Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Etapa očami expertov: Sagan zabojuje o víťazstvo

Dnes odštartuje 105. edícia Tour de France úvodnou etapou z Noirmoutieru do Fontenay. Ako by mal vyzerať jej priebeh? Kto sú favoriti na víťazstvo? Prečítajte si analýzu expertov.

07.07.2018 07:00
Tour de France 2018, etapy Foto:
Etapa číslo 1.
debata (2)
Predstavovanie tímov na Tour de France Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan vychádza na pódium.

Lukáš Timko, šéfredaktor portálu cycling-info.sk

Po dlhom čakaní je tu konečne 105. ročník najslávnejších pretekov. Všetko odštartuje v departmente Vendée, ktorý sa nachádza na krajnom západe Francúzska. Takmer celá etapa pôjde po pobreží Atlantického oceánu.

Preto sa tu očakáva silný bočný vietor, ktorý umocní nervozitu prvého dňa a dodá etape ďalší zaujímavý impulz. Mnohokrát sme už v úvodný deň sledovali rôzne pády a problémy favoritov. Bude to tak aj dnes?

Peter Sagan cíti silnú konkurenciu rýchlych mužov v boji o zelený dres, preto vie, že potrebuje bodovať na každej prémii i v cieli.

Zdá sa, že má veľmi dobrú formu a bude sa tlačiť do špurtu, no keďže v tejto sezóne nemáme dominantného šprintéra, bude si musieť tipnúť, ktoré zadné koleso bude najvýhodnejšie. Gaviriu či Groenewegena? Alebo veľkej trojky Kittela, Cavendisha, Greipela?

Peter Zánický, mládežnícky kouč a prvý tréner Petra Sagana

Nervozita, stres, napätie! To môžeme očakávať v prvej etape Starej dámy. Veď vidina žltého dresu je pre veľa cyklistov tak blízko.

Niekoľkokrát sa už aj v úvode TdF stalo, že vietor dokázal znepríjemniť a ovplyvniť etapu. Aj v roku 1999 sa išla Tour na rovnakej trase a pelotón prišiel roztrhaný.

V hre je aj jeden bod na nenáročnej vrchárskej prémií 28 km pred cieľom, a tak pokusov dostať sa do úniku a získať bodkovaný dres bude neúrekom. Silné šprintérske tímy však nedopustia, aby únik vydržal až do cieľa.

Ten bude zaujímavý a aj keď je dojazd technicky nenáročný, po méte 3 km pred cieľom čakajú cyklistov tri nepríjemné kruhové objazdy. Očakávam, že Peter Sagan bude vpredu, aj keď na víťazstvo to ešte stačiť nemusí, veď odolní šprintéri majú ešte veľa síl.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Zanický #Tour de France 2018 #Lukáš Timko