Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan si ide po ďalší zelený dres. Verí mu aj Zabel

Nemilosrdný boj o cyklistický grál, ktorý patrí medzi najsledovanejšie športové podujatia planéty, sa začína. Slávna Tour de France napíše svoju 105. kapitolu.

06.07.2018 17:15
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan pred piatkovým tréningom na Tour de France.
debata

Tradičnú prehliadku najlepších jazdcov v sedle každoročne v júli sledujú milióny divákov po celom svete. Výnimkou nie sú ani Slováci. Napäto budú sledovať najmä hromadné dojazdy etáp a držať palce komu inému – Petrovi Saganovi.

Útok na Zabelov rekord

Vlani to nevyšlo.

Sagan vyhral bodovaciu súťaž päťkrát za sebou a konkurencia mala aj pred rokom hrať len druhé husle. O osudnom momente zo záveru 4. etapy sa toho už popísalo veľa. Nekompromisný špurtérsky súboj s Markom Cavendishom, pád Brita a šokujúca diskvalifikácia pre Slováka.

Čo z toho, že šéfovia z Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) niekoľko mesiacov po pretekoch uznali, že Sagana vylúčili unáhlene a neprávom. Pocit krivdy zostal. Avšak len u fanúšikov. Sagan v lete ušetril sily, oddýchol si na dovolenke a v septembri ovládol svetový šampionát – tretíkrát za sebou.

Predstavovanie tímov na Tour de France Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan vychádza na pódium.

„Nepotrebujem si nič dokazovať. Samozrejme, urobím maximum, aby som opäť získal zelený dres. Nebude to však jednoduché. Prichádzajú mladí a talentovaní jazdci, konkurencia sa zvyšuje každý rok,“ vravel pred štartom.

Lákadlo prípadného šiesteho triumfu v bodovačke je obrovské. Ak ho dosiahne, vyrovná rekord Erika Zabela, ktorý to dokázal na prelome tisícročí. Nemecká legenda je už zmierená, že o svoj historický zápis príde. „Nepochybujem o tom, že mi Sagan rekord vezme. Tento rok získa šieste a na ten ďalší už siedme zelené tričko. Myslím si, že je to aj jeho cieľ,“ povedal Zabel pre Pravdu.

Cieľom i žltý dres

Pred dvoma rokmi sa Sagan na tri dni obliekol do žltého dresu lídra celkovej klasifikácie. Veľká výsada, sen každého cyklistu. A tento rok má šancu opäť.

Prvé dve etapy majú rovinatý profil a v ich závere sa dostanú k slovu elitní špurtéri. Treťou je tímová časovka, ktorú Sagan a jeho kolegovia z Bory usilovne trénovali.

Peter Sagan v žltom drese pre lídra Tour de... Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Sagan Tour de France žltý dres Peter Sagan v žltom drese pre lídra Tour de France pred dvoma rokmi. Oblečie si ho aj na tohtoročných pretekoch?

„Tím má vidinu, že po tímovej časovke by na nejaký deň chcel získať žltý dres. Chlapci pre to urobia maximum,“ potvrdil Saganov brat Juraj, ktorý na rozdiel od vlaňajška bude tento rok na Tour chýbať.

Nasleduje ďalšia rovinatá etapa, na ktorú nadviaže trať s klasikárskym profilom. I tá by mala Saganovi sedieť. Dôležitosť prvého týždňa si uvedomuje i on sám. „Prvých desať dní sa môže udiať veľmi veľa vecí. Zoberte si minulý rok – bol som najväčší favorit na zelený dres a napokon som skončil predčasne doma,“ vravel Sagan.

Tieň kontroverzného verdiktu

Začiatok podujatia poznačila fraška, pre ktorú cyklistika opäť stratila niekoľko fanúšikov. Organizátori Tour zakázali štart štvornásobnému šampiónovi Chrisovi Froomovi. Dôvod? Britov nedoriešený dopingový prípad z vlaňajšej Vuelty.

Ani nie 24 hodín po tom UCI vyrukovala s verdiktom, ktorý nebola schopná vyniesť predchádzajúcich sedem mesiacov. Bleskovo prekvalifikovala pozitívny dopingový test na neštandardný nález predpísaného lieku a Frooma očistila.

Chris Froome pred štartom Tour de France 2018. Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Chris Froome Chris Froome pred štartom Tour de France 2018.

Najlepší cyklista sveta tak bez toho, aby urobil niečo ilegálne – lebo aj vlani na Vuelte len počúvol radu tímových lekárov – upadol do ešte väčšej nepriazne fanúšikov. Pred štartom Tour prosil verejnosť, aby ho v pokoji nechala súťažiť.

„Povzbudzujte v pozitívnom duchu, neprinášajte do pretekov nenávistné reakcie. Ak nie ste mojimi fanúšikmi, podporujte konkurenčné družstvá,“ vyhlásil.

Obhajca vs. ostatní

Froome je jednoznačne najväčší favorit na zisk ďalšieho žltého dresu. V máji premiérovo triumfoval na Giro d'Italia a ak opäť obháji titul na TdF, vyhrá štvrtú Grand Tour za sebou. To sa v histórii podarilo len legendárnemu Eddymu Merckxovi.

Medzi jeho hlavných vyzývateľov budú patriť najmä Tom Dumoulin, Romain Bardet, Richie Porte a Nairo Quintana.

Kto z ašpirantov na celkový triumf napokon privezie žlté tričko až do Paríža, sa svet dozvie po troch týždňoch úmorného súťaženia. Slovenskí fanúšikovia veria, že v zelenom drese bude na Champs-Élysée oslavovať ich favorit.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2018