Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ikonický Zoncolan. Očistec plný bolesti a utrpenia

Každá z trojice Grand Tour má vo svojom itinerári kopec, na ktorom musia cyklisti počas stúpania siahnuť na úplné dno svojich síl. Na Tour de France sú to L’Alpe D'Huez či Col du Tourmalet, na Vuelte legendárny Angliru.

18.05.2018 12:55
Italy Giro D'Italia zoncolan Foto: ,
Stúpanie na Monte Zoncolan.
debata

Podľa mnohých jazdcov je však tým najťažším stúpanie na Monte Zoncolan, ktoré čaká účastníkov Giro d'Italia 2018 už túto sobotu. Už len čísla, ktoré charakterizujú ultraťažký výstup, naháňajú strach.

Celková dĺžka je 10,1 km s prevýšením 11,9 percenta. Maximálne prevýšenie má hodnotu 22 percent (!), počas šesťkilometrového úseku v strede stúpania je prevýšenie 15 percent. Celkovo jazdci nastúpajú 1203 metrov.

„Ak si zoberiete normálny kopec, na jeden kilometer potrebujete tri minúty, možno menej. Ale na Zoncolane potrebujete na kilometer päť až sedem minút. Stúpanie má viac ako desať kilometrov, takže keď dokážete ísť v stabilnom tempe, na kopec sa dostanete po 40 minútach. Je v tom veľa bolesti a utrpenia,“ opisuje legendárny kopec Španiel Igor Antón, ktorý na Zoncolane triumfoval v roku 2011 ako člen tímu Euskaltel-Euskadi.

Dnes 35-ročný Bask vtedy unikol s Albertom Contadorom. Legendu pretekov Grand Tour nechal v cieli za sebou o 33 sekúnd, až za nimi vystúpali na kopec domáce hviezdy Vincenzo Nibali či Michele Scarponi.

„Stále len stúpate a stúpate, nie je tam priestor na čo i len krátky oddych. Atmosféru dodávajú fanúšikovia. Delia ich od vás len centimetre. Kričia vám do tváre, revú do ucha. Je ťažké to celé ignorovať. Na Zoncolane som dosiahol najväčší triumf v mojej kariére. Bolo to úžasné,“ spomína Antón.

Stúpanie na Monte Zoncolan. Foto: SITA/AP, Gian Mattia D'Alberto
Italy Giro D'Italia Zoncolan Stúpanie na Monte Zoncolan.

Zoncolan aj tento rok výrazne zasiahne do celkového poradia. V ružovom drese lídra jazdiaci Simon Yates má aktuálne náskok 47 sekúnd pred vlaňajším šampiónom Tomom Dumoulinom.

„Yates má na to, aby sa v sobotu darilo. Je malý, ľahký, ale pri tom veľmi silný. Dumoulin však môže mať problémy. Je väčší, vyšší a môže stratiť nejaké sekundy. Môj favorit? Prekvapiť môže Domenico Pozzovivo,“ tipuje Antón.

Kto sa pripojí k jazdcom, ktorí ovládli Zoncolan ako Michael Rogers, Ivan Basso či Gilberto Simoni? Dozvieme sa v sobotu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Giro d´Italia 2018 #Monte Zoncolan