Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Boj o trikolóru. Zostane u Saganovcov?

Posledná ostrá previerka pred Tour de France, ale aj súboj o výsadu nosiť po celý rok národné farby na cyklistickom drese.

22.06.2018 21:28
Peter Sagan Juraj Sagan Foto: ,
Peter Sagan so svojím bratom Jurajom.
debata

Spoločný šampionát Čechov a Slovákov v Plzni bude prehliadkou hviezd kategórie World Tour. So sladkou odmenou pre víťaza.

Aj keď výkonnosť medzi slovenskými cyklistami hovorí jednoznačne – vyhrať by mal Peter Sagan – skúsenosti z uplynulých rokov naznačujú možné prekvapenie. Trojnásobný svetový šampión už nie raz vzácny triumf venoval staršiemu bratovi Jurajovi. Sám ho predtým získal v rokoch 2011 až 2015 – päťkrát v rade.

Stále iba 28-ročný Žilinčan sa tentoraz predstaví iba v nedeľňajších pretekoch s hromadným štartom, štvrtkovú časovku, ktorú vyhral Marek Čanecký, vynechal.

„V podstate na trať nastúpime s tým, aby vyhral niekto z nás,“ pripomenul tímovú stratégiu pretekárov Bora-Hansgrohe Juraj Sagan. „Je jedno, či to bude Peťo, ja, alebo ďalší dvaja chlapci – Mišo Kolář a Erik Baška. Uvidíme, ako sa to vyvinie,“ dodal pre český server idnes.cz skúsený cyklista.

Juraj Sagan. Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
Juraj Sagan Juraj Sagan.

Posledných sedem ročníkov a s nimi aj všetky dúhové dresy skončili v rodine Saganovcov. Špecializovaný portál cycling-info.sk naznačuje, že bratské duo by mohlo tentoraz k titulu dopomôcť práve Kolářovi. „Už dlhšie sa o tom šepká. V špurte by mal byť najrýchlejší zo všetkých,“ uvádza sa v správe.

Peter Sagan si vybojoval piaty a zatiaľ aj posledný triumf v roku 2015. Stalo sa tak v jeho rodnej Žiline. V Plzni to bude zasa domáca pôda pre iného špičkového pretekára – Čecha Romana Kreuzigera. Práve jeho manželka organizuje podujatie na západe Čiech. Nefavorizuje však svoju polovičku, ale slovenskú hviezdu.

„Vždy si želám, aby vyhral Roman, ale tentoraz má za sebou jarné klasiky aj náročné Giro d'Italia. Za celkového víťaza tipujem Sagana, nechal sa počuť, že chce vyhrať,“ zverejnila iné šumy, ktoré sprevádzajú blížiace sa preteky.

Štartovať aj finišovať sa bude v Plzni. Jazdci absolvujú dvanásťkrát totožný, 16-kilometrový okruh. „Nad dedinkou Letkov je jeden z najťažších úsekov. Nie je to kopec, ktorý na pohľad vyzerá ťažko, ale keď ho človek prejde niekoľkokrát, bude ho mať plné zuby,“ prezradil Kreuziger.

Peter Sagan pred štartom druhej etapy na... Foto: SITA/AP, Dario Belingheri
Sagan Peter Sagan pred štartom druhej etapy na pretekoch Tirreno-Adriatico.

Národný šampionát bude pre Petra Sagana zároveň poslednou previerkou pred Tour de France. „Po nedeli ho čaká už iba záverečná príprava a potom krátke voľno. Ak vo Francúzsku získa zelený dres a vyhrá jednu, alebo viac etáp, bude to super,“ povedal na margo ambícií lídra tímu športový riaditeľ Bory Patxi Vila.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Juraj Sagan #Bora-Hansgrohe