Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Opäť Gaviria. Sagan prehral v tesnom špurte. Na páske však zdolal Greipela

Obrázok, ktorý sme už tento rok na Tour de France videli. V cieli prvý Fernando Gaviria a hneď za ním Peter Sagan.

10.07.2018 18:02 , aktualizované: 18:58
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan (vľavo) v cieli 4. etapy na Tour de France 2018.
debata (14)

Štvrtú, 195 kilometrov dlhú etapu, vyhral 23-ročný Kolumbijčan. V bodovacej súťaži zostáva všetko po starom. Nákok 28-ročného Slováka sa síce scvrkol už iba na štyri body, zelený dres si však oblečie aj v stredu.

V tom žltom pre lídra pretekov zostal Belgičan Greg van Avermaet (BMC Racing), druhý je v rovnakom čase jeho tímový kolega Američan Tejay van Garderen.

Bol to deň, v ktorom si mali „korisť“ rozdeliť čistokrvní špurtéri – cieľu v Sarzeau totiž predchádzala viac ako trojkilometrová rovina. A vývoj etapy kopíroval očakávaný scenár. Najprv únik, ktorý mal pelotón po celý čas pod kontrolou, potom jeho postupná likvidácia a na záver hromadný šprint.

Peter Sagan si obliekol zelený dres aj po 4.... Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
Peter Sagan Peter Sagan si obliekol zelený dres aj po 4. etape.

Rodák zo Žiliny – aj keď podobné dojazdy nie sú jeho najsilnejšou stránkou – sa opäť nestratil. Naopak, víťazstvo mal nadosah. Na cieľovej páske ho od Gaviriu delilo niekoľko decimetrov, v tesnom súboji však zdolal ortodoxného špurtéra Andreho Greipela.

„Ale skončiť druhý je lepšie, ako tretí,“ povedal Sagan ihneď po finiši.

„Keď prídete na Tour, je ťažké povedať, že dokážete to, na čo máte – na tieto preteky sme však trénovali veľmi poctivo. Prišli sme sem vo veľmi dobrej kondícii,“ tešila sa v cieli vychádzajúca hviezda – Gaviria.

Zdá sa, že po rokoch Saganovej dominancie by mohol byť súboj o zelený dres o niečo viac vyrovnaný. „Viem, že Sagan je jedným z najlepších jazdcov v pelotóne, takže som šťastný, že bojujem proti nemu. Je to náročné, som si vedomý, že do konca Tour budem musieť odviesť ešte veľa práce,“ dodal na margo 28-ročného majstra sveta.

Peter Sagan predtým, ako si obliekol zelený dres. Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
Peter Sagan Peter Sagan predtým, ako si obliekol zelený dres.

Ako zdolať Gaviriu?

„Uvidíme. Možno počkám na jeho chybu. Veľa naznačia najbližšie kopcovité etapy,“ zamyslel sa Sagan.

Jedna z nich je na programe už v stredu s cieľom v bretónskom Quimperi. Sagan už síce jeden triumf dosiahol, no podľa odborníkov, ktorí odhadovali šance pretekárov pred začiatkom Tour, práve toto by mal byť deň, keď sa Slovák prvýkrát postaví na pódium. Profil trate totiž vyhovuje jeho jazdeckým prednostiam.

Na cyklistov čaká päť horských prémií 3. a 4. kategórie. Cieľová čiara sa nachádza na kilometrovom kopci s priemerným sklonom necelých päť percent.

Výsledky – Tour de France 2018:

4. etapa (La Baule – Sarzeau, 195 km): 1. Fernando Gaviria (Kol.) Quick-Step Floors 4:25:01 h, 2. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 3. André Greipel (Nem.) Lotto Soudal, 4. Dylan Groenewegen (Hol.) LottoNL-Jumbo, 5. Marcel Kittel (Nem.) Kaťuša-Alpecin, 6. Andrea Pasqualon (Tal.) Wanty-Groupe Gobert, 7. Alexander Kristoff (Nór.) UAE Team Emirates, 8. John Degenkolb (Nem.) Trek-Segafredo, 9. Dion Smith (N. Zél.) Wanty-Groupe Gobert, 10. Timothy Dupont (Belg.) Wanty-Groupe Gobert – všetci rovnaký čas ako víťaz

Poradie po 4. etape: 1. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing 13:33:36 h, 2. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing – rovnaký čas ako líder, 3. Geraint Thomas (V. Brit.) +3 s, 4. Philippe Gilbert (Belg.) Quick-Step Floors +5, 5. Julian Alaphilippe (Fr.) Quick-Step Floors, 6. Bob Jungels (Lux.) Quick-Step Floors – obaja +7, 7. Tom Dumoulin (Hol.) Sunweb, 8. Sören Kragh Andersen (Dán.) Sunweb, 9. Michael Matthews (Aus.) Sunweb – všetci +11, 10. Rigoberto Urán (Kol.) EF-Drapac Cannondale +35

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 143 bodov, 2. Fernando Gaviria (Kol.) Quick-Step Floors 139, 3. Alexander Kristoff (Nór.) UAE Team Emirates 72, 4. André Greipel (Nem.) Lotto Soudal 65, 5. Arnaud Démare (Fr.) Groupama-FDJ 52, 6. Marcel Kittel (Nem.) Kaťuša-Alpecin 50

Pády, krv a zranenia. Cyklistika je tvrdý šport Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Tiesj Benoot z Lotto Soudal.
14 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Fernando Gaviria #Tour de France 2018