Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Froomov prípad? Trvá to veľmi dlho, mieni Contador

Alberta Contadora mrzí situácia v súvislosti s dopingovým prípadom Chrisa Frooma, ktorého Španiel považuje za jedného z favoritov blížiacich sa pretekov Giro d'Italia (4.-27. mája).

28.04.2018 12:33
debata (15)
Alberto Contador (vľavo) a Chris Froome. Foto: SITA/AP, Pravda.sk
froome contador Alberto Contador (vľavo) a Chris Froome.

Legendárny ‚El Pistolero‘ ukončil kariéru po vlaňajšej Vuelte. Tá sa stala korisťou Frooma, avšak Medzinárodná cyklistická únia (UCI) tri mesiace po pretekoch oznámila, že Brit mal na víťaznom podujatí pozitívny dopingový test.

Štvornásobný víťaz Tour de France mal po 18. etape španielskej Grand Tour v tele 2000 nanogramov lieku proti astme na mililiter moču. Povolený limit salbutamolu prekročil dvojnásobne. Tvrdí, že zvýšené množstvo lieku neužil zámerne a už vôbec nie s cieľom zlepšiť svoj športový výkon.

Vzhľadom na špecifickú pozíciu salbutamolu v zozname zakázaných látok UCI ešte Frooma nesuspendovala. Verdikt sa odkladá a líder tímu Sky sa tak na budúci týždeň v Izraeli postaví na štart Giro d'Italia.

Ak uspeje, vyhrá tretiu Grand Tour v sérii, čo sa doteraz podarilo len dvom legendám. Bernard Hinault to dokázal v rokoch 1982 a 1983. Rekordérom je Eddy Merckx, ktorý vyhral štyri preteky Grand Tour za sebou (dvakrát Giro, TdF a Vuelta) v rokoch 1972 a 1973.

„Jedna vec je jasná: ak mu kompetentní dovolia jazdiť, potom je normálne, že preteká. Je však veľká škoda, že vyriešenie prípadu trvá tak dlho,“ povedal Contador v rozhovore pre denník AS.

Top favoriti Froome a Dumoulin

Španiel bol v podobnej pozícii pred ôsmimi rokmi. Na Tour de France 2010 ho pozitívne testovali na clenbuterol. Po vynesení rozsudku prišiel aj o celkový triumf z Gira 2011.

„Musia rozhodnúť čo najskôr. Proces beží veľmi dlho. Zakaždým, keď sa takéto niečo stane, trvá vynesie verdiktu minimálne rok. Možno nastal čas na zmenu pravidiel,“ mieni Mauro Vegni zo spoločnosti RCS Sport, ktorá organizuje všetky dôležité cyklistické preteky v Taliansku.

Okrem Frooma dáva Contador na Giro 2018 veľké šance na úspech aj obhajcovi titulu Tomovi Dumoulinovi. „Obaja sú veľkí ašpiranti na výhru. Ale netreba zabúdať na domácich Talianov, ktorí vždy vedia na Gire preraziť. Šancu má aj Miguel Angel López,“ vyjadril sa.

Štart Giro d'Italia 2018 je v Izraeli, kde sú na programe tri etapy. Potom sa pelotón presunie na Apeninský polostrov. Celkovo jazdci prejdú v sedle 3562,9 km.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Chris Froome #Alberto Contador #Giro d'Italia 2017