Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legendárny Zabel hodnotí šprintérov: Sagan? On je niečo viac

Erika Zabela netreba fanúšikom cyklistiky obzvlášť predstavovať. Jeden z najlepších šprintérov všetkých čias zaznamenal počas kariéry viac ako 200 víťazstiev. Šesťkrát za sebou vyhral bodovaciu súťaž na Tour de France, trikrát na Vuelte.

13.05.2018 11:24
koláž Sagan Foto: ,
Šprintérske esá na Okolo Kalifornie: Sagan, Kittel, Gaviria, Cavendish.
debata

Nemecká legenda pred štartom pretekov Okolo Kalifornie (13.-19. mája) porovnala kvality jazdcov, ktorí by mali na západe USA kraľovať v hromadných dojazdoch.

Portál VeloNews sa ho pýtal na Marka Cavendisha (Dimension Data), Marcela Kittela (Kaťuša-Alpecin), Fernanda Gaviriu (Quick-Step Floors) a Petra Sagana (Bora-Hansgrohe).

„Cavendish? Jeho najväčšou zbraňou je inštinkt. Má výborný zmysel nájsť si voľné miesto a v kľúčových momentoch využíva svoju aerodynamický postoj. Je ako malé delo. V poslednom čase ho však postihlo viacero pádov. Uvidíme, či sa dostane pred štartom do požadovanej formy,“ vravel Zabel.

Svojho krajana Kittela označil za jedného z najsilnejších jazdcov v pelotóne:

„Jeho sila je neuveriteľná. Ak ho dostanete do výhodnej pozície a na posledných 200–250 metroch je voľný, nemá súpera. Niekedy je však až príliš veľký džentlmen. Ako vlani na Tour de France – bol v lepšej forme ako ostatní šprintéri, v záveroch mohol rozhodnúť skôr.“

Gaviriu považuje za vychádzajúcu hviezdu. „Nepoznám ho až tak veľmi, jeho výkony sledujem len v televízii. Ako dvojnásobnému majstrovi sveta na dráhe sa mu na ceste darí vynikajúco. Uvidíme, či potrápi známe mená,“ pokračoval 47-ročný Nemec.

Peter Sagan je rekordér v počte kalifornských triumfov, na podujatí ich už vyhral 16.

„On nie je len šprintér, on je niečo viac. Je ako Eddy Merckx a Bernard Hinault v ich časoch, keď si povedali: ‚Takže dnes sa cítim na šprint a aj ho vyhrám.‘ Sagan je na ich úrovni. Je schopný začať špurtovať 300 metrov pred cieľom a potom aj tí najlepší šprintéri nestíhajú. Dokáže však vyhrávať aj iným spôsobom. Je univerzálny, ťažko ho klasifikovať,“ dodal Zabel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Okolo Kalifornie #Erik Zabel