Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Saganovi súperi: Kolumbijský anjel či fešák z reklamy

Slávna Tour de France sa začína už túto sobotu. Hneď prvý týždeň napovie, kto bude patriť medzi hlavných ašpirantov na víťazstvo v bodovacej súťaži. Zelený dres chcú získať viacerí, nielen Peter Sagan. Kto budú jeho najväčší rivali? Prečítajte si profily troch z nich.

04.07.2018 21:31
debata
Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) Foto: SITA/AP, Alessandro Di Meo
Italy Giro Cycling Fernando Gaviria (Quick-Step Floors)

Kolumbijský anjel s diablom v tele

Pre ich súdržnosť a štýl pretekania ich volajú Vlčia svorka. Pracujú jeden pre druhého, súperov uštvú viacerými atakmi a potom v závere pohltia. Nedominuje jeden, všetci sú si rovní. A tak vyzerajú aj výsledky.

Belgická stajňa Quick-Step Floors ovládla prvú polovicu tohtoročnej sezóny. Konkurenciu ničila na klasikách i na etapových pretekoch. V hromadných dojazdoch na Tour bude ekipa manažéra Patricka Lefevera rozbiehať šprinty pre Fernanda Gaviriu.

Kolumbijčana považujú za pomyselného nástupcu Petra Sagana, hoci ich delí necelých päť rokov. Víťaz bodovacej súťaže na vlaňajšom Giro d'Italia (vyhral štyri etapy) získal silné nohy a výbušnosť na dráhe, kde sa stal juniorským majstrom sveta. Lefeverovi núkali Gaviriu už v roku 2014, ale on ho vtedy odmietol.

„Urobil som vtedy chybu, nemám problém si to priznať. Našťastie som dostal šancu na reparát,“ spomínal šéf Quick-Stepu na svoje rozhodnutie. Talentovaný mladík sa rozlúčil s dráhovou cyklistikou na OH v Riu de Janeiro a presedlal k profesionálom na ceste.

Súboje Sagana a Gaviriu boli ozdobou májového podujatia Okolo Kalifornie. Slovákovi nedovolil dosiahnuť etapový triumf na jeho obľúbenom podujatí a sám trikrát ovládol špurtérsku koncovku. A to aj napriek tomu, že dva mesiace predtým spadol na pretekoch Tirreno-Adriatico a jeho klasikársku časť sezóny narušila zlomenina ruky a následná operácia.

Na Tour budú obaja rivali v odlišnej pozícii. Trojnásobný majster sveta sa predstaví na 'starej dáme'siedmykrát, pre Gaviriu to bude premiéra.

„Som si vedomý, že tam budem pod väčším tlakom ako na iných pretekoch. Predstavia sa tam tí najlepší. Budem rád za každý úspešný výsledok,“ vravel skromne Kolumbijčan.

Vlaňajšia dominancia Kittela sa podľa neho nebude opakovať. „Nemyslím, že to bude ako pred rokom a niekto vyhrá päť etáp. Myslím, že si to tí najlepší rovnomerne rozdelia,“ predpovedal špurtérske koncovky etáp.

Veľké nádeje do neho vkladá aj jeho tím. „Netajíme sa tým, že od Fernanda čakáme víťazstvá. Vyhrá jednu etapu a to ho oslobodí. Len musí ustáť tlak,“ myslí si športový riaditeľ Quick-Stepu Tom Steels.

Bývalý elitný špurtér, víťaz deviatich etáp na Tour, vie, o čom hovorí. Svoju premiéru na francúzskych cestách nedokončil. V siedmej etape mu praskli nervy, hodil bidon po jednom zo súperov a jury ho diskvalifikovala.

FERNANDO GAVIRIA

krajina: Kolumbia
vek: 23 rokov
počet triumfov: 32
top úspechy: víťaz bodovacej súťaže na Giro d'Italia

Marcel Kittel (Kaťuša-Alpecin). Foto: SITA/AP, Dario Belingheri
Kittel Sagan Marcel Kittel (Kaťuša-Alpecin).

Fešák z reklamy na šampón. Túži zopakovať vlaňajšok

V minulej sezóne dosiahol 14 víťazstiev a patril medzi najúspešnejších jazdcov v pelotóne. Doslova žiaril v prvej polovici Tour de France, keď vyhral päť etáp v priebehu jedenástich dní. Fanúšičky cyklistiky ho zvolili za najpohľadnejšieho pretekára v sedle.

Nemecká raketa Marcel Kittel má však aj iné kvality ako snehobiely úsmev a dokonalé vlasy, ktoré prezentuje v reklame na jedného z hlavných sponzorov tímu

"Na Tour som bol veľmi motivovaný. Mal som formu, veril som si. Päť víťazstiev za jedenásť dní, to nie je najhoršie, však? Znie to trochu zvláštne a magicky, ale jednoducho sa to stalo – rovnako, ako sa stávajú iné veci v živote. Bol som dobre pripravený a samozrejme, mal som potrebnú dávku šťastia,“ opísal minulý rok.

V úvode podujatia na neho nikto nemal. V druhý deň podujatia zničil konkurenciu v Liége a potom rivali začali odpadávať ako muchy. Dvaja jeho hlavní sokovia skončili po vzájomnom kontakte v 4. etape – Mark Cavendish sa zranil a Petra Sagana diskvalifikovali traťoví komisári.

