Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď ucháň Sagan naháňal stálicu, všetkým spadla sánka

Cyklisti sú ako jedna rodina. Nie veľká - až tak veľa ich na Slovensku nie je. Ale súdržná. A predovšetkým prajná.

05.07.2018 11:08
Peter Sagan Foto:
Mladík Peter Sagan v pätách v tom čase neohrozeného vládcu horských bicyklov Milana Barényiho.
debata (1)

Donedávna bol jej súčasťou aj Martin Škopek (31). Roky pretekal na horských a neskôr aj cestných bicykloch – na Slovensku, ale aj inde vo svete. Vie, ako chutí víťazstvo, ale aj prehra. Naučil sa, že cesta za úspechom je namáhavá a nemá alternatívu. Bicykel mu však priniesol ešte jeden bonus. Spoznal legendu.

„Predvčerom som si prechádzal čísla v telefónnom zozname a zrazu vidím – Peťo Sagan. Ani som nevedel, že ho tam ešte mám. Ale už asi nefunguje, všakže,“ akoby sa pýtal.

My však netušíme, zohnať kontakt na svetovú hviezdu je pre slovenských novinárov priam sizyfovská úloha. Sagan si súkromie stráži. „Ani sa nečudujem. Peťo bol vždy tichší, veľa toho nenarozprával. Mediálna pozornosť mu raz bude zo všetkého chýbať najmenej,“ zasmeje sa Škopek.

Prvé stretnutie vyšumelo

Začiatky mali podobné. Dvom kolesám prepadli až po tom, ako privoňali aj k iným – masovejším športom.

„Najprv som bicykloval s otcom a keď mu nestačil, našiel mi klub. Bolo to tak preňho asi jednoduchšie,“ začne rozprávať rodák z Petržalky, ktorý už niekoľko rokov žije v Stupave. „V tom čase bola cyklistika populárnejšia, na pretekoch bolo oveľa viac detí. A to aj napriek tomu, že fenomén Sagan dnes priam láka bicyklovať,“ porovnáva obdobie dvoch generácií.

Martin Škopek po pretekoch na MS 2007 vo Fort... Foto: archív Martina Škopka
Martin Škopek Martin Škopek po pretekoch na MS 2007 vo Fort William.

Spomína si aj na svoj prvý bicykel. Bol zelený, no netrvalo dlho a boli z neho dva kusy. Aj na ten pretekársky. „Rodičia si naňho museli vziať úver. Stál vyše 25-tisíc korún. Nebol to žiadny luxus, ale na súťaži som sa s ním už mohol ukázať,“ rozpráva o začiatkoch.

Tam niekde prvýkrát stretol aj Petra Sagana. „Ale na prvý vizuálny kontakt si veru nespomínam. Som o pár rokov starší, jazdil som v inej vekovej kategórii,“ priznáva. Pravda, v tom čase iba začínajúci Žilinčan ešte nebol veľkou hviezdou.

„Samozrejme, chýry o veľkom talente sa doniesli aj ku mne. Kamaráti z klubu, ktorí s ním týždeň čo týždeň bojovali na trati, mi vraveli, že je tam akýsi 14-ročný chlapčisko, ktorého nikto nedokáže zdolať. Tvrdili mi, že je aspoň o tri triedy lepší ako ostatní,“ pousmeje sa pri spomienke

Mal síce talent, ale takých vraj bolo viac. Špeciálnu pozornosť mu preto v tých časoch nevenoval. „Ako starší som štartoval vždy o hodinu neskôr. Zatiaľ čo on bol na trati, ja som sa iba pripravoval,“ po­vie.

Peter Sagan na pretekoch v Podbranči 2007. Foto: archív Martina Škopka
Peter Sagan Peter Sagan na pretekoch v Podbranči 2007.

V tom do rozhovoru zasiahne jeho mama Gabriela. Synov sprevádzala na mnohých pretekoch po celom Slovensku. O Saganovi sa medzi rodičmi, ktorí dlhé hodiny postávali vedľa trate, šepkalo už veľmi dlho.

