Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fenomén Sagan

Písal sa 24. jún 2007, keď tlačová agentúra vydala výsledky z pretekov 2. kola Slovenského pohára v horskej cyklistike v Podbranči na Záhorí. V kategórii juniori bolo poradie takéto: 1. Peter Cagan 1:23:59, 2. Radovan Bierski 1:31:29, 3. Martin Bodiš 1:37:42.

04.07.2018 07:18
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (20)

Tušíte správne, pod priezviskom Cagan sa neukrýva premrhaný talent, ktorý to neskôr v kariére nikam nedotiahol. Bola to nevedomosť, alebo len obyčajný preklep, ktorý by sme dnes redaktorovi len ťažko odpúšťali.

Pravda, Peter Sagan v tom čase nebol žiadna veľká hviezda. Vlastne bol – ale len medzi jeho súpermi. Pozorne sa pozrite na výsledky – absolútna dominancia, preteky, v ktorých sa striebro považuje za zlato, lebo víťaz je vopred známy.

Uplynulo jedenásť rokov a na Slovensku sa toho veľa zmenilo. Vďaka Saganovi je z neho cyklistická veľmoc. Z Tour de France, ktorú sme dlhé roky prehliadali, je razom nasledovanejšie športové podujatie. A Paríž – Roubaix? Mnohí ani nechyrovali – dnes však o ňom hovoria mesiac vopred.

To ale nie je všetko. Sagan zmenil aj nás.

Slováci predsa neboli zvyknutí vytŕčať z davu. Na akékoľvek vynikanie hľadeli viac s neistotou, ako oprávnenou hrdosťou. A dnes? Chlapíka, ktorý je v pelotóne široko ďaleko najväčším šoumenom, obdivujeme a milujeme.

Keď ho vlani nespravodlivo vylúčili z Tour de France, jedovali sme sa, nadúvali a soptili. Ako Argentínčania po zákernom faule na Lionela Messiho. Hystérii, ktorá si podmanila celú republiku, sa nepoddal azda jediný Slovák – Sagan.

Čo v nás ešte dokáže prebudiť porovnateľné emócie? Politická kauza? Alebo iná spoločenská udalosť? Ani jedno, ani druhé.

Sagan je fenomén, ktorý hýbe krajinou.

Veľká vďaka zaňho!

Tento text je úvodníkom k stredajšej prílohe Pravdy k Tour de France

Foto: Pravda.sk
Príloha, Tour de France

Čo v nej ešte nájdete?

  • Päť zelených dresov a jeden podraz – spomienka na predchádzajúce účasti Petra Sagana na TdF
  • Ak mám prísť o rekord, nech mi ho vezme Sagan – exkluzívny rozhovor s Erikom Zabelom
  • Peter je najlepšia investícia v pelotóne – vraví pre Pravdu Ralph Denk, šéfmanažér tímu Bora-Hansgrohe
  • Keď ucháň Sagan naháňal stálicu, všetkým spadla sánka – rozprávanie kamaráta Martina Škopeka o niekdajšom nádejnom juniorovi zo Žiliny
  • Profily najväčších rivalov Sagana v boji o zelený dres

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2018