Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ani Gaviria, ani Sagan. Hromadný špurt tentoraz vyhral Groenewegen

Najdlhšia etapa na 105. ročníku cyklistických pretekov Tour de France sa v piatok stala korisťou Holanďana Dylana Groenewegena z tímu LottoNL-Jumbo.

13.07.2018 18:16
Peter Sagan Foto: ,
Dylan Groenewegen z LottoNL-Jumbo ovládol 7. etapu. Peter Sagan (vpravo) skončil tretí.
debata (8)

V koncovke 231 km dlhej etapy z Fougéres do Chartres Groenewegen v silovom šprinte zdolal doterajších šprintérskych kráľov tohtoročnej Tour Kolumbijčana Fernanda Gaviriu (Quick-Step Floors) a Slováka Petra Sagana (Bora-Hansgrohe).

"Bol to chaos v šprintérskom závere. Som rád, že nikto nespadol a celkovo dnešok hodnotím pozitívne. V šprinte som mal aj šťastie. Bol som na zadnom kolese Fernanda Gaviriu a to mi pomohlo dosiahnuť tretie miesto na cieľovej čiare. Nemal som nohy na to, aby som zvíťazil či bol druhý. A tretie miesto je lepšie ako štvrté uviedol Sagan na webe organizátorov letour.fr.

„Bola to možno nudná etapa, ale na druhej strane je dobré mať slnečný deň bez stresu a bez vetra. Mal som čas porozprávať sa prakticky s každým v pelotóne,“ dodal.

Žltý dres lídra pretekov si udržal Belgičan Greg van Avermaet zo zoskupenia BMC Racing, vedie s náskokom šesť sekúnd pred Britom Geraintom Thomasom z tímu Sky.

Sagan na tohtoročnej „Starej dáme“ bol už po piaty raz do tretieho miesta (2–2–1), celkovo má už 40 pódiových umiestnení na TdF (10–20–10).

Trojnásobný a úradujúci majster sveta Peter Sagan tentoraz nezvýšil náskok na čele bodovacej súťaže, ale stále má 31 bodov k dobru pred Gaviriom. Dvadsaťosemročný Žilinčan je na dobrej ceste získať po šiesty raz zelený dres na najslávnejších etapových pretekoch.

Superman Sagan , rýchlik Groenewegen Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan pred štartom 7. etapy.

Päťnásť kilometrov pred „páskou“ sa na čele pelotónu sformovali jazdci Bora-Hansgrohe a udávali tempo. Päť kilometrov pred koncom sa Peter Sagan už pohyboval na predných pozíciách podľa osvedčenej taktiky – na zadnom kolese Fernanda Gaviriu.

Kilometer pred cieľom bol Sagan okolo desiateho miesta. V závere sa pozornosť opäť upierala na súboj Gaviria – Sagan, ale tentoraz z ich súboja profitoval tretí do partie – Holanďan Dylan Groenewegen a získal prvé víťazstvo pre tím LottoNL-Jumbo na TdF 2018.

Výsledky – Tour de France 2018:

7. etapa (Fougéres – Chartres, 231 km): 1. Dylan Groenewegen (Hol.) LottoNL-Jumbo 5:32:42 h, 2. Fernando Gaviria (Kol.) Quick-Step Floors, 3. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 4. Arnaud Démare (Fr.) Groupama-FDJ, 5. Christophe Laporte (Fr.) Cofidis, 6. John Degenkolb (Nem.) Trek-Segafredo, 7. Daryl Impey (JAR) Mitchelton-Scott, 8. André Greipel (Nem.) Lotto Soudal, 9. Andrea Pasqualon (Tal.) Wanty-Groupe Gobert, 10. Mark Cavendish (V. Brit.) Dimension Data – všetci rovnaký čas ako víťaz

Poradie po 7. etape: 1. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing 28:19:25 h, 2. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky +3 s, 3. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +8, 4. Julian Alaphilippe (Fr.) Quick-Step Floors +9, 5. Philippe Gilbert (Belg.) Quick-Step Floors +15, 6. Bob Jungels (Lux.) Quick-Step Floors +21, 7. Rigoberto Urán (Kol.) EF-Drapac Cannondale +48, 8. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +54, 9. Rafal Majka (Poľ.) Bora-Hansgrohe +55, 10. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana +56

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 234 bodov, 2. Fernando Gaviria (Kol.) Quick-Step Floors 203, 3. Alexander Kristoff (Nór.) UAE Team Emirates 105, 4. André Greipel (Nem.) Lotto Soudal 85, 5. Dylan Groenewegen (Hol.) LottoNL-Jumbo 82, 6. Arnaud Démare (Fr.) Groupama-FDJ 75

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Dylan Groenewegen #Tour de France 2018