„Pamätám si presne, kedy na mňa urobil prvý dojem. Bolo to na pretekoch v Podbranči. V tom čase bol v teréne nedostižnou hviezdou a dlhoročnou stálicou Milan Barényi. Zväčša to bolo tak, že v cieli čakal na ostatných päť a viac minút. Zrazu sa ho však až do konca držal mladý Sagan – chlalan, ktorý bol samá ruka, samá noha. Všetkým okolo trate nám spadla sánka,“ naznačuje obrovské prekvapenie, ktoré vtedy zažila.

Tichý, ale zábavný

O pár rokov už boli z mladých mužov kamaráti. Obaja boli členmi reprezentácie, ktorá spolu cestovala na majstrovstvá sveta i Európy v horských bicykloch.

„Tu sme boli spolu prvýkrát,“ ukazuje na fotografiu z lietadla, na ktorej sedeli vedľa seba. V roku 2007 šli na európsky šampionát do tureckej Kapadócie. „Národný tím cestoval vždy spolu – juniori s mužmi. Zakaždým sme tak bok po boku strávili celý týždeň,“ povie. Ako si naňho spomína?

Peter Sagan a Martin Škopek v lietadle na ceste... Foto: archív Martina Škopka
Milan Barényi Peter Sagan a Martin Škopek v lietadle na ceste na ME 2007 v tureckej Kapadícii.

„Bol presne taký, ako ho poznáme dnes. Sláva ani peniaze ho nezmenili. Vždy s ním bola veľká zábava. Je to skromný a úctivý chlalan so silnými kresťanskými koreňmi a zásadami. Nikdy si nedovolil robiť starším prieky,“ prezradí na adresu dnes už 28-ročného borca.

„Samozrejme, to všetko platilo len pokiaľ si nesadol na bicykel. Tam poriadne zamával aj s nami, ktorí sme mali o nejaký ten rôčik viac,“ uškrnie sa.

Aj prejav, akým sa dnes prezentuje na svetových podujatiach, nie je žiadnou novinkou. „Vždy špekuloval, akú fintu vymyslí na cieľovej čiare. Pozrite sa, toto je wheelie z roku 2007,“ ukazuje na fotografiu, kde Sagan predvádza populárnu jazdu na zadnom kolese držiac svoj bicykel iba jednou rukou.

Peter Sagan a jeho povestné wheelie na horskom... Foto: archív Martina Škopka
Peter Sagan Peter Sagan a jeho povestné wheelie na horskom bicykli.

O rok obaja reprezentovali Slovensko na ME v St. Wendeli v Nemecku. Na šampionáte, ktorý priniesol Saganovi prvý veľký juniorský triumf, boli spolu na izbe. „Mal som skúškové obdobie a viac som sa venoval skriptám ako bicyklu. Čudoval sa, ako to dokážem a robil si zo mňa po celý čas srandu. Teraz však viem, že už vtedy mal pred sebou iba jednu životnú cestu – na dvoch kolesách,“ zamyslí sa.

„Hoci som bol o viac ako tri roky starší, už v tom čase bol lepší ako ja,“ dodá.

Tvrdí, že hoci Sagan mal nevšedný talent, o hviezdnej kariére svojho parťáka ani len neuvažoval. „Tušil som, že to niekam dotiahne, ale nad takýmto rozmerom jeho úspechu som nerozmýšľal. Počas kariéry som stretol niekoľko veľkých talentov, jeden bol možno aj porovnateľný s Petrom. Po prechode k seniorom sa však jeho kúzlo akoby vyparilo,“ prezradí.

Z terénu na cestu

Sagan bol hviezdou. Medzi slovenskými cyklistami vždy obľúbenou – žiadna zášť ani závisť. „Kto by ho nemal rád? Aj keď veľa nenahovoril, tam, kde sa objavil, bola spravidla dobrá nálada. A mám s ním ešte jeden veľmi humorný zážitok,“ povie tajuplne.

