Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Gaviria dovŕšil na Okolo Kalifornie hetrik. Sagan skončil štvrtý

Kolumbijčan Fernando Gaviria z tímu Quick-Step Floors vyhral záverečnú 7. etapu na cyklistických pretekoch Amgen Okolo Kalifornie, ktoré boli zaradené do prestížneho seriálu WorldTour. Slovák Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) zostal v rýchlej koncovke v Sacramente bez pódiového umiestnenia, skončil štvrtý.

19.05.2018 18:52 , aktualizované: 22:58
Italy Giro Cycling Foto: ,
Fernando Gaviria z Kolumbie.
debata (1)

Etapa so štartom aj cieľom v Sacramente (143 km) mala predpokladaný šprintérsky záver, v ktorom Gaviria dovŕšil víťazný etapový hetrik na tohtoročnej Kalifornii, keď veľmi tesne zdolal Nemca Maxa Walscheida z tímu Sunweb. Tretia priečka v cieli patrila Austrálčanovi Calebowi Ewanovi (Mitchelton-Scott).

Rekordér v počte etapových triumfov na Okolo Kalifornie Peter Sagan (16) zostal bez víťazstva na 13. ročníku týchto pretekov. Vo svojej deviatej účasti 28-ročný Sagan vôbec po prvý raz nesiahol etapové víťazstvo. Okrem sobotňajšej štvrtej priečky si pripísal ešte dve tretie a ďalšie štvrté miesto. Saganovi to nestačilo ani na víťazstvo v bodovacej súťaži, ktoré dosiahol v Kalifornii sedemkrát.

Celkovým víťazom sa stal 21-ročný Kolumbijčan Egan Bernal z tímu Sky, ktorý si svoj triumf vybojoval suverénnym triumfom v piatkovej kráľovskej vrchárskej etape s cieľom v South Lake Tahoe. Kolumbijský mladík zvíťazil s náskokom 1:25 min pred Američanom Tejayom van Garderenom (BMC Racing). Bernal sa stal vôbec najmladším šampiónom na pretekoch Okolo Kalifornie.

„Milujem preteky v Kalifornii a je škoda, že som po prvý raz nevyhral ani jednu etapu. Zároveň však ďakujem spolujazdcom z tímu za dobrú podporu. Každý deň tvrdo pracovali a veľmi som chcel etapové víťazstvo pre nich a tiež pre miestnych fanúšikov. Veľmi si vážim ich srdečnosť. Je to však cyklistická súťaž a nedá sa vždy víťaziť. Teraz sú predo mnou nové výzvy, už o tri týždne sa začnú preteky Okolo Švajčiarska,“ uviedol Peter Sagan na webe tímu Bora-Hansgrohe.

Posledná etapa sa jazdila na rovine a v závere po okruhoch v Sacramente. Štvorica v úniku mala zloženie Neilson Powless (LottoNL-Jumbo), Adam de Vos (Rally), Mikkel Bjerg (Hagens Berman Axeon) a Jonny Clarke (UnitedHealthcare). Utvorili si náskok takmer 3 minúty, ale v záverečných 20 km klesol pod minútu.

Šesť kilometrov pred cieľom bol únik štvorice minulosť, ale na ešte jeden útok sa odhodlal Američan Powless. Neuspel a v záverečných 5 km sa rozpútal očakávaný šprintérsky boj o víťazstvo. Do posledného 3,5 km okruhu sa vrútil celý „balík“ pokope.

Výbornú prácu tímu Quick-Step Floors napokon Fernando Gaviria premenil na tretí tohtoročný triumf, hoci v závevre ho takmer zdolal Nemec Max Walscheid (Sunweb), ktorý sa prirútil nečakane zozadu a predstihol Petra Sagana aj Calena Ewana.

Výsledky – Amgen Okolo Kalifornie – sobota:

7. etapa: (Sacramento – Sacramento, 143 km): 1. Fernando Gaviria (Kol.) Quick-Step Floors 3:07:39 h, 2. Max Walscheid (Nem.) Team Sunweb, 3. Caleb Ewan (Aus.) Mitchelton-Scott, 4. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 5. Miguel Bryon (USA) Holowesko-Citadel '- všetci rovnaký čas ako víťaz.

Poradie po 6. etape: 1. Egan Bernal (Kol.) Team Sky 25:34:19 h, 2. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +1:25 min, 3. Daniel Martinez (Kol.) EF Education First-Drapac p/b Cannondale +2:14, 4. Adam Yates (V. Brit.) Mitchelton-Scott +2:16, 5. Tao Geoghegan Hart (V. Brit.) Team Sky +2:28, 6. Rafal Majka (Poľ.) Bora-Hansgrohe +3:01.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Okolo Kalifornie #Fernando Gaviria