Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najdlhšiu etapu vyhral Mohorič. V ružovom naďalej Yates

Slovinec Matej Mohorič sa stal víťazom utorkovej 10. etapy na cyklistických pretekoch Grand Tour Giro d'Italia.

15.05.2018 18:08
Yates Foto: ,
Simon Yates v ružovom drese pre lídra Giro d´Italia 2018.
debata

Jazdec tímu Bahrain-Merida triumfoval v najdlhšej etape tohtoročnej 101. edície s dĺžkou 239 km, štartovalo sa v Penne a 23-ročný Mohorič vo finiši dvojčlenného úniku v Gualdo Tadino zdolal Nemca Nica Denza vo farbách Ag2r La Mondiale. Špurt pelotónu s mankom 34 sekúnd vyhral írsky cyklista zoskupenia Bora-Hansgrohe Sam Bennett.

Rodák z mesta Kranj Mohorič dosiahol piate profesionálne víťazstvo v kariére, po minuloročnom prvenstve na Vuelte druhé na podujatí Grand Tour. "Som super šťastný, nie len za seba, ale aj celý tím. Dali mi dnes šancu, hoci Domenico Pozzovivo sa cítil tiež dobre.

V posledných kilometroch som si až tak neveril, preto som sa snažil od Denza niekoľkokrát odpútať. Potom však so mnou spolupracoval a rozhodol som sa to risknúť v záverečnom šprinte. Videl som, že nezrýchľuje, mal som viac síl," povedal Mohorič.

Utorková etapa bola katastrofou pre doterajšieho druhého muža priebežného celkového poradia Estebana Chavesa z družstva Mitchelton-Scott. Talentovaný Kolumbijčan sa vytrápil už na začiatku etapy v prvom stúpaní a postupne nabral až 15-minútové manko.

Ružový dres lídra si pohodlne udržal Chavesov britský tímový kolega Simon Yates, ktorý v utorok finišoval na 17. pozícii. Dvadsaťpäťročný cyklista vedie s náskokom 41 sekúnd pred holandským obhajcom prvenstva Tomom Dumoulinom (Sunweb), priebežne tretí je s mankom 46 sekúnd Francúz Thibaut Pinot z tímu FDJ. Britský štvornásobný víťaz Tour de France Christopher Froome (Sky) obsadil 15. miesto a celkovo je desiaty so stratou 2:30 min na Yatesa.

Už hneď v úvode etapy čakal na jazdcov najťažší kopec dňa Fonte della Creta s dĺžkou 15,7 km a priemerným sklonom 5,8 % a v pelotóne sa očakávala veľká aktivita. Tieto predpovede sa potvrdili a na čele sa sformovala skupina 13 jazdcov. Ich snaženie trvalo prechod dvoch stúpaní a prekonanie jednej šprintérskej prémie.

Kým na oboch vrcholoch bral najviac bodov Giulio Ciccone z tímu Bardiani-CSF, v šprinte uspel Davide Ballerini (Androni-Sidermec-Bottecchia). Únik postupne slabol a posledným cyklistom, ktorého pelotón pohltil, bol Tony Martin z Kaťuše 146 km pred koncom. Líder priebežného poradia Yates potom triumfoval na druhej šprintérskej prémii a pripísal si tri bonifikačné sekundy.

Po tejto udalosti pelotón zvoľnil, čo bolo živnou pôdou na vytvorenie ďalšieho úniku. Využil to Marco Frapporti zo zoskupenia Androni a 55 km pred páskou mal pred pelotónom náskok dve a pol minúty. Tempo pelotónu však bolo vysoké a dopredu vypálili Davide Villella (Astana) a Matej Mohorič (Bahrain-Merida).

Tí ešte pred koncom posledného stúpania dostihli Frapportiho a víťazstvo v horskej prémii si pripísal Mohorič. Slovinec sa potom v zjazde odpútal od Villellu, ktorého dostihol Nico Denz (Ag2r). Na rovine sa Mohorič s Denzom spojili, 10 km pred koncom mali pred hlavnou skupinou náskok 1:06 min. To im napokon stačilo a z prvenstva sa tešil Mohorič.

Stredajšia 156 km dlhá 11. etapa povedie z Assisi do Osima, pričom v posledných 5 km čaká jazdcov aj krátky úsek pavé a terén sa v určitých miestach zdvihne aj o 16 %.

Giro d'Italia 2018

10. etapa (Penne – Gualdo Tadino, 239 km): 1. Matej Mohorič (Slovin.) Bahrain-Merida 6:04:52 h, 2. Nico Denz (Nem.) Ag2r La Mondiale – rovnaký čas, 3. Sam Bennett (Ír.) Bora-Hansgrohe, 4. Enrico Battaglin (Tal.) LottoNL-Jumbo, 5. Davide Ballerini (Tal.) Androni-Sidermec-Bottecchia, 6. Mads Würtz (Dán.) Kaťuša-Alpecin – všetci +34 s

Poradie po 10. etape: 1. Simon Yates (V. Brit.) Mitchelton-Scott 43:42:38 h, 2. Tom Dumoulin (Hol.) Sunweb +41 s, 3. Thibaut Pinot (Fr.) FDJ +46, 4. Domenico Pozzovivo (Tal.) Bahrain-Merida +1:00 min, 5. Richard Carapaz (Ekv.) Movistar +1:23, 6. George Bennett (N. Zél.) LottoNL-Jumbo +1:36,… 10. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +2:30

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Mohorič #Giro d´Italia 2018 #bahrain-merida