Arnaud Démare ochorel. André Greipel, Alexander Kristoff a Nacer Bouhanni boli z formy. Dylana Groenewegena trápila nevyrovnanosť výkonov. Z hlavných konkurentov zostal len Edvald Boasson Hagen, ktorý mal pôvodne pomáhať Cavendishovi.

Kittel viedol bodovaciu súťaž s masívnym náskokom a zelený dres mu mal vydržať až do Paríža. Ale potom prišli problémy.

"o 11. etape mal začal trápiť žalúdok. Zobralo mi to energiu, ale dostalo som sa z toho. Potom som prechladol, čo je normálne – ak nemôžete jesť, vaše telo oslabne, váš imunitný systém oslabne a dostanete nádchu. No a potom som utrpel pád. Aj moje telo má limity,“ spomínal.

Napokon odstúpil z pretekov hneď počas prvej horskej etapy.

Po sezóne zmenil dres, jeho novým zamestnávateľom sa stal tím Kaťuša-Alpecin. Kittelove ambície však zostali rovnaké:

„Som presvedčený, že ak som vo forme a zdravý, môžem zdolať hocikoho. Z nikoho nemám strach. Chcem to opäť ukázať aj na Tour.“

MARCEL KITTEL

krajina: Nemecko
vek: 30 rokov
počet triumfov: 88
top úspechy: 14 etapových triumfov na Tour de France

Michael Matthews (Sunweb). Foto: SITA/AP
Michael Matthews Michael Matthews (Sunweb).

Tichý zabijak. Za manželku má Slovenku

Nie je súčasťou úzkej špurtérskej elity. Napriek tomu sa pravidelne umiestňuje v bodovacích súťažiach na popredných priečkach. Michael Matthews sa netají, že jeho najsilnejšou zbraňou je konzistentnosť.

„Agresívne šprinty nie sú mojou doménou. Ak sa niečo také deje, radšej spomalím tak, aby som na šancu na výhru aj v ďalšej etape. Nechodím za výhrou s horúcou hlavou. Skôr naopak – s pokojom a premyslenou taktikou,“ opísal svoje jazdecké kvality.

A presne takým štýlom vlani získal zelený dres, ktorý bude obhajovať na Tour. Trpezlivo vyčkával na svoju šancu. A tá prišla. Po kontroverznej diskvalifikácii Petra Sagana a odstúpení víťaza piatich etáp Marcela Kittela sa Matthews dočkal jedného z najväčších úspechov v kariére.

„Počul som aj hlasy, že zelený dres mi vlani spadol do náruče. Akokeby bez boja. Že všetci súperi odpadli a ja som zostal jediný. Nech si neprajníci hovoria čo chcú. Viem, koľko driny a úsilia má stálo, aby som došiel do Paríža v jednom kuse,“ usmieval sa sympatický Austrálčan, ktorý má za manželku Slovenku Katarínu Hajzerovú.

O tom, že je jedným z najuniverzál­nejších jazdcov v pelotóne, hovorí aj výpočet jeho úspechov. Najlepší rok v kariére zavŕšil vlani na svetovom šampionáte v Bergene, kde k zelenému dresu z Tour pridal titul majstra sveta v tímovej časovke.

Pred troma rokmi mal blízko aj k individuálnemu primátu svetového šampióna, ale spolu s ostatnými súpermi sa musel skloniť pred bravúrou v podaní Petra Sagana. V Richmonde bral striebro.

Hoci je Matthews v tejto sezóne výsledkovo nevýrazný (vyhral len prológ na Okolo Romandie), pripravenosť na Tour ukázal na júnových Okolo Švajčiarska. V bodovacej súťaži dosiahol rovnaký výsledok ako víťazný Sagan. V prospech Slováka napokon rozhodol väčší počet lepších umiestnení v etapách.

"Predchádzajúce roky boli mojou prioritou podujatia Grand Tours. Mám etapové víťazstva z Vuelty, Gira i Tour de France. Zelený dres z Tour mi zostane do konca života a navždy mi bude pripomínať, čo som dosiahol. Či ho tento rok obhájim? Budem čakať na svoju šancu a uvidíme, ako to dopadne,“ vyhlásil.

MICHAEL MATTHEWS

krajina: Austrália
vek: 27
počet triumfov: 30
top úspechy: víťaz bodovacej súťaže na Tour de France

Tento text vyšiel v stredajšej prílohe Pravdy k Tour de France

Foto: Pravda.sk
Príloha, Tour de France

Čo v nej ešte nájdete?

  • Nepotrebujem si nič dokazovať – rozhovor s Petrom Saganom
  • Päť zelených dresov a jeden podraz – spomienka na predchádzajúce účasti Petra Sagana na TdF
  • Ak mám prísť o rekord, nech mi ho vezme Sagan – exkluzívny rozhovor s Erikom Zabelom
  • Peter je najlepšia investícia v pelotóne – vraví pre Pravdu Ralph Denk, šéfmanažér tímu Bora-Hansgrohe
  • Keď ucháň Sagan naháňal stálicu, všetkým spadla sánka – rozprávanie kamaráta Martina Škopeka o niekdajšom nádejnom juniorovi zo Žiliny

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2018