Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagana v úvodnej etape Tour zdolal len debutant Gaviria: Môj čas ešte príde

Slovenský jazdec Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe finišoval na druhom mieste v sobotňajšej úvodnej etape na cyklistických pretekoch Tour de France 2018. Trasa etapy merala 201 km a viedla z Noirmoutier-en-l'ile do Fontenay-le-Comte.

07.07.2018 15:39 , aktualizované: 18:35
Fernando Gaviria, Peter Sagan Foto: ,
Fernando Gaviria oslavuje triumf v úvodnej etape Tour de France pred druhým Petrom Saganom.
debata (16)

Dvadsaťosemročný trojnásobný majster sveta v šprintérskom závere nestačil len na Kolumbijčana Fernanda Gaviriu z družstva Quick-Step Floors, tretí bol Nemec Marcel Kittel vo farbách zoskupenia Kaťuša-Alpecin.

Dvadsaťtriročný Gaviria dosiahol pri svojom premiérovom štarte na „starej dáme“ hneď prvenstvo a oblečie sa do žltého dresu lídra podujatia. Celkovo to bolo pre neho 33. profesionálne víťazstvo v kariére.

„Pre mňa a celý tím je to neuveriteľný deň, je to úžasné. Na šprint sme boli pripravení. O žltom tričku na Tour de France sníva každý a získať ho hneď v prvý deň je jednoducho niečo neopísateľné. Som šťastný, že si ho oblečiem a pokúsim sa ho nosiť čo najdlhšie. Posledný kilometer bol veľmi zradný, vedeli sme, že vzadu zostalo niekoľko skvelých jazdcov. Boli sme však vpredu a mimo problémov. Mali sme jasný plán a radujeme sa, že to vyšlo,“ povedal v cieli Gaviria.

„Tour sa začala rýchlou etapou. Bola úplne rovná a pre špurtérov. Môj tím pracoval vo finále veľmi dobre, aby Rafala Majku a mňa udržal mimo nebezpečných situácií. Nikto nespadol. Skončil som druhý a to je iba začiatok dlhej Tour de France. Gaviria bol v sobotu najsilnejší, ale môj čas ešte príde. Zelený dres? O tom môžeme hovoriť až po náročnejších etapách,“ uviedol Sagan na tímovej stránke.

Problémom tesne pred koncom etapy sa nevyhli najväčší favoriti na celkové prvenstvo. Obhajca triumfu Christopher Froome z tímu Sky preťal cieľovú pásku s odstupom 50 sekúnd spoločne s Austrálčanom Richiem Portem (BMC Racing). Ešte horšie dopadol Kolumbijčan Nairo Quintana z Movistaru, ktorý dostal defekt a nabral manko 1:10 min.

„Dnes som videl mnoho pádov. Prvé dni na takýchto pretekoch bývajú vždy zradné. Žiaľ, aj to súčasťou tohto športu. Ja som rád, že som sa nezranil, do Paríža je ešte dlhá cesta,“ cituje Frooma agentúra AP.

Prakticky ihneď po odštartovaní etapy sa dopredu dostala trojica francúzskych cyklistov, v úniku boli Kevin Ledanois (Fortuneo-Samsic), Jérome Cousin (Direct Energie) a Yoann Offredo (Wanty-Groupe Gobert). Na 20. kilometri mali pred pelotónom najväčší náskok štyroch minút, potom začal mierne klesať.

Peter Sagan finišoval na úvod Tour druhý Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Fernando Gaviria zdoláva v cieli úvodnej etapy...

V hlavnej skupine sa spočiatku išlo veľmi rýchlo, v prvej hodine jazdci pedálovali rýchlosťou až 46 km/h. Náskok úniku sťahovali najmä družstvá Quick-Step Floors, Dimension Data, LottoNL-Jumbo a Groupama-FDJ. Na méte 100 km pred koncom mali jazdci v úniku k dispozícii náskok 2:28 min.

