Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bora oslavuje po zdrvujúcom finiši Bennetta, v ružovom naďalej Yates

Írsky pretekár tímu Bora-Hansgrohe Sam Bennett sa stal víťazom štvrtkovej 12. etapy na cyklistických pretekoch Giro d'Italia.

17.05.2018 17:45
Sam Bennett Foto: ,
Sam Bennett z tímu Bora-Hansgrohe.
debata

Etapa z Osima do Imoly merala 214 km a rovinatý profil dával silný predpoklad na hromadný finiš. Ten sa napokon aj udial, ale v nie očakávanej podobe. Bennett približne 300 m pred cieľom nasadil k zdrvujúcemu šprintu a bez problémov si utvoril náskok niekoľkých metrov.

V závere si už mohol dovoliť aj spomaliť. Dvadsaťsedemročný Ír pridal do víťaznej zbierky už druhú etapy na tohtoročnom Gire, na konte má aj tri tretie miesta. Najviac sa tešil aj v cieli 7. etapy v Praia a Mare.

Dážď a chlad sprevádzali štvrtkovú etapu Giro dˇItalia. V úniku dňa boli Marco Frapporti, Mirco Maestri, Manuel Senni, Jacopo Mosca a Eugert Zhupa, ale podľa predpokladov neuspeli. Osem kilometrov pred jej cieľom v stúpaní na Tre Monti zaútočil Diego Ulissi (UAE-Team Emirates).

Talian bol na jeho vrchole ako prvý a v zjazde sa rozhodol opäť pritlačiť pedál na plyn. Pridal sa k nemu Kolumbijčan Carlos Betancur (Movistar) a spolu si utvorili náskok 10 sekúnd. Štyri a pol kilometra pred cieľom sa k nim pridal Slovinec Matej Mohorič (Bahrain Merida). Na začiatku posledného kilometra bol vpredu už len Mohorič v háku s Betancurom. Spolupráca im viazla a na to napokon aj doplatili.

V záverečných 300 m okolo nich doslova prefrčal Sam Bennett a suverénne zvíťazil. Druhý skončil s odstupom niekoľkých metrov Holanďan Danny van Poppel (LottoNL-Jumbo) a tretí Talian Niccolo Bonifazio (Bahrain Merida).

„Myslel som si, že máme pred sebou klasický hromadný špurt, ale bolo to náročné finále. Až do úplného konca sa pohybovali pred skupinou dvaja jazdci. Nevedel som, koľko energie im ešte zostalo, ale nechcel som, aby mi ušiel ďalší etapový triumf. Nebol som si istý, či dokážem udržať taký dlhý špurt, no myslím si, že tento môj kúsok prekvapil ostatných cyklistov, preto som dostal potrebný priestor. Bolo to veľmi napínavé a na konci sme už ani nevedeli, kto sa udržal v hlavnej skupine, preto sme sa zamerali na seba, aby sme vyhrali,“ citoval víťaza portál cyclingnews.com.

Brit Simon Yates zostal na čele celkovej priebežnej klasifikácie. Pred Holanďanom Tomom Dumoulinom (Sunweb) vedie s náskokom 47 sekúnd, tretí Francúz Thibaut Pinot z tímu Groupama-FDJ zaostáva už o 1:04 min. Brit Christopher Froome vo farbách Sky je na 12. priečke (+3:20 min) a reálne stráca šancu na celkové víťazstvo.

Giro d'Italia 2018:

12. etapa (Osimo – Imola, 214 km): 1. Sam Bennett (Ír,) Bora-Hansgrohe 4:49:34 h, 2. Danny van Poppel (Hol.) LottoNL-Jumbo, 3. Niccolo Bonifazio (Tal.) Bahrain Merida, 4. Baptiste Planckaert (Belg.) Kaťuša-Alpecin, 5. Jurgen Roelandts (Belg.) BMC Racing, 6. Michael Mörköv (Dán.) Quick-Step Floors – všetci rovnaký čas ako víťaz

Poradie po 12. etape: 1. Simon Yates (V. Brit.) Mitchelton-Scott 51:57:55 h, 2. Tom Dumoulin (Hol.) Sunweb +47 s, 3. Thibaut Pinot (Fr.) Groupama-FDJ +1:04 min, 4. Domenico Pozzovivo (Tal.) Bahrain-Merida +1:18, 5. Richard Carapaz (Ekv.) Movistar +1:56, 6. George Bennett (N. Zél.) LottoNL-Jumbo +2:09,… 12. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +3:20.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sam Bennett #Giro d´Italia 2018