Aký? Nedočkavo naliehame.

„Viete čo, ten si radšej nechám iba pre seba, lebo zatiaľ čo my ostatní sme sa veľmi dobre zabávali, Peťo sa ešte dlho červenal,“ vraví.

Obaja si neskôr vyskúšali aj cestné bicykle. „Na Slovensku nie je veľa pretekárov, ak je raz niekto dobrý v teréne, je predpoklad, že sa mu bude dariť aj na asfalte. Tak prečo to nevyskúšať? Nepoznám však veľa prípadov, že by to fungovalo aj opačne. Čistokrvným cestárom väčšinou chýba technika potrebná v teréne,“ skonštatuje.

Zlatý Peter Sagan na MS 2008 vo Val di Sole. Foto: archív Martina Škopka
Peter Sagan Zlatý Peter Sagan na MS 2008 vo Val di Sole.

V tom čase sa už ich životné cesty začali deliť. Sagan čoskoro odštartoval veľkú kariéru v talianskom profesionálnom tíme Liquigas, Martin naďalej striedal horský bicykel s cestným.

„Spočiatku ma oveľa viac bavila jazda v teréne, až postupne som prišiel na chuť aj cestnej cyklistike. Je o taktike a tímovosti, v pelotóne má každý svoju úlohu. Páči sa mi, že nevyhráva vždy ten, ktorý je fyzicky najlepší, triumfovať sa dá aj hlavou,“ povie a pomaly preladí na svoj najväčší úspech na ceste, ktorý má exotické parametre.

„Ovládol som jednu etapu na pretekoch v Kamerune. Bol to presne ten prípad, kedy nevyhral pretekár s najlepšími nohami,“ povie skromne pri spomienke na rok 2009.

„Bola to kráľovská etapa. Do kariet mi zahralo, že domáci Kamerunčania deň predtým prišli o žltý dres pre lídra. Zavesil som sa teda za dvoch z nich, ktorí sa rozhodli zaútočiť. Vlastne som sa za nimi iba viezol, ani raz som im v horách neťahal na špici. Keď však prišiel ten správny moment, bolo to tuším dva kilometre pred cieľom, zaútočil som. Čerstvý a oddýchnutý som im nedal šancu,“ rozpovie svoj úspešný príbeh.

Mal iba 21 rokov a dodnes na tento víťazný manéver rád spomína. „O cyklistiku tam bol obrovský záujem, moje sólo do cieľa lemovali popri ceste davy ľudí. Boli veľmi spontánni. Po zosadnutí z bicykla som rozdal niekoľko rozhovorov tlačovým, ale aj elektronickým médiám,“ zamyslí sa a jeho tvár akoby na chvíľu nedokázala ukryť nostalgiu.

Martin Škopek po víťaznej etape v Kamerune. Foto: archív Martina Škopka
Martin Škopek Martin Škopek po víťaznej etape v Kamerune.

„Ako tím sme tam vyhrali päťtisíc eur. Je to chudobná krajina, ktorej prezident trávi veľkú časť života vo Švajčiarsku a preteky usporadúva na počesť svojej manželky. Vidíte, na to sa tam peniaze nájdu,“ naznačí mierne rozčarovanie.

Nevíťazí vždy najlepší

Debata sa následne opäť zvrtne k Petrovi Saganovi. Zopakuje, že v cyklistike našťastie nevyhrávajú vždy iba tí najlepší, trojnásobného svetového šampióna by tak vraj nikto nikdy nezdolal. „To je tak, keď máte obrovský talent a cyklistika vás aj mimoriadne baví,“ povie.

Čo si máme predstaviť pod pojmom – Saganov talent?

„Vraví sa, že je dobré mať z každého rožku trošku. On však má z každého veľa. Silné nohy, vyspelú hlavu i neskutočný cit. Peťo by bol skvelý vo všetkých disciplínach. A teraz nemyslím iba na horské a cestné bicykle, ale trebárs aj na zjazd, cyklotrial alebo aj na dráhu. A možno by vedel jazdiť aj po stene,“ v dobrom mávne rukou.

