Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bojovník! Ako Froome dokázal nemožné

Tohtoročné Giro d'Italia sa zapíše do dejín tak, ako máloktoré preteky kategórie Grand Tour. Malo úplne všetko: zápletku, vyvrcholenie, obrat i rozuzlenie.

27.05.2018 11:35 , aktualizované: 19:21
Froome Foto: ,
Chris Froome počas záverečnej etapy na Giro d'Italia 2018.
debata (19)

Keď pred tromi týždňami Christopher Froome spadol počas tréningu a o pár hodín v krátkej časovke na biblických cestách v centre Jeruzalema stratil takmer 40 sekúnd, ozvali sa prvé pochybnosti.

Môže tento kontroverzný cyklista vyhrať? Na odpoveď si nechal ďalších 22 dní. Trápil sa, v jeho očiach chýbala tradičná iskra, ktorej sa súperi tak veľmi boja. Jednoducho žiadny superman.

„Je akoby viac ľudský,“ zamýšľal sa Giuseppe Martinelli, manažer Astany.

V prvých dňoch, pod legendárnou Etnou, mu ufrnkol aj krajan Simon Yates „Sme najsilnejší zo všetkých,“ chválil sa. Mladý líder tímu Mitchelton–Scott sa obliekol do ružového a na dlho nepripustil ani najmenší náznak slabosti.

Nevyhrá, hlásila legenda

Náskok na Frooma čítal už niekoľko minút, verejnosť zúžila boj o celkového víťaza na dve mená – Yates a Tom Dumoulin. Lenže tí, čo sa v cyklistike dokonale vyznajú, hamovali.

„,Na Etne síce Froome nevyzeral v najlepšej forme. Ale dalo sa to tak trochu čakať. S plánom na víťazné double na Giro d'Ítalia – Tour de France, nechce byť príliš skoro v 100-percentnej forme,“ napísal český cyklistický novinár z Mladej fronty Dnes Tomáš Macek.

Strata narastala aj naďalej. Po prvých vážnych kopcoch mal Brit manko 3 minúty a 20 sekúnd. A to už bolo priveľa aj na Alberta Contadora, niekdajšieho skvelého cyklistu a tentoraz komentátora. „Froome už toto Giro nevyhrá,“ zahral sa na veštca.

„Vzdať sa? To v žiadnom prípade. Stále sú pred nami ostré horské etapy. Na Gire sa dejú bláznivé veci, za jeden deň sa môže poradie otočiť hore nohami,“ presviedčal líder Sky. „Alpy by mi mali sedieť,“ veril si Yates.

Blížil sa piatok a s ním aj kľúčová etapa. V britskom stane nastal poplach, už nestačilo udržiavať rýchle tempo a odrážať útoky súperov – tak, ako to tento mančaft robil niekoľko rokov na Tour de France. Froome zrazu musel útočiť.

„Budeme pretekať inak, ako sme zvyknutí. Vyvoláme chaos a súperov prekvapíme. A potom Chris všetkým ukáže, aký je to veľký bojovník,“ vravel pred rozhodujúcim dňom Froomov pomocník Kenny Elissonde.

Na začiatku stúpania na Colle delle Finestre však Sky nerozpútal chaos, ale hotové peklo. Odpáral ružového lídra a do úniku vyslal toho svojho. Žiadny ostrý nástup, Froome pokojne sedel a roztočil nohy tak, že všetkým ušiel.

Deň vstúpil do histórie

„Nesmejte sa. Ale Froome zaútočil 80 kilometrov pred cieľom,“ písalo sa v online reportáži Cyclingnews počas pretekov.

Smiech však všetkých prešiel – nahradil ho nemý úžas. Rodák z keňského Nairobi nepoľavoval, konkurencii unikal v stúpaniach ale aj riskantných zjazdoch. V cieli vyzliekol zlomeného Yatesa.

„Dodnes to bol z mojej strany poker face, teraz už to nešlo,“ vysvetľoval so slzami v očiach 23-ročný pretekár. Jeho šéf z Micheltonu-Scott, Matt White, sa so sklamaním vysporiadal poklonou: „Tento deň vstúpi do histórie.“

„Froome zostal vpredu? Sám? Robíte si žarty. Presne ako Landis,“ nechápal George Bennett z Lotto NL-Jumbo. Pripomenul tak neslávne sólo Američana, ktorého v roku 2006 na Tour de France usvedčili z dopingu.

Video s nahrávkou sa ihneď začalo šíriť po sociálnych sieťach, aby sám pretekár k nemu následne dodal: „Slová boli vytrhnuté z kontextu. Nebolo to žiadne podozrenie, ale vyjadrenie obdivu k mimoriadnemu úspechu,“ vysvetľoval.

„Bolo oveľa jednoduchšie akceptovať Frooma na tohtoročnom Gire a zabudnúť na jeho pozitívny test, keď nebojoval o tie najvyššie priečky. Teraz to už nedje,“ napísal v piatok na Twitteri írsky publicista z irishpeloton.com, Cilian Kelly.

Keď Froome pricestoval do Jeruzalema tri dni pred začiatkom Giro d'Italia, vítali ho otázky o jeho dopingovej kauze z vlaňajšej Vuelty. Odpovedať na ne musel aj v cieli, keď bol oblečený v ružovom drese pre víťaza. „Je to niečo, s čím sa musím vysporiadať. Ja mám svedomie čisté,“ odrážal otázky novinárov.

