Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legendárny Hinault zúri: Froome medzi nás nepatrí, škodí cyklistike

Bývalý cyklistický šampión Bernard Hinault ostro kritizoval čerstvého víťaza Giro d'Italia Chrisa Frooma kvôli jeho nedoriešenému dopingovému prípadu.

30.05.2018 11:32
koláž Foto:
Bernard Hinault a Chris Froome.
debata (22)

Froome mal pozitívny test na vlaňajšej Vuelte, zatiaľ však nebol nijakým spôsobom potrestaný a šancu štartovať na Gire premenil na celkový triumf.

Šesťdesiattriročný Francúz vyhral Vueltu dvakrát, Giro trikrát a Tour de France dokonca päťkrát. V rokoch 1982 a 1983 ovládol všetky tri Grand Tours za sebou, čo pred ním dokázala len ďalšia legenda Belgičan Eddy Merckx a po ňom len pred pár dňami Froome.

„Nepatrí na tento zoznam. Nepatrí medzi legendy. pretože aký obraz dáva cyklistike? Škodí jej,“ vyhlásil Hinault v rozhovore pre belgický denník Het Laatse Nieuws.

Froomovi hrozí trest za prekročenie povoleného množstva lieku na astmu. Medzinárodná cykistická únia (UCI) prípad stále vyšetruje.

„Mal pozitívny test na Vuelte. Mal byť predsa suspendovaný a na Gire vôbec nemal štartovať. Akým právom má toľko času na to, aby sa ospravedlnil? Je to pre to, že jeho tím Sky má toľko veľa peňazí?“ pýtal sa Hinault.

Že sa prípad potiahne ďalej a Froome sa bude môcť postaviť 7. júla aj na štart Tour de France, ho znepokojuje ešte viac. „To by bol skutočne škandál. Niekto tomu musí zabrániť,“ uviedol cyklista, ktorý dominoval svetovému pelotónu na pretekoch „veľkej trojky“ v rokoch 1978 a 1985.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Chris Froome #Giro d´Italia 2018 #Bernard Hinault