Kristoff (Nór.) UAE Team Emirates 105, 4. André Greipel (Nem.) Lotto Soudal 85, 5. Dylan Groenewegen (Hol.) LottoNL-Jumbo 82, 6. Arnaud Démare (Fr.) Groupama-FDJ 75

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Dylan Groenewegen #Tour de France 2018