Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Giro hlási veľkú operáciu. Do Izraela sa presúva 880 bicyklov a 2700 kolies

Prvé podujatie cyklistickej Grand Tour Giro dˇItalia štartuje v piatok 4. mája časovkou na 9,7 km v izraelskom Jeruzaleme, ale logistická operácia s tým spojená sa začala už v posledný aprílový deň.

30.04.2018 15:18
Giro d'Italia Foto: ,
Trofej pre víťaza Giro d'Italia.
debata (5)

V pondelok nabralo z Talianska smer Izrael nákladné lietadlo Boeing 747, ktorý prenesie do dejiska štartu pretekov cyklistickú výbavu vrátane bicyklov pre všetkých zúčastnených 22 tímov.

Väčšina pretekárov a členov realizačných tímov sa do Svätej zeme letecky presunú v utorok podvečer. Okrem časovky aj ďalšie dve etapy Giro d'Italia 2018 povedú izraelským územím s cieľovými mestami Tel Aviv a Eilat. Ide o prevratné rozhodnutie organizátorov, vôbec prvýkrát sa stane, že časť pretekov prestížnej Grand Tour (Giro d'Italia, Tour de France, Vuelta) sa presunie mimo Európu.

Podľa informácií denníka La Gazzetta dello Sport sa do Izraela na palube lietadla presunie 880 bicyklov a dovedna 2700 kolies. Každý zo 175 účastníkov bude mať k dispozícii približne 5 bicyklov, tri na cestu a dva časovkové špeciály.

Súčasťou cyklistického materiálu budú aj prístroje a nástroje pre mechanikov, náhradné diely, masážne stoly, oblečenie, jedlo a nápoje a tiež trenažéry, kde si budú cyklisti skúšať svoje nohy pred vstupnou časovkou. Podľa organizátorov zo spoločnosti RCS Sport Giro d'Italia čaká najväčšia logistická operácia vo vyše storočnej histórii.

„Vybavenie pre jednotlivé tímy zaberie približne polovicu 134-tonovej kapacity Boeingu 747. Zvyšok naplnia veci a predmety spojené s organizáciou pretekov,“ vyhlásili organizátori na webe Cyclingnews. Rovnako upozorňujú, že všetko musí podliehať prísnym bezpečnostným opatreniam.

„Musí sa dodržať zákaz leteckej prepravy kvapalín vrátane reťazových olejov a tiež mydiel na umývanie či lepidiel na kolesá bicyklov. Aj preto je potrebný taký vysoký počet náhradných kolies na palube,“ informovali organizátori.

To všetko čaká už v nedeľu 2000 km vzdialená letecká cesta späť do Talianska, konkrétne na Sicíliu, kde bude pokračovať Giro d'Italia ďalšími etapami. Na tento účel organizátori vyčlenia štyri charterové lety tak, aby sa po pondelkovom dni voľna už v utorok 8. mája mohlo pokračovať 4. etapou z Catanie do Caltagirone (191 km).

Giro d'Italia sa od roku 2010 pravidelne každé dva roky začína mimo Talianska. Dejiskami Grande Partenza boli postupne holandský Amsterdam, dánsky Herning, severoírsky Belfast a holandský Utrecht.

Úvod Giro d'Italia 2018 na Blízkom východe je aj odkaz na 70. výročie vzniku štátu Izrael a zároveň spôsob na vylepšenie imidžu krajiny, ktorá sa pre množstvo ľudí spája s vojnovým besnením v súvislosti s izraelsko-palestínskym konfliktom.

„Bude to príležitosť, aby milióny ľudí pri televíznych obrazovkách a ďalší priamo pri trati videli skutočný alebo skôr normálny Izrael, ktorý oslavuje už 70 rokov,“ vyhlásil Sylvan Adams, ktorý stojí za prokontinentálnym cyklistickým tímom Israel Cycling Academy.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Giro d´Italia 2018