Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sunweb nebude vyvíjať tlak na Dumuolina, Sky na Tour aj s debutantom

Zoskupenie Team Sunweb sa predstaví na nastávajúcich cyklistických pretekoch Tour de France (7. - 29. júla) s Holanďanom Tomom Dumuolinom v pozícii lídra pre celkové poradie.

03.07.2018 13:49
Italy Giro Cycling Dumoulin Foto: ,
Tom Dumoulin (v popredí).
debata (1)

Dvadsaťsedemročný Dumoulin zvíťazil na vlaňajšom ročníku Giro d'Italia, tento rok nestačil iba na Chirsa Frooma zo Sky. Austrálčan Michael Matthews, minuloročný víťaz bodovacej súťaže na „starej dáme“, bude kandidátom na etapové víťazstvá, v rokoch 2016 a 2017 získal tri etapové vavríny.

„Nikdy predtým sme neštartovali na Tour s lídrom na celkové poradie. Bude to pre nás úplne nový zážitok a teším sa naň,“ uviedol tímový tréner Tom Veelers a dodal: „Chceme si prejsť týmto procesom s Tomom bez akéhokoľvek tlaku na výsledky.“

Z nominácie vypadol ďalší Holanďan Wilco Keldrman, ktorý sa nemôže postaviť na štart pre zranenie ramena, v nominácii ho nahradil krajan Laurens ten Dam.

Nominácia: Soren Kragh Andersen (Dán.), Nikias Arndt (Nem.), Tom Dumoulin (Hol.), Laurens ten Dam (Hol.), Simon Geschke (Nem.), Chad Haga (USA), Michael Matthews (Aus.), Edward Theuns (Belg.)

Sky s podporou Frooma pri jeho snahe o zisk piatehu triumfu

Po pondelňajšom očistení svojho mena sa britský cyklista Chris Froome môže sústrediť na Tour de France, na ktorých sa bude pokúšať o celkové piate prvenstvo, čím by sa vyrovnal najúspešnejším jazdcom histórie týchto pretekov.

Medzi doterajších päťnásobných víťazov patria Španiel Miguel Indurain, Belgičan Eddy Merckx a Francúzi Jacques Anquetil a Bernard Hinault. Tridsaťtriročný Froome je momentálne úradujúcim víťazom všetkých troch pretekov Grand Tours. Minulý rok triumfoval na „starej dáme“ a Vuelte, tento rok zvíťazil prvýkrát v kariére na Grio d'Italia.

Šeštnásobný víťaz Grand Tour Froome mal počas minuloročnej Vuelty po jednej z etáp zvýšenú hodnotu salbutamolu. Samotný cyklista sa odvolával na zhoršený zdravotný stav vyvolaný astmou. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) sa dlho nevedela vyjadriť, či Frooma potrestá alebo oslobodí.

Organizátor Tour de France spoločnosť ASO najprv v rámci svojich právomoci zakázala Britovi účasť na tohtoročnej edícii pretekov. UCI však v pondelok rozhodla o jeho nevine, čím mu prakticky umožnila obhajovať minuloročné víťazstvo na francúzskych cestách.

„Posledných 12 mesiacov bolo pre mňa najťažších ale zároveň najneuveriteľnej­ších v mojej kariére. Nikdy predtým som neštartoval na Gire pred Tour, čo znamenalo úplne iný prístup k tréningom a plánovaniu sezóny. Mnoho som sa však naučil, keď som štartoval na Vuelte po Tour a to mi dáva dôveru pred tohtoročným štartom,“ uviedol Froome v tímovom vyhlásení.

Debutantom na najprestížnejších pretekoch zažije iba 21-ročný Egan Bernal z Kolumbie, ktorý tento rok zvíťazil v celkovom poradí na Tour de California, zároveň sa prvýkrát stal národným časovkárskym šampiónom.

Nominácia: Chris Froome (V. Brit.), Egan Bernal (Kol.), Jonathan Castroviejo (Šp.), Michal Kwiatkowski (Poľ.), Gianni Moscon (Tal.), Luke Rowe (V. Brit.), Wout Poels (Hol.), Geraint Thomas (V. Brit.)

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sky #Tom Dumoulin #Sunweb #Tour de France 2018