Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Juraj Sagan: Ak by som si to mal s Petrom vymeniť, tak nechcem

Útok na majstrovský hetrik mu nevyšiel, ale sklamaný nebol - veď titul šampióna zostal v rodine. Juraj Sagan (29) spoločne s ďalšími jazdcami na majstrovstvách ČR a SR sledoval suverénny výkon svojho brata Petra, ktorý ovládol podujatie v Plzni.

24.06.2018 20:34
Juraj Sagan Foto: ,
Juraj Sagan v cieli pretekov.
debata

Nedeľňajším druhým miestom medzi Slovákmi zavŕšil produktívnu prvú polovicu sezóny. Na viacerých pretekoch patril medzi dôležitých jazdcov tímu Bora-Hansgrohe a pomohol Petrovi k úspechom. Ani to mu však nestačilo na to, aby sa dostal do nominácie nemeckej stajne na júlovú Tour de France „Neberiem to tragicky. Nie som bohvieaký časovkár, tím potrebuje na Tour iných jazdcov,“ vraví Juraj Sagan.

Ako ste sa pripravovali na národný šampionát?

Absolvoval som etapové preteky Okolo Švajčiarska. Bola to výborná príprava, potom už v podstate nezostal ani čas na tréning. Týždeň som oddychoval a mentálne sa pripravoval na nedeľu.

Aká bola taktika na preteky?

Mali sme tu nášho manažéra z Bory a rozhodne sme ho nechceli sklamať. Cieľom bolo vyhrať a som rád, že sa to podarilo.

Ako hodnotíte prvú polovicu sezóny?

Na klasikách a v hlavnom období pretekov som si odrobil svoje. Čo som počul, aj ohlasy z tímu boli veľmi dobré. Boli spokojní s mojou prácou. Sme radi, že sa nám podarilo vyhrať Paríž-Roubaix, v ďalších pretekoch nám k triumfu chýbali detaily. Prvá časť sezóny bola super, uvidíme, aká bude druhá.

Ako to vyzerá s vašou účasťou na Tour de France?

Od tohto roku štartujeme na pretekoch o jedného menej. Tím má vidinu, že po tretej etape, ktorou je tímová časovka, by na nejaký ten deň chcel získať žltý dres. Na základe toho usúdili, že Tour pre mňa tento rok nie je, pretože nie som bohvieaký časovkár. Nefigurujem ani medzi náhradníkmi.

Juraj Sagan. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Juraj Sagan Juraj Sagan.

Zmenila sa situácia v pelotóne, keď vás jazdí menej?

Nemyslím si. Skôr mám dojem, že to cyklistike uškodilo. Vraveli, že im ide o bezpečnosť, ale je jedno, či máte v balíku 150 alebo 180 ľudí. Informácie majú všetci rovnaké a keď je treba byť vpredu, tak je to boj. Bol by som rád, ak by cyklistickí šéfovia robili len dobré rozhodnutia.

Kde budete súťažiť v lete?

Po národnom šampionáte budem mať chvíľu pauzu, možno si dám týždeň bez bicykla. Potom sa začnem pripravovať na druhú polovicu sezóny. Čakajú ma podujatia v San Sebastiane, Binck Bank Tour v Holandsku i Okolo Slovenska. Je to však otvorené, pretože na veľa pretekoch figurujem ako rezerva. Uvidíme, aká bude forma.

Váš brat Peter nebude na Tour de France chýbať. Cítite z neho určitú nabudenosť pred štartom slávneho podujatia obzvlásť po tom, ako ho vlani diskvalifikovali?

Jeho forma stúpa. Už na Okolo Švajčiarska mu to išlo lepšie. Vyhrali sme tam hneď prvú etapu. Mohli sme aj ďalšie, chýbali nám k tomu len maličkosti. V tíme zavládla radosť aj z toho, že Peter obhájil triumf v bodovacej súťaži. Na Tour sa teší a myslím, že tam bude vo forme.

Vlani ste boli na Tour s ním. Aká bola vaša reakcia na kontroverznú diskvalifikáciu?

Musím priznať, že ma to psychicky zlomilo. Keď ho vyhodili, bolo veľmi ťažké to celé ustáť. Nikdy predtým som nezažíval také emočné výkyvy ako vtedy. Nevedel som to pochopiť, prečo ho neprávom vyhodili. Odčerpávalo mi to toľko energie, že v deviatej etape som nedokázal prísť do cieľa v časovom limite a bol koniec aj pre mňa.

Ako rýchlo sa s tým Peter vyrovnal?

Rýchlo, na základe toho možno vyhral aj majstrovstvá sveta. Všetko zlé je na niečo dobré. Myslím, že ho to nakoplo. Možno by sa udiali iné veci, možno by na Tour spadol a nedostal by šancu obhájiť titul svetového šampióna. Zobral to pozitívne, veď sezóna dopadla super. Myslím, že stále ho láka prekonať rekord Erika Zabela v počte zelených dresov na Tour.

Peter Sagan na národnom šampionáte v Plzni Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan na štarte pretekov Majstrovstiev...

Je ťažké byť súrodencom slávneho brata?

Ani nie. Ak by som si to mal vymeniť, tak nechcem (úsmev). Som rád, že si obaja plníme svoje sny a môžeme profesionálne súťažiť. Robíme to od malička a teraz je to naša práca. Veľmi si to ceníme a užívame si to.

Ak by ste mali vymenovať tri najlepšie vlastnosti Petra, aké by to boli?

Prvou je určite bojovnosť. Je zároveň detailista, i keď niekto to vidí inak. Ľudia si myslia, že je taký ‚lážo-plážo‘, ale keď ide do tuhého, všetko musí byť tip-top. Tá najlepšia vlastnosť? Že je taký, aký je. A ľudia ho preto majú radi.

Zmenil sa po tom, ako sa stal otcom?

Nemyslím si. Je presne taký istý ako bol predtým.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Juraj Sagan #Bora-Hansgrohe