Lenže talent spravidla nie je všetko. Treba mať aj zázemie a šťastie na správnych ľudí. A Sagan ho vždy mal. „Nezabúdajme na jeho brata. Bol preňho veľkým vzorom a inšpiráciou. Spomínam si, keď sme boli spolu na sústredení a v nohách už mali 220 kilometrov, najradšej by sme šli zomrieť na izbu. Juraj si však chcel najazdené kilometre zaokrúhliť – potiahol teda ešte ďalších tridsať,“ prezradí o staršom zo Saganovcov.

„Vždy bolo medzi nimi cítiť veľmi silné bratské puto. Vôbec ma neprekvapuje, že jazdia pod jedným zamestnávateľom. Odkedy si ich pamätám, mali perfektný vzťah. V živote si veľmi pomohli, najprv ho potiahol brat Juraj a neskôr, keď už bol Peter veľkou hviezdou, mu to oplatil,“ dodá.

„Ale pozor. Juraj v žiadnom prípade nie je v Bore pre Peťove zásluhy. Aj z neho sa postupom času stal veľký pretekár,“ dôrazne pripomína.

Peter Sagan sa na najslávnejších pretekoch... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Peter Sagan Juraj Sagan Peter Sagan sa na najslávnejších pretekoch planéty prvý raz predstaví aj so svojím bratom Jurajom.

Odvaha mu nikdy nechýbala

Dianie v profesionálnom pelotóne – pokiaľ mu to dovoľuje čas – sleduje so záujmom. Tour de France, ale aj veľké jarné klasiky. „Ťažko je súperiť s niekým, kto je vo všetkom lepší. Zdolať ho možno jedine tímovou prevahou. Tak, ako to robí Quick Step, Peter jednoducho nemôže ustrážiť všetkých,“ hovorí. „Ale Paríž-Roubaix – to bolo niečo neskutočné. Klobúk dolu pred jeho odvahou. Tá mu však nikdy nechýbala,“ zamyslí sa.

Mal ju aj v roku 2016, keď sa na chvíľu vrátil späť na horský bicykel. Práve na ňom chcel uchvátiť na olympiáde v Riu de Janeiro. „Nevedel som, čo si mám o tom myslieť. Tak rýchlo preladiť z cesty na terén nie je vôbec jednoduché,“ prezradí prvotné pocity.

Všetko sa vraj zmenilo ihneď po štarte. „Niekoľkokrát v živote som začínal zozadu – verte mi, všetci tam šprintujú. Nikdy som však nevidel, aby sa niekto behom pár sekúnd preštrikoval na čelo pretekov. Škoda tých defektov, mohol to byť pekný výsledok. Myslím si, že český šampión Kulhavý musel byť v poriadnom strese, keď ho videl vpredu,“ poznamená.

Život profesionálneho pretekára nie je dlhý. Roky na bicykli ubehli ako voda a spomienky postupne blednú. „Mám pocit, akoby to už bolo veľmi dávno. Ktovie, či by si Peťo na mňa ešte spomenul,“ zakončí svoje rozprávanie o cyklistike a hviezdnom kamarátovi bez hviezdnych manierov.

Tento text vyšiel v stredajšej prílohe Pravdy k Tour de France

Foto: Pravda.sk
Príloha, Tour de France

Čo v nej ešte nájdete?

  • Nepotrebujem si nič dokazovať – rozhovor s Petrom Saganom
  • Päť zelených dresov a jeden podraz – spomienka na predchádzajúce účasti Petra Sagana na TdF
  • Ak mám prísť o rekord, nech mi ho vezme Sagan – exkluzívny rozhovor s Erikom Zabelom
  • Peter je najlepšia investícia v pelotóne – vraví pre Pravdu Ralph Denk, šéfmanažér tímu Bora-Hansgrohe
  • Profily najväčších rivalov v boji o zelený dres
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2018 #Martin Škopek