Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Westra sa priznal k dopingu: Necítite bolesť, eufória ovládne vaše telo

Bývalý profesionálny cyklista Lieuwe Westra sa priznal k dopingu. Dvojnásobný holandský majster v časovke zneužíval terapeutické výnimky, aby mohol pri predstieranom zranení kolena užívať podpornú látku kortizón.

29.04.2018 13:55
Tour of California Cycling Westra Foto: ,
Lieuwe Westra (vpravo) na pretekoch Okolo Kalifornie 2013.
debata

Tridsaťpäťročný Westra ukončil kariéru vlani a k užívaniu podporných prostriedkov sa priznal vo svojej autobiografii.

„Dával som si to do tela, aby som bol rýchlejší. Chcel som získavať ceny a vyslúžiť si obdiv ostatných. Už v mojej prvej profesionálnej sezóne som vedel, že iba tvrdým tréningom nič nedosiahnem,“ citoval bývalého člena tímu Astana portál cyclingnews.com.

Holanďan bol členom kazašského tímu pri víťazstve Vincenza Nibaliho na Tour de France 2014. Najväčšie úspechy Westru boli etapové prvenstvá na pretekoch Okolo Dánska a na Tri dni De Panne v Belgicku. Päťkrát štartoval na Tour de France, dvakrát na španielskej Vuelte.

Westra sa v autobiografii priznal, že počas kariéry bojoval s alkoholom a depresiami. Zároveň sa vyznal, že je rád, že jeho kariéra začala až po dobe, počas ktorej cyklisti užívali krvný doping.

„Som rád, že som začal až v roku 2009. Ak by som prešiel k profesionálom skôr, zrejme by som podľahol pokušeniu. Siahol by som po krvnom dopingu,“ vravel Westra a dodal:

„Užívanie kortizónu bolo medzi jazdcami verejným tajomstvom. Keď si to pichnete, necítite bolesť. Môžete ísť na dno svojich síl a eufória vás neopustí. Veľa z nás to užívalo, veľa si vybavilo terapeutické výnimky.“

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #doping #Astana Pro Team #Lieuwe Westra