Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Demonštrácia sily! Sagan ovládol aj 5. etapu a prekonal Zabelov rekord

Bola to etapa ako šitá pre neho. Klasikársky profil s dvoma stúpaniami a finiš na krátkom kilometrovom kopci. A vyšlo to.

11.07.2018 17:33
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan oslavuje triumf v 5. etape Tour de France.
debata (34)

Peter Sagan v 5. etape na Tour de France zničil konkurenciu a dosiahol jubilejný desiaty triumf na „starej dáme“. V dramatickom závere nechal za sebou Taliana Sonnyho Colbrelliho, ktorý finišoval druhý, i tretieho Belgičana Philippa Gilberta

„Samozrejme, mám veľkú radosť. Opäť som mal aj šťastie, keď najmä Colbrelli bol veľmi blízko. Ďakujem kolegom z tímu, odviedli výbornú prácu a pred záverečným kopcom ma dostali do super pozície,“ vravel v cieli Sagan.

Vďaka dominantnému triumfu získal ďalších 30 bodov a zvýšil svoj náskok na čele súťaže o zelený dres. Pred Fernandom Gaviriom má aktuálne náskok 33 bodov.

Vo štvrtok si oblečie zelené tričko 90-krát, čím prekoná rekord Erika Zabela. Legendárny Nemec ho počas kariéry nosil 89 dní.

Sagan opäť ukázal výbornú schopnosť pripraviť si pozíciu na záverečné metre. Nechal rivalov, aby sa v pokusoch o nástup unavili, vyviezol sa na kolese v žltom drese jazdiaceho Grega Van Avermaeta a nedal konkurencii šancu.

„Na začiatku posledného kopca to odpálili jazdci Sky, potom nastúpil Gilbert, ale i jeho sme dostihli. Myslím, že aj Van Avermaet išiel do finišu príliš skoro. Škoda, že za výhru bolo len tridsať bodov, a nie päťdesiat ako v iných etapách. Ale je to lepšie ako nič,“ usmieval sa po 108. kariérnej výh­re.

Piata etapa Tour de France s triumfom Sagana Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan víťazí v 5. etape Tour de France.

Stredajšia trasa v Bretónsku bola rozdelená na dve časti, prvá mala prevažne rovinatý charakter, na tej druhej musel pelotón prekonať viacero stúpaní z toho päť kategorizovaných.

Prvé dve 4. kategórie – Côte de Kaliforn a Côte de Trimen a ďalšie tri tretej Côte de la Roche du Feu (1,9 km, 6,6%), Côte de Menez Quelerc'h (3 km, 6,2%) a Côte de la montagne de Locronan (2,2 km, 5,9%). Záverečný finiš bol taktiež do kopca a v úzkych uličkách, čo vyhovovalo najmä klasikárom vrátane Sagana.

Na štarte chýbali Belgičan Tiesj Benoot (Lotto Soudal), ktorý si pri utorkovom páde vykĺbil rameno, narazil rebrá a utrpel rezné poranenia tváre, deviaty jazdec priebežného poradia Austrálčan a minuloročný víťaz bodovacej súťaže Michel Matthews (Sunweb), zápasiaci s horúčkou a domáci Axel Domont (Ag2R) kvôli zlomenej kľúčnej kosti. Krátko po štarte navyše prišlo k pádu a odstúpiť musel aj Chorvát Robert Kišerlovski z Kaťuše.

Medzitým sa do úniku dostala sedmička Chavanel, Calmejane (obaja Direct Energie), De Buyst (Lotto Soudal), Vermote (Dimension Data), Skujinš (Trek-Segafredo), Gesbert (Fortuneo-Samsic) a Edet (Cofidis).

Po 80 km mali na čele náskok niečo cez päť minút. Onedlho prišla rýchlostná prémia v Roudouallec, ktorú vyhral Chavanel (20 b), v špurte balíka bol prvý Gaviria (8 b), hneď za ním Sagan (7 b) a Kristoff (6 b).

Potom zaútočil Chavanel, ktorý získal štyri body na prvých troch vrchárskych prémiách. Pred stúpaním Côte de Menez Quelerc'h jazdila na čele štvorica s náskokom 1:30 na pelotón, z úniku vypadli Vermote, De Buyst a Gesbert. Postupne ostali na čele už len Calmejane, Edet a Skujinš. Posledný menovaný pozbieral štyri body na ďalších dvoch kopcoch a získal bodkovaný dres.

Náskok úniku sa skončil pred bonusovým bodom 12 km pred cieľom. Tri sekundy nakoniec získal Alaphilippe, dve Van Avermaet a jednu Calmejane. To už z pelotónu vypadlo okolo 30 jazdcov, medzi prvými boli najmä klasickí špurtéri ako Greipel, Cavendish, Kittel či Groenewegen. Na čele pelotónu išli tímy s jazdcami na celkové poradie a favoriti na etapový triumf aj so Saganom.

Na záverečných 10 km to skúsil sólovo Estónec Taaramäe, ale nemal nárok na úspech. O víťazovi sa rozhodlo až v záverečných metroch. Gilbertov útok nevyšiel, potom to skúsil van Avermaet, ale v závere si to rozdali Sagan s Colbrellim a úspešnejší bol Slovák.

Záver 5. etapy Tour de France. Foto: Reuters, STEPHANE MAHE
Tour de France, Peter Sagan Záver 5. etapy Tour de France.

Vo štvrtok je na programe 6. etapa so štyrmi stúpaniami 3. a 4. kategórie z mesta Brest s cieľom do kopca na Mur-de-Bretagne dlhá 181 km, ktorá by mala vyhovovať opäť klasikárom.

Načne Sagan druhú desiatku triumfov na Tour?

Tour de France

5. etapa (Lorient – Quimper, 204,5 km): 1. Peter Sagan (SR) 4:48:06 h, 2. Sonny Colbrelli (Tal.) Bahrain-Merida, 3. Philippe Gilbert (Belg.) Quick-Step Floors, 4. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar, 5. Julian Alaphilippe (Fr.) Quick-Step Floors, 6. Daniel Martin (Ír.) UAE-Team Emirates 7. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing, 8. Sören Kragh Andersen (Dán.) Sunweb, 9. Andrea Pasqualon (Tal.) Wanty-Group Gobert, 10. Vincenzo Nibali (Tal.) Bahrain Merida – všetci v rovnakom čase ako víťaz

Poradie po 5. etape: 1. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing 18:22:00 h, 2. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +2 s, 3. Philippe Gilbert (Belg.) Quick-Step Floors +3, 4. Geraint Thomas (V. Brit.) +5, 5. Julian Alaphilippe (Fr.) Quick-Step Floors +6, 6. Bob Jungels (Lux.) Quick-Step Floors +9, 7. Tom Dumoulin (Hol.) Sunweb +13, 8. Sören Kragh Andersen (Dán.) Sunweb +13, 9. Rigoberto Urán (Kol.) +37, 10. Rafal Majka (Poľ.) Bora-Hansgrohe +52,… 39. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +2:46 min

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 180 bodov, 2. Fernando Gaviria (Kol.) Quick-Step Floors 147, 3. Alexander Kristoff (Nór.) UAE Team Emirates 78, 4. André Greipel (Nem.) Lotto Soudal 69, 5. Arnaud Démare (Fr.) Groupama-FDJ 57, 6. Sonny Colbrelli (Tal.) Bahrain-Merida 55.

Aktualizujeme…

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan