Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

A opäť Quick-Step. Najstarší monument vyhral Luxemburčan Jungels

Luxemburčan Bob Jungels triumfoval v nedeľňajšej záverečnej monumentálnej cyklistickej klasike Liége-Bastogne-Liége.

22.04.2018 17:12
Bob Jungels Foto: ,
Bob Jungels z Quick-Stepu v cieli Liege-Bastogne-Liege.
debata (1)

Preteky s dĺžkou 258 km, štartom v Liége a cieľom v Ans boli zároveň poslednými z trojice tzv. ardenských klasík. Dvadsaťpäťročný úradujúci luxemburský šampión Jungels z tímu Quick-Step Floors úspešne zavŕšil sólojazdu, dopredu sa dostal približne 20 km pred cieľom na stúpaní Côte de la Roche-Aux-Facons s dĺžkou 1,3 km a priemerným sklonom 11 %.

Jungels ťažil aj z toho, že v skupine za ním jazdci nespolupracovali a rodák z Luxemburgu dosiahol najväčšie víťazstvo v kariére, celkovo štrnáste. Pre Jungelsovho zamenstnávateľa to bolo už 27. prvenstvo v tejto sezóne.

Na druhom mieste skončil Kanaďan Michael Woods zo zoskupenia EF-Drapac Cannondale, tretiu priečku obsadil Francúz Romain Bardet vo farbách Ag2r La Mondiale. Obaja zaostali za Jungelsom o 37 sekúnd. Španiel Alejandro Valverde z tímu Movistar nepridal piate prvenstvo na najstaršej klasike na svete a nevyrovnal rekord legendárneho Belgičana Eddyho Merckxa. Skúsený Španiel sa umiestnil mimo Top 10. Slovensko na pretekoch nemalo zastúpenie.

Do úniku dňa sa už po 10 km dostalo deväť jazdcov – Mark Christian, Casper Pedersen (obaja Aqua Blue Sport), Anthony Perez (Cofidis), Mathias van Gompel (Sport Vlaanderen-Baloise), Florian Vachon (Fortuneo-Samsic), Loic Vliegen (BMC), Antoine Warnier (WB Aqua Protect Veranclassic), Paul Ourselin (Direct Énergie) a Jérome Baugnies (Wanty-Groupe Gobert). Ich náskok sa maximálne vyšplhal na hranicu šiestich minút a s pribúdajúcimi stúpaniami a aktivitou tímov v pelotóne postupne klesal. O tempo sa v hlavnom balíku starali najmä UAE Team Emirates, Movistar a Quick-Step Floors.

V úniku sa medzitým diali veci – najskôr odpadli Warnier a Van Gompel a neskôr na piatom stúpaní zaútočil Pedersen. Dána však na šiestom kopci Côte de la Ferme Libert dostihli a potom začal zaostávať. Na vrchole bola spolu už len pätica Christian, Vliegen, Perez, Ourselin a Baugnies. Šesťdesiat sedem kilometrov pred cieľom sa ich náskok pohyboval na úrovni troch minút. Po chvíli z čelnej skupiny ubudol aj Vliegen.

Na vážnejšie stúpanie Côte de la Redoute s dĺžkou 2 km a priemerným skonom 8,9 % prišiel únik už len s dvojminútovým náskokom, čo znamenalo výrazné zvýšenie tempa v skupine favoritov. Pelotón ťahal Enric Mas z Quick-Stepu, na jeho rýchlosť nestačil napríklad víťaz edície 2016 Wout Poels. Z úniku sa medzitým osamostatnil Baugnies. Jeho sólo však netrvalo dlho, pelotón ho dostihol 22 km pred cieľom a začala sa hra najväčších ašpirantov na víťazstvo.

Prakticky hneď nasledovalo stúpanie Côte de la Roche-Aux-Facons (dĺžka 1,3 km, priemerný sklon 11 %), na ktorom to skúsil Philippe Gilbert z Quick-Stepu, ale obehol ho Sergio Henao z tímu Sky. Následne vypálil dopredu Bob Jungels a dokázal si vypracovať 20-sekundový náskok.

V skupine za ním sa nachádzalo asi 20 jazdcov vrátane Alejandra Valverdeho či Juliana Alaphilippa. Prenasledovatelia príkladne nespolupracovali, neustále nastupovali a Jungelsov náskok narastal.

V poslednom kopci Côte de Saint-Nicholas (dĺžka 1,2 km, priem. sklon 8,6 %) síce Jungelsa mierne stiahol Belgičan Jelle Vanendert, Jungelsa to neohrozilo a Luxemburčan napokon dosiahol víťazstvo.

Výsledky – monumentálna klasika Liége-Bastogne-Liége 2018 1. Bob Jungels (Lux.) Quick-Step Floors 6:24:44 h, 2. Michael Woods (Kan.) EF-Drapac Cannondale, 3. Romain Bardet (Fr.) Ag2r La Mondiale – obaja +37 s, 4. Julian Alaphilippe (Fr.) Quick-Step Floors, 5. Domenico Pozzovivo (Tal.) Bahrain-Merida, 6. Enrico Gasparotto (Tal.) Bahrain-Merida – všetci +39

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Liége - Bastogne - Liége #Bob Jungels