Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlé správy pre Frooma. Neakceptovali jeho obhajobu, na rade je tribunál

Kauza štvornásobného víťaza Tour de France Chrisa Frooma a jeho pozitívneho dopingového testu z vlaňajšej Vuelty sa dočkala progresu. Ako informoval rešpektovaný denník Le Monde, spis už má Antidopingový tribunál Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI), ktorému ho posunula jednotka LADS (Legal Anti-Doping Services by UCI).

31.03.2018 13:42
Froome Foto: ,
Chris Froome na Tirreno-Adriatico 2018.
debata (26)

Froome, držiteľ vlaňajšieho double za triumfy na Tour de France a Vuelte, neprešiel na španielskej Grand Tour dopingovou skúškou. Po 18. etape mal v tele 2000 nanogramov lieku proti astme na mililiter moču.

Povolený limit salbutamolu prekročil dvojnásobne. Tvrdí