Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan: Nepotrebujem si nič dokazovať

Vlani mal nakročené k zápisu ho histórie. Ak by na slávnej Tour de France opäť vyhral bodovaciu súťaž, vyrovnal by rekord legendárneho Erika Zabela.

06.07.2018 00:56
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan a v pozadí plagát s legendárnym Francúzom Bernardom Hinaultom.
debata

Slovenský cyklista Peter Sagan (28) však k piatim zeleným dresom – zatiaľ – ten šiesty nepridal. Kľúčový moment zo záveru 4. etapy TdF 2017 videl každý športový fanúšik (nielen na Slovensku) mnohokrát. Nekompromisný súboj Sagana s Markom Cavendishom v záverečnom špurte, pád Brita a šokujúca diskvalifikácia pre Slováka boli nosnou témou debát a diskusií v ďalších týždňoch.

Odpoveď Sagana?

Rýchlo zabudol na nespravodlivosť od rozhodcovskej jury a o dva mesiace neskôr ovládol svetový šampionát. Tretíkrát za sebou. Hoci konkurencia sa neustále zväčšuje, Sagan bude aj pri svojej siedmej účasti na Tour patriť medzi ašpirantov na zisk zeleného dresu.

„Počas prvých desiatich dní sa môže udiať veľa vecí. Zoberte si minulý rok – bol som najväčší favorit a napokon som skončil predčasne doma,“ upozorňuje na dôležitú prvú tretinu pretekov.

Ako sa cítite pred štartom Tour de France v porovnaní s predchádzajúcimi ročníkmi?

Je ťažké porovnávať rok po roku. Príprava na tento ročník bola takmer identická. Absolvoval som rovnaké preteky – od Kalifornie po Švajčiarsko. Zmena je v tom, že štart Tour sa posunul o dva týždne.

Budete mať po tom, čo sa stalo minulý rok na Tour, ešte väčšiu motiváciu získať opäť zelený dres?

Nepotrebujem si nič dokazovať. Samozrejme, urobím maximum, aby som opäť získal zelený dres. Nebude to však jednoduché. Prichádzajú mladí a talentovaní jazdci, konkurencia sa zvyšuje každým rokom. Každý ročník je úplne iný. Rozhodne sa na trati.

Kto bude patriť medzi vašich hlavných rivalov v boji o triumf v bodovacej súťaži?

Zo začiatku to bude veľa jazdcov, šancu má každý. Potom sa to upraví samo. Povedal by som, že počas prvých desiatich dní sa udeje akási automatická selekcia. Jazdec po takom čase vidí, či na zelený dres idú traja, štyria či piati súperi. Prvých desať dní sa môže udiať veľmi veľa vecí. Zoberte si minulý rok – bol som najväčší favorit a napokon som skončil predčasne doma.

Predstavovanie tímov na Tour de France Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan vychádza na pódium.

Generálkou na Tour boli spoločné majstrovstvá ČR a SR v Plzni, ktoré ste vyhrali po dominantnom výkone a dlhočiznom sóloúniku. Znamená to, že ste si správne načasovali formu pred Tour?

Vôbec som nečakal že mi to vyjde tak, ako to napokon dopadlo. Na začiatku bolo zopár nástupov, ale nič vážne. Potom sa začalo taktizovať, čo mne však nevyhovuje – nastúpiť, zvoľniť, potom opäť nastúpiť, zase zvoľniť. Tak si hovorím, že idem dopredu sám a pôjdem si svoje tempo. Čakal som, že sa pelotón roztrhá, že ma dostihne skupina 10–15 jazdcov a pôjdem s nimi. Avšak, keď ma dobehli, situácia sa opakovala. Tak som opäť do toho šliapol sám a vydržalo mi to až do cieľa. Som rád, že som uspel a víťazne sa naladil pred Tour.

Očakávali ste takýto priebeh pretekov?

Ak by som mal štartovať za Českú republiku, tak by to bolo ťažšie. Rozmýšľal by som úplne inak. Ale keďže som Slovák, tak takýto priebeh zrejme vyhovoval aj pelotónu. Trať bola super. Rýchly okruh, kvalitný asfalt, zopár kopcov, dosť sme nastúpali. Myslím, že pre mňa to bol veľmi dobrý tréning pred Tour. Tým, že som išiel dlho sám, to bola pre mňa taká dlhšia časovka.

V druhej polovici sezóny vás čaká obhajoba titulu na svetovom šampionáte v Rakúsku. Trať na MS vám však nebude sedieť tak, ako po minulé roky. Bola preto pre vás motivácia získať dres národného šampióna väčšia?

V auguste sú v Škótsku na programe aj majstrovstvá Európy, možno aj tam budem štartovať. Rozhodnúť o tom sa má v najbližších dňoch. Navyše, na pretekoch získavam veľa rôznych dresov (úsmev). Uvidíme, čo sa podarí v druhej polovici sezóny.

Aká bola vaša reakcia na to, že váš tímový kolega a pomocník Michael Kolář vo veku 25 rokov ukončil profesionálnu kariéru?

Musím to rešpektovať. Ako povedal sám Michaeal, každý má svoj život. Môžu sa m otvoriť nové cesty aj mimo cyklistiky. Michael veľmi dobre ovláda anglický jazyk, takže s týmto nebude mať problém. Chcem mu poďakovať, pretože bol pri všetkých troch tituloch majstra sveta, ktoré som získal. V Dauhá mi v závere veľmi pomohol, keď sťahoval posledný únik. Dosiahol kvalitné výsledky a myslím, že z cyklistiky mu zostanú nezabudnuteľné spomienky.

V Plzni sa na vás prišlo pozrieť veľmi veľa fanúšikov, lákadlom pre divákov budete aj na Tour. Ako to po tých rokov vnímate a čo pre vás sláva a popularita znamenajú?

Veľmi si to vážim. I keď na druhej strane to niekedy môže byť nie otravné, to nie, ale všetko čo robím, má svoje plusy aj mínusy. Hodnotím veľmi pozitívne fakt, že ľudia môžu prísť a majú radosť len z toho, že ma vidia. Keď im stačí tak málo ku šťastiu, tak som veľmi rád. Naďalej im chcem prinášať radosť.

Rozhovor bol súčasťou stredajšej prílohy Pravdy venovanej Tour de France

Foto: Pravda.sk
Príloha, Tour de France

Čo v nej ešte nájdete?

  • Päť zelených dresov a jeden podraz – spomienka na predchádzajúce účasti Petra Sagana na TdF
  • Ak mám prísť o rekord, nech mi ho vezme Sagan – exkluzívny rozhovor s Erikom Zabelom
  • Peter je najlepšia investícia v pelotóne – vraví pre Pravdu Ralph Denk, šéfmanažér tímu Bora-Hansgrohe
  • Keď ucháň Sagan naháňal stálicu, všetkým spadla sánka – rozprávanie Martina Škopeka o niekdajšom nádejnom juniorovi zo Žiliny
  • Profily najväčších rivalov Sagana v boji o zelený dres
debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan