Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan má najlepšie nohy. To však nestačí, tvrdí cyklistický expert

"Mohli ste to všetci vidieť v televízii, ako to vyzeralo. Momentálne je zložitejšie súťažiť v mojom postavení, pretože ostatní dobrí jazdci skrátka nechcú spolupracovať," posťažoval sa po monumentálnej klasike Okolo Flámska slovenský hviezdny cyklista Peter Sagan. Ako sa z tejto situácie dostať? V rozhovore pre Pravdu sa pokúsil nájsť odpoveď Diego Vos, šéfredaktor španielskeho cyklistického portálu Sprint final.

06.04.2018 05:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (2)

Ako vnímate Saganovu pozíciu v súčasnom pelotóne?

Má status najlepšieho cyklistu na svete, potvrdil to predsa na troch svetových šampionátoch v rade. Každý ho pozná, zarába veľké peniaze, táto rola však so sebou nesie aj niekoľko nevýhod. Všetci pretekári ho majú na muške. Ak zaútočí, súperi v tej chvíli rozkmitajú pedále. Je to mimoriadne náročná situácia, niečo podobné sa dialo v roku 2012, keď všetci prenasledovali legendárneho Cancellaru. Vidíte, aký je Sagan výnimočný?

Takže všetci proti nemu?

Aj takto sa to dá povedať. Je evidentné, že pokiaľ preteky nedospejú do hromadného špurtu, tak ako sa to stalo nedávno na jednorázovke Gent – Wevelgem, má obrovské problémy presadiť sa. Keď vstane zo sedla, urobia tak aj ostatní. Ak prestane šliapať, zvoľní aj zvyšok pelotónu. Je to šialené.

Musí to byť frustrujúce…

Samozrejme, nikto by nechcel byť v jeho koži. Aj preto, že riešenia, ako sa z toho dostať, sa hľadajú veľmi ťažko. Sagan je veľmi citlivý človek a situácia, ktorá tu v uplynulom období nastala, ho ubíja.

Športový riaditeľ Bora-Hansgrohe Ján Valach po pretekoch Okolo Flámska vyhlásil, že napriek šiestemu miestu bol najsilnejším pretekárom na trati. Súhlasíte?

Mal neskutočne dobré nohy. To však nie je všetko. Na to, aby cyklista uspel, potrebuje oveľa viac. Okrem solídneho tímu aj správne nastavenú myseľ a vhodnú taktiku. Práve preto nemôžem s Valachom súhlasiť. Sagan je síce najlepší po fyzickej stránke, to ostatné akoby mu v tejto chvíli chýbalo. Samozrejme, ak v nedeľu vyhrá Paríž – Roubaix, všetko bude inak. Mám však obavy, už teraz si dokážem predstaviť obrázok z tých pretekov a vidím, ako ho všetci pozorne sledujú.

Sú teda pochybnosti o Saganovej súčasnej forme na mieste?

Iba čiastočne. K tejto mienke nepriamo prispieva aj obrovská sila tímu Quick-Step, je suverénne najlepší zo všetkých. Vo svojom strede má štyroch famóznych pretekárov – Gilberta, Terpstru, Lampaerta a Štybara – každý jeden z nich dokáže vyhrať monumentálnu klasiku. Pre Sagana to znamená, že musí byť neustále pripravený odrážať ich útoky. Pochopiteľne, že počas dlhej etapy je nemožné všetkých ustrážiť. Obzvlášť v závere, keď už nemá pri sebe žiadnych pomocníkov.

Existuje vôbec recept, ako zdolať silný Quick-Step?

Isteže – nie je ale vôbec jednoduchý. Jedinou cestou, ako sa s ním porátať, je izolovať ho. Avšak celý tím sa neustále pohybuje vpredu, ak by im aj niekto významný ušiel, ako tím ho pravdepodobne doženie. Bojovať s ním je veľmi náročné, osamotenému Saganovi sa to nemôže podariť.

Kto podľa vás vyhrá v nedeľu Paríž – Roubaix?

Veľmi ťažká otázka. Ak by za mňa malo odpovedať srdce, povedalo by, že Sagan. Vedzte, že populárny je aj inde, nielen na Slovensku. Hlava však vraví, že cez víkend opäť uvidíme galapredstavenie Quick-Stepu. V rukách má hneď niekoľko výborných kariet, jeho žolíkom bude Philippe Gilbert – myslím si, že práve naňho budú všetci pracovať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Diego Vos