„Príde však čas, kedy budú ľudia nazerať na kauzu aj z môjho uhla pohľadu,“ dodal Froome.

V Ríme sa tešila Bora

Víťazom 101. ročníka cyklistických pretekov Giro d'Italia sa stal Brit Chris Froome. Záverečnú 21. etapu po troch odjazdených kolách z jedenástich rozhodcovia neutralizovali. Bojovalo sa tak iba o triumf v etape, keďže v celkovom poradí už zmena nastať nemohla.

Tridsaťtriročný rodák z Kene je po Bernardovi Hinaultovi a Eddym Merckxovi iba tretí cyklista v histórii, ktorý drží naraz tituly z Tour de France, Vuelty aj Gira.

V poslednej etape tohtoročného Gira triumfoval írsky cyklista Sam Bennett z tímu Bora-Hansgrohe. V záverečnom špurte zdolal domáceho Eliu Vivianiho (Quick-Step Floors), tretie miesto obsadil Luxemburčan Jean-Pierre Drucker (BMC Racing).

Giro d'Italia 2018

21. etapa (Rím – Rím, 115 km): 1. Sam Bennett (Ír.) Bora-Hansgrohe 2:50:49 h, 2. Elia Viviani (Tal.) Quick-Step Floors, 3. Jean-Pierre Drucker (Lux.) BMC Racing, 4. Baptiste Planckaert (Belg.) Kaťuša-Alpecin, 5. Manuel Belletti (Tal.) Androni-Giocattoli, 6. Sacha Modolo (Tal.) EF Education First-Drapac p/b Cannondale – všetci rovnaký čas ako víťaz.

Celkové poradie po 21. etape: 1. Christopher Froome (V. Brit.) Team Sky, 2. Tom Dumoulin (Hol.) Team Sunweb +46 s, 3. Miguel Ángel López (Kol.) Astana +4:57, 4. Richard Carapaz (Ekv.) Movistar +5:44, 5. Domenico Pozzovivo (Tal.) Bahrain Merida +8:03, 6. Pello Bilbao (Šp.) Astana +11:50.


Cyklistický kalendár 2018

Preteky Dátum Víťaz Sagan
Tour Down Under / Austrália 16.–21. januára Daryl Impey 32.
Great Ocean Road Race / Austrália 28. januára Jay McCarthy NIE
Abu Zabí Tour / SAE 21–25. februára Alejandro Valverde NIE
Omloop Het Nieuwsblad / Belgicko 24. februára Michael Valgren NIE
Strade Bianche / Taliansko 3. marca Tiesj Benoot 8.
Paríž–Nice / Francúzsko 4.–11. marca Marc Soler NIE
Tirreno–Adriatico / Taliansko 7.–13. marca Michal Kwiatkowski 43.
Miláno–San Remo / Taliansko 17. marca Vincenzo Nibali 6.
Okolo Katalánska / Španielsko 19.–25. marca Alejandro Valverde NIE
E3 Harelbeke / Belgicko 23. marca Niki Terpstra 26.
Gent–Wevelgem / Belgicko 25. marca Peter Sagan 1.
Dwars door Vlaanderen / Belgicko 28. marca Yves Lampaert NIE
Okolo Flámska / Belgicko 1. apríla Niki Terpstra 6.
Okolo Baskicka / Španielsko 2–7. apríla Primož Roglič NIE
Paríž–Roubaix / Francúzsko 8. apríla Peter Sagan 1.
Amstel Gold Race / Holandsko 15. apríla Michael Valgren 4.
La Flèche Wallonne / Belgicko 18. apríla Julian Alaphilippe NIE
Liège–Bastogne–Liège / Belgicko 22. apríla Bob Jungels NIE
Tour de Romandie / Švajčiarsko 24–29. apríla Primož Roglič NIE
Eschborn-Frankfurt / Nemecko 1. mája Alexander Kristoff NIE
Giro d'Italia 5.–27. mája Chris Froome NIE
Okolo Kalifornie / USA 13.–19. mája Egan Bernal 58.
Critérium du Dauphiné / Francúzsko 3.–10. júna Geraint Thomas NIE
Okolo Švajčiarska 9.–17. júna Richie Porte 76.
Tour de France 7.–29. júla Geraint Thomas 71.
RideLondon–Surrey Classic / V. Británia 29. júla Pascal Ackermann NIE
San Sebastián / Španielsko 4. augusta Julian Alaphilippe NIE
Okolo Poľska 4.–10. augusta Michal Kwiatkowski NIE
ME v Glasgowe 5.- 12. augusta Matteo Trentin DNF
BinckBank Tour / Bel.- Hol. 13.–19. augusta Matej Mohorič NIE
EuroEyes Cyclassics / Nemecko 19. augusta Elia Viviani 10.
Vuelta a España 25. aug. – 16. sep. Simon Yates 119.
Bretagne Classic / Francúzsko 26. augusta Oliver Naesen NIE
GP de Québec / Kanada 7. septembra Michael Matthews NIE
GP de Montréal / Kanada 9. septembra Michael Matthews NIE
MS v Innsbrucku 22.–30. septembra Alejandro Valverde DNF
Okolo Turecka 9.–14. októbra Eduard Prades Reverte NIE
Okolo Lombardska / Taliansko 13. októbra Thibaut Pinot NIE
China Tour of Guangxi 16.–21. októbra Gianni Moscon NIE
19 debata chyba
Viac na túto tému: #Chris Froome #Giro d´Italia 2018