Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan: Milujem víťazstvá, ale dôležité je, aby som sa pritom zabával

Slovenský cyklista Peter Sagan bude jednou z hlavných hviezd 105. ročníka Tour de France.

02.07.2018 14:04
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (2)

Päťnásobný víťaz bodovacej súťaže na najprestížnejších pretekoch planéty vlani predčasne opustil francúzske cesty po diskvalifikácii v štvrtej etape. Teraz je však opäť najväčším kandidátom na zisk zeleného dresu určeného pre víťaza bodovania. Šiestym prvenstvom by mohol vyrovnať nemeckého rekordéra Erika Zabela.

„Milujem víťazstvá, ale niekedy vyhráte a niekedy prehráte. Platí to v živote aj v športe. Snažím sa predovšetkým podať najlepší výkon a najpodstatnejšie je, aby som sa pritom aj zabával,“ povedal trojnásobný majster sveta v rozhovore pre špecializovaný web Cycling News.

Najväčšími konkurentmi Sagana v boji o zelený dres by mali byť v tomto roku Austrálčan Michael Matthews a Kolumbijčan Fernando Gaviria. Obaja vynikajú rovnako ako žilinský rodák všestrannosťou a sú mimoriadne rýchli v koncovkách etáp. Napriek tomu slovenský cyklista verí, že ich dokáže zdolať.

„Nie som čistokrvný špurtér ako Kittel, Cavendish alebo ďalší, ale viem vyhrávať v odlišných typoch etáp. Myslím si, že dokážem byť stále vpredu a dostávať sa do najlepšej päťky. Podarilo sa mi to v každom vystúpení na Tour de France,“ poznamenal.

Prechádzajúci ročník „Starej dámy“ sa skončil pre Sagana predčasne. Víťazstvom v tretej etape ukázal výbornú formu, ale o deň neskôr ho diskvalifikovali – v súboji na cieľovej rovinke totiž podľa rozhodcov nedovolene atakoval Marka Cavendisha a arbitri ho následne vylúčili. Britský cyklista takisto nemohol pokračovať ďalej, pretože si pri páde zlomil lopatku.

„Je to minulosť. Stalo sa to, čo sa stalo. Po Tour de France som sa vrátil oddýchnutejší aj čerstvejší a dosiahol som niekoľko víťazstiev. Zároveň som mal najlepšie prázdniny živote, keďže som strávil júl na lodi s rodinou a kamarátmi,“ zhodnotil Sagan.

Profily etáp na Tour de France 2018 Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Etapa číslo 1.

Vo všetkých piatich edíciách Tour, v ktorých Peter Sagan prišiel do cieľa, nazbieral viac ako 400 bodov a súperov pokoril rozdielom triedy. Organizátori druhých trojtýždňových pretekov sezóny preto v roku 2015 zmenili bodovací systém s cieľom zatraktívniť súboje o zelený dres. Zatiaľ však dvadsaťosemročný Slovák v tejto súťaži nenašiel premožiteľa.

Podľa súčasných pravidiel dostanú víťazi rovinatých etáp 50 bodov, vo zvlnenej šiestej etape a v deviatej etape s dlažobnými kockami sa bude rozdávať v cieli maximálne 30 bodov. Víťazi etáp s kopcovitým profilom a individuálnych získajú iba 20 bodov. Zabudnúť nemožno ani na bodovanie na rýchlostných prémiách počas jednotlivých etáp.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe #Tour de France 2018