Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vyhral by aj poslepiačky. Bol to najlepší Peter na tejto Tour, znie z Bory

Zo 105. ročníka Tour de France ubehlo päť etáp a slovenský cyklista Peter Sagan v štyroch z nich skončil do druhého miesta.

11.07.2018 20:45
Peter Sagan, Marcus Burghardt Foto: ,
Peter Sagan so spolujazdcom z Bory Marcusom Burghardtom a masérom Marošom Hladom v cieli 5. etapy Tour de France.
debata

Dlhá a či krátka rovina alebo aj kilometrový kopec do cieľa, Sagan v šprintoch nerobí rozdiely. S bilanciou dve prvé a dve druhé miesta je spoločne s Fernandom Gaviriom doterajším šprintérskym kráľom na tohtoročnej „Starej dáme“.

Rozdiel je však zrejmý pri pohľade na priebežný stav súťaže o zelený dres. V ňom má 28-ročný Slovák náskok 33 bodov pred 23-ročným Kolumbijčanom.

Zatiaľ čo Gaviria v náročnej koncovke 5. etapy v Quimperi zvesil nohy a skončil na 117. mieste s mankom 4:24 min, Sagan si majstrovsky načasoval záverečný špurt a zdolal kompletnú klasikársku elitu s výnimkou Austrálčana Michaela Matthewsa. Ten sa s chorobou nedobrovoľne porúčal z pretekov ešte pred stredajším štartom.

Piata etapa Tour de France s triumfom Sagana Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan víťazí v 5. etape Tour de France.

„To je Peter. Vyhral by hádam aj poslepiačky. Dôležité bolo, že tím Sky 10 km pred cieľom zvýšil tempo a tým vlastne urobil robotu za nás. Potom zaostal Fernando Gaviria a to bola opäť naša výhoda. On vie zašprintovať aj do kopca, jeho sme sa dnes najviac obávali,“ komentoval Patxi Vila, športový riaditeľ tímu Bora-Hansgrohe, na webe Cyclingnews.

„Po tom, čo zaostal Gaviria, sme sa sústredili na udržanie dobrej pozície pre Petra a zároveň sledovali ako si budú počínať najmä Colbrelli a Valverde. Po ľavotočivej zákrute 300 m pred cieľom bol Peter tretí a teda v dobrej pozícii. Záver vyznel jednoznačne pre neho. Bol to najlepší Peter, akého som videl na tejto Tour de France,“ doplnil Patxi Vila pochvalu na Sagana.

Trojnásobný a zároveň úradujúci majster sveta v cieľovom kopci vyťažil aj z nie dobrej pozičnej jazdy svojho veľkého rivala, v žltom drese lídra pretekov jazdiaceho Belgičana Grega van Avermaeta. Úradujúci olympijský šampión z tímu BMC Racing začal šprintovať príliš skoro a napokon skončil na 7. mieste s odstupom niekoľkých dĺžok bicykla za Saganom.

„Snažil som sa vyhrať túto etapu, ale bolo to komplikované. Phil Gilbert zaútočil príliš zavčasu, a keďže je tesne za mnou v celkovom poradí, nemohol som ho nechať ujsť. Preto som sa príliš skoro dostal do šprintu. Myslel som si, že posledná zákruta bola bližšie pri cieli ako v skutočnosti bola. Dôležité je, že náš líder Richie Porte nestratil nič v celkovej klasifikácii. Náš tím odviedol skvelú prácu pre nás oboch,“ uviedol Greg van Avermaet pre Eurosport.

Jeho počínanie komentoval Peter Sagan na oficiálnom webe letour.fr takto: „Veľká vďaka Gregovi! Šiel do toho príliš skoro a pripravil mi dobrý šprint. Musím povedať, že to bola veľmi pekná etapa, technická etapa, v štýle hore-dolu, doprava aj doľava. Užil som si to.“

Zatiaľ čo Van Avermaet zostal v žltom drese lídra TdF 2018, Peter Sagan sa posunul o 24 priečok zo 63. na 39. miesto v celkovej priebežnej klasifikácii. Sagana však primárne zaujíma zelený dres, ktorý má po strede opäť pevnejšie na sebe.

Navyše vo štvrtok si ho navlečie už po deväťdesiaty raz, čo je nový rekordný zápis na „Starej dáme“. Prekoná Nemca Erika Zabela, ktorý ho nosil 89 dní.

„Škoda, že to dnešné víťazstvo bolo len za 30 bodov, ale lepšie ako nič,“ skonštatoval Sagan v televíznom rozhovore pre TV LeTour.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe