Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďalšie umiestnenie v top 10. Sagan získal extra body na Gaviriu

Najznámejší kopec v Bretónsku mu úspech nepriniesol. Napriek tomu zdolal viacerých špecialistov na kopcovité dojazdy a navýšil svoj náskok v bodovacej súťaži.

12.07.2018 17:53 , aktualizované: 18:45
cyklo tour Foto: ,
Cyklisti obchádzajú horiacu slamu počas 6. etapy TdF 2018.
debata (3)

Peter Sagan finišoval v šiestej etape Tour de France na ôsmom mieste. Získal za to 11 bodov do súťaže o zelený dres, ktorú po štvrtku vedie s náskokom 43 bodov pred Kolumbijčanom Fernandom Gaviriom.

„My sme odviedli sme dobrú prácu, zvíťazil iný jazdec, takže všetci musia byť spokojní. Usiloval som sa triumfovať, spravil som maximum. Hlavné je, že som nespadol. Prvé stúpanie bolo fajn, no na druhom to bolo náročnejšie. Aspoň som získal nejaké body do bodovacej súťaže. Ostávajú dve etapy pred Roubaix, takže som stále pod tlakom,“ uviedol Sagan na oficiálnom webe TdF.

Nepríjemný protivietor

Z výhry sa po sóloúniku tešil Ír Dan Martin, ktorý sa odpútal od vedúcej skupiny v polovici záverečného stúpania na Mur-de-Bretagne.

Tento kopec absolvovali jazdci v závere etapy dvakrát a ako sa dalo očakávať, nie všetkým favoritom na celkové poradie vyhovoval. Postaralo sa o to aj počasie.

„Znervózňoval ma protivietor, ktorý ma trochu prekvapil. Nemal som pri sebe kolegov z tímu, ale napriek tomu som si povedal, že to v závere vyskúšam. A podarilo sa,“ vravel v cieli šťastný Martin.

Pre Daniela Martina to bolo druhé víťazstvo na „starej dáme“, prvýkrát sa mu to podarilo v roku 2013 v Bagnéres-de-Bigorre. Rodák z anglického Birminghamu dosiahol 20. profesionálne víťazstvo.

Klasikárska etapa v Bretónsku Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan si udržal zelený dres pre lídra...

Triumfom vypálil rybník viacerým favoritom, keď uspieť chceli najmä domáci Julian Alaphilippe či Španiel Alejandro Valverde. V klasifikácii etapy sa pred nich napokon dostal aj ďalší Francúz Pierre Latour, ktorý finišoval na druhom mieste.

„Z výhry mám obrovskú radosť, predsa len tých druhých miesto už bolo dosť. Už dnes môžem vyhlásiť, že táto Tour je pre mňa úspešná. Všetko ostatné už bude len bonus navyše,“ tešil sa Martin.

Žltý dres pre vedúceho pretekára si udržal Greg Van Avermaet.

Sagan vs. Gaviria

Bodovacia súťaž o zelený dres sa veľmi rýchlo zúžila na súboj dvoch cyklistov. Peter Sagan a Fernando Gaviria odskočili konkurencii a ak sa nestane nič nečakané, medzi nimi dvoma sa rozhodne o víťazovi bodovačky.

O Saganovi vedia slovenskí fanúšikovia každý detail. Avšak kto je Gaviria?

Jeho priezvisko pozná v rodnej Kolumbii každý. César Gaviria bol populárny prezident, ktorý zaviedol viaceré prospešné reformy a krajinu posunul k demokracii. Menej fanúšikov mal drogový barón Pablo Escobar, druhým priezviskom tiež Gaviria.

Fernando Gaviria sa – podobne ako Peter Sagan – dostal k cyklistike na ceste cez podobný šport. Slovák začínal na horských bicykloch, Kolumbijčan nasledoval svoju staršiu sestru a učarovala mu dráha.

Dvakrát vyhral juniorský svetový šampionát a predstavil sa aj na olympiáde v Riu. Chýry o jeho talente, výbušnosti a silných nohách sa dostali aj k manažérom cestných profitímov. Napokon ho ulovila stajňa Quick-Step.

Fernando Gaviria zdoláva v cieli úvodnej etapy... Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Fernando Gaviria, Peter Sagan, súboj Fernando Gaviria zdoláva v cieli úvodnej etapy Tour de France Petra Sagana.

Potreboval minimum času, aby sa udomácnil medzi profíkmi. Na vlaňajšom Giro d'Italia šokoval konkurenciu, keď vyhral štyri etapy a ako prvý Kolumbijčan doniesol domov bordový dres pre kráľa bodovačky.

Na Tour ako nováčik získal už dva etapové vavríny. Niektorí ho začali nazývať novým Saganom. Peter Zánický, uznávaný mládežnícky kouč a prvý trénera Petra Sagana, je odlišného názoru.

„Gaviria je v klasických šprintoch rýchlejší ako Peter, avšak ťaží hlavne z výbornej práce tímu v záverečnom šprinte. Podľa mňa veľa ťažkých šprintérskych situácií nevie vyriešiť tak brilantne ako Peter. V klasikárskych etapách je odolnejší ako čistokrvní šprintéri Kittel či Cavendish, ale úroveň Petra nedosahuje,“ myslí si Zánický.

Gaviria v stredajšej etape do Quimperu, ktorá bola prvou klasikárskou v itinerári TdF 2018, výrazne zaostal a v bodovacej súťaži nabral stratu. Podľa Zánického však jeho čas ešte príde.

„Predpokladám, že sa bude časom zlepšovať aj v náročnejších etapách a budeme o ňom ešte počuť,“ dodáva.

Do bodkovaného Skujinš

Únik dňa sa sformoval bez problémov už v prvom kilometri a dostali sa doň Damien Gaudin, Fabien Grellier (obaja Direct Energie), Anthony Turgis (Cofidis), Dion Smith (Wanty-Groupe Gobert) a Laurent Pichon (Fortuneo-Samsic).

Pelotón išiel pokojným tempom, náskok vedúcej pätice sa v prvých 70 km etapy prehupol cez 7 minút. Potom sa na čelo balíka zoradili jazdci tímu Quick-Step Floors a začali sťahovať manko.

Novozélanďan Smith medzitým vyhral obidve horské prémie na Côte de Ploudiry (dĺžka 1,5 km, priem. sklon 7 %) a Côte de Roc'h Trévézel (dĺžka 2,5 km, priem. sklon 3,5 %) a pripísal si tri body do súťaže o bodkovaný dres.

Aktivita Quick-Stepu rezultovala vo výrazne zníženie manka na únik, 50 km pred koncom to boli už len dve minúty. Belgickému tímu sa svojím tempom aj podarilo rozdeliť pelotón, ale po pár kilometroch bol balík znovu pokope.

Oživenie etapy priniesla šprintérska prémia v mestečku Plouguernével na 135. kilometri. Plných 20 bodov získal Pichon, v pelotóne si to o 10 bodov rozdala trojica Kristoff, Gaviria, Sagan. Najlepší bol Kristoff pred Gaviriom, Peter Sagan si pripísal osem bodov.

V čelnej skupine zaútočil Gaudin, ale po niekoľkých kilometroch ho zvyšok úniku dostihol. Tesne pred začiatkom prvého z dvoch stúpaní na Mur-de-Bretagne 18,5 km pred koncom sa vpredu osamostatnil Grellier, pred pelotónom mal k dobru 30 sekúnd.

Jeho snaha sa skončila 600 metrov pred vrcholom, prémiu za dva body vyhral majiteľ maillot blanc a pois Skujinš.

Po prvom prejazde Mur-de-Bretagne atakoval Jack Bauer (Mitchelton-Scott) a 13 km pred cieľom získal tri bonifikačné sekundy v Saint-Mayeux. Dve si pripísal na konte Geraint Thomas zo Sky, o jednu sekundu si polepšil Tomasz Marczynski (Lotto Soudal).

Osem kilometrov pred koncom viedol Bauer o 13 sekúnd, pelotón napokon zlikvidoval manko ešte pred nájazdom do cieľového stúpania. V ňom stavil na dlhý útok Martin, za ním trielil Latour, ale Martin si už postrážil prvenstvo.

Výsledky – Tour de France 2018

6. etapa (Brest – Mur-de-Bretagne, 181 km): 1. Daniel Martin (Ír.) UAE Team Emirates 4:13:43 h, 2. Pierre Latour (Fr.) Ag2r La Mondiale +1 s, 3. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar, 4. Julian Alaphilippe (Fr.) Quick-Step Floors, 5. Rafal Majka (Poľ.) Bora-Hansgrohe, 6. Adam Yates (V. Brit.) Mitchelton-Scott, 7. Bauke Mollema (Hol.) Trek-Segafredo, 8. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 9. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky, 10. Primož Roglič (Slovin.) LottoNL-Jumbo – všetci +3

Poradie po 6. etape: 1. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing 22:35:46 h, 2. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky +3 s, 3. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +5, 4. Julian Alaphilippe (Fr.) Quick-Step Floors +6, 5. Philippe Gilbert (Belg.) Quick-Step Floors +12, 6. Bob Jungels (Lux.) Quick-Step Floors +18, 7. Rigoberto Urán (Kol.) EF-Drapac Cannondale +45, 8. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +51, 9. Rafal Majka (Poľ.) Bora-Hansgrohe +52, 10. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana +53,… 31. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +2:46 min.

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 199 bodov, 2. Fernando Gaviria (Kol.) Quick-Step Floors 156, 3. Alexander Kristoff (Nór.) UAE Team Emirates 88, 4. André Greipel (Nem.) Lotto Soudal 75, 5. Arnaud Démare (Fr.) Groupama-FDJ 57, 6. Sonny Colbrelli (Tal.) Bahrain-Merida 55

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2018