Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kritika do vlastných radov. Sagan mal pred cieľom dostať väčšiu podporu

Slovenský cyklista Peter Sagan hrdinsky odolával jednému útoku za druhým na nedeľňajších pretekoch Amstel Gold Race, ale napokon kapituloval 2 kilometre pred cieľom.

16.04.2018 10:44
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (6)

Na únik Romana Kreuzigera a Michaela Valgrena (a neskôr aj Enrica Gasparotta) už nezareagoval. Aj tak predviedol v prvej z trojice prestížnych tzv. ardénskych klasík skvelý výkon s výsledným 4. miestom v cieli.

Až takmer do konca 263 km dlhých pretekov s 35 stúpaniami si odchovaný šprintér či klasikár Sagan ako seberovný meral sily s najlepšími vrchármi v pelotóne.

„Tím urobil veľa práce v prospech Sagana v prvej časti pretekov. Najmä my sme sa starali o sťahovanie pôvodne až 15-minútového náskoku jazdcov v úniku,“ uviedol športový riaditeľ Bora-Hansgrohe Jens Zemke na tímovom webe. Zároveň bol aj kritický k záveru pretekov z pohľadu spolujazdcov Sagana:

„V záverečných 40 km pretekov sme mu už nedali takú podporu, akú potreboval. V stíhacej skupine bol z nášho tímu sám a bolo väčšinou na ňom, aby zachytával nástupy. V poslednom momente to už nedokázal. Napriek tomu skončil na výbornom 4. mieste, ukázal silu. Boli to mimoriadne náročné preteky s vysokým tempom v závere.“

It was a tough @amstelgoldrace with a very strong pace since the start. The breakaway managed to build a very big gap and was brought in but that required a strong effort. In the final 20km there was a split and a selection in the group and I was right there in the front. I had good sensations but I think that last week's @parisroubaixcourse could still be felt in my legs. Nevertheless, I finished fourth and, in my view, the overall assessment of my Classics campaign is good. (Photos @bettiniphoto) Boli to veľmi ťažké preteky so silným tempom od začiatku. Jazdci v úniku si utvorili veľký náskok a ich stíhanie stálo veľa síl. V záverečných 20 kilometroch sa to premiešalo a rozdelilo, ja som stále zostal vpredu v dobrej pozícii. Cítil som sa dobre, ale myslím si, že Paríž - Roubaix v mojich nohách zanechalo stopy únavy. Nič sa nedeje, skončil som štvrtý a celkovo hodnotím sezónu jarných klasík ako dobrú.

Príspevok, ktorý zdieľa Peter Sagan (@petosagan),

Trojnásobný a úradujúci majster sveta Sagan počas jarnej sezóny klasík takmer neustále útočil v pretekoch na víťazstvo. Na úvodnej marcovej klasike v Taliansku Strade Bianche (3.3.) skončil ôsmy, o čosi neskôr na monumente Miláno – San Remo (17.3.) finišoval šiesty. Nevyšla mu iba belgická jednorazovka E3 Harelbeke (23. 3.), kde bol „až“ dvadsiaty šiesty, ale už o dva dni neskôr po tretí raz v kariére vyhral podujatie Gent-Wevelgem (25.3.).

Na ďalšom monumentálnom vrchole Okolo Flámska (1.4.) ho klasifikovali na 6. mieste, hoci mal fazónu a najmä nohy na víťazstvo. O týždeň neskôr už vo veľkom štýle ovládol francúzsku Kráľovnú klasík – preteky Paríž-Roubaix a svoje jarné klasikárske predstavenie zakončil štvrtou priečkou na spomenutom holandskom podujatí Amstel Gold Race.

K výpočtu jarných súťažných aktivít Petra Sagana patrí aj úspešná účasť na etapových pretekoch Tireno-Adriatico v Taliansku, kde v troch etapách finišoval na druhom mieste a druhý skončil aj v celkovom hodnotení bodovacej súťaže.

„Bol som na tom dobre, ale zároveň som ešte cítil v nohách Paríž-Roubaix. Ak sa celkovo obzriem za klasikárskou jarou, bola z môjho pohľadu dobrá,“ skonštatoval Sagan po pretekoch Amstel Gold Race na webe bora-hansgrohe.com.

Peter Sagan sa najbližšie predstaví 13. – 19. mája na obľúbených etapových pretekoch Okolo Kalifornie v USA. Rekordne 16-krát sa tam už tešil z etapového a raz aj z celkového víťazstva.

Klasikárska jar 2018 v podaní Petra Sagana:
Strade Bianche (Tal.) – 8. miesto
Miláno – San Remo (Tal.) – 6. miesto
E3 Harelbeke (Belg.) – 26. miesto
Gent-Wevelgem (Belg.) – 1. miesto
Okolo Flámska (Belg.) – 6. miesto
Paríž-Roubaix (Fr.) – 1. miesto
Amstel Gold Race (Hol.) – 4. miesto

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe #Amstel Gold Race #Jens Zemke