Pomaly sa blížila šprintérska prémia v La Tranche-sur-Mer, kde si podľa predpokladov podelili najväčšie bodové porcie traja lídri. Z pelotónu najviac bodov (13) ukoristil Gaviria, Petrovi Saganovi sa ich ušlo sedem. Náskok úniku s ubúdajúcimi kilometrami postupne klesal, 30 km pred koncom to už bolo menej ako jednu minútu.

O dva kilometre neskôr prišla na rad jediná horská prémia úvodnej etapy. Na vrchole stúpania štvrtej kategórie Côte de Vix s dĺžkou 700 metrov a priemerným sklonom 4,2 % bol ako prvý Ledanois a v nedeľu sa oblečie do bodkovaného dresu lídra súťaže vrchárov. Ledanois krátko na to zvesil nohy a vpredu nechal Cousina s Offredom.

Následne sa pozornosť upriamila na mestečko Maillezais, kde sa 13 km pred koncom bojovalo o bonusové sekundy. Tri sekundy za víťazstvo zobral Cousin, dve pripadli Offredovi, jednu sekundu si pripísal Oliver Naesen z tímu Ag2r La Mondiale, ktorý ešte pred prémiou zaútočil z pelotónu.

Doráňaný Chris Froome, ktorý sa zaplietol do pádu. Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Chris Froome Doráňaný Chris Froome, ktorý sa zaplietol do pádu.

Približne 10 km pred cieľom sa skončilo dobrodružstvo jazdcov v úniku a práve v tomto bode došlo k hromadnému pádu v pelotóne, po ktorom zostal vzadu aj jeden z favoritov na prvenstvo Arnaud Démare (Groupama-FDJ).

Problémy postihli aj najväčších favoritov na celkové prvenstvo Christophera Frooma (Sky) a Naira Quintanu (Movistar). Na čele hlavnej skupiny tímy bojovali o pozície, vpredu sa nachádzal aj Peter Sagan. Slovák v závere bojoval o prvenstvo, ale napokon bol nad jeho sily Gaviria.

Nedeľňajšia 182,5 km dlhá druhá etapa z Mouilleron-Saint-Germain do La Roche-sur-Yon bude ďalšou šancou pre šprintérov. Na trati sa bude nachádzať jedno stúpanie štvrtej kategórie, ktoré cyklisti zdolajú už po 28 kilometroch.

Výsledky – Tour de France 2018:

1. etapa (Noirmoutier-en-l'ile – Fontenay-le-Comte, 201 km): 1. Fernando Gaviria (Kol.) Quick-Step Floors 4:23:32 h, 2. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 3. Marcel Kittel (Nem.) Kaťuša-Alpecin, 4. Alexander Kristoff (Nór.) UAE Team Emirates, 5. Christophe Laporte (Fr.) Cofidis, 6. Dylan Groenewegen (Hol.) LottoNL-Jumbo, 7. Michael Matthews (Aus.) Sunweb, 8. John Degenkolb (Nem.) Trek-Segafredo, 9. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana, 10. Rafal Majka (Poľ.) Bora-Hansgrohe – všetci rovnaký čas ako víťaz

Poradie po 1. etape: 1. Fernando Gaviria (Kol.) Quick-Step Floors 4:23:22 h, 2. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +4 s, 3. Marcel Kittel (Nem.) Kaťuša-Alpecin +6, 4. Oliver Naesen (Belg.) Ag2r La Mondiale +9, 5. Alexander Kristoff (Nór.) UAE Team Emirates, 5. Christophe Laporte (Fr.) Cofidis, 6. Dylan Groenewegen (Hol.) LottoNL-Jumbo, 7. Michael Matthews (Aus.) Sunweb, 8. John Degenkolb (Nem.) Trek-Segafredo, 9. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana – všetci +10

Bodovacia súťaž: 1. Fernando Gaviria (Kol.) Quick-Step Floors 63 bodov, 2. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 37, 3. Marcel Kittel (Nem.) Kaťuša-Alpecin, 4. Alexander Kristoff (Nór.) UAE Team Emirates – obaja po 24, 5. Jérome Cousin (Fr.) Direct Energie 20, 6. Kevin Ledanois (Fr.) Fortuneo-Samsic 17

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Fernando Gaviria #Tour de France 2018