Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bez Slovákov. Bora svoje najväčšie hviezdy na Giro d'Italia nepošle

Stoprvý ročník cyklistických pretekov Giro d'Italia bude bez slovenského zastúpenia. Dva dni pred piatkovým Grande Pardenza, čiže Veľkým štartom v izraelskom Jeruzaleme, sú známe súpisky všetkých 22 zúčastnených tímov a v osmičke Bora-Hansgrohe nie je slovenský cyklista.

02.05.2018 10:04
Jeruzalem, cyklistika Foto: ,
Snímka z roku 2011 zachytáva pretekárov Saxo Bank v uliciach Jeruzalema, kde sa čoskoro pôjde aj Giro d´Italia.
debata

V zostave nemeckého družstva chýbajú jeho dve najväčšie hviezdy Slovák Peter Sagan a Poliak Rafal Majka, obaja absolvujú o dva týždne neskôr preteky Okolo Kalifornie (13.- 19. 5.). Tradične etapové podujatie na západnom pobreží USA bude pre trojnásobného majstra sveta Sagana aj vrchárskeho špecialistu Majku začiatkom prípravy na Tour de France.

Na Giro d'Italia (4.- 27. 5.) sa v drese tímu Bora-Hansgrohe predstavia traja Nemci (Christoph Pfingsten, Rüdiger Selig, Andreas Schillinger), dvaja Rakúšania (Patrick Konrad, Felix Grossschartner), dvaja Taliani (Cesare Benedetti, Davide Formolo) a írsky šprintérsky špecialista Samuel Bennett.

Prvé podujatie cyklistickej Grand Tour Giro d'Italia štartuje v piatok 4. mája časovkou na 9,7 km v izraelskom Jeruzaleme. Väčšina pretekárov a členov realizačných tímov sa do Svätej zeme letecky presunula už v utorok podvečer. Okrem časovky aj ďalšie dve etapy Giro d'Italia 2018 povedú izraelským územím s cieľovými mestami Tel Aviv a Eilat.

Ide o prevratné rozhodnutie organizátorov, vôbec prvýkrát sa stane, že časť pretekov prestížnej Grand Tour (Giro d'Italia, Tour de France, Vuelta) sa presunie mimo Európu. Giro d'Italia 2018 vyvrcholí v nedeľu 27. mája 21. etapou so štartom aj cieľom v Ríme.

Giro d'Italia sa od roku 2010 začína pravidelne každé dva roky mimo Talianska. Dejiskami Grande Partenza boli postupne holandský Amsterdam, dánsky Herning, severoírsky Belfast a holandský Utrecht.

Úvod Giro d'Italia 2018 na Blízkom východe je aj odkaz na 70. výročie vzniku štátu Izrael a zároveň spôsob na vylepšenie imidžu krajiny, ktorá sa pre množstvo ľudí spája s vojnovým besnením v súvislosti s izraelsko-palestínskym konfliktom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bora-Hansgrohe #Giro d´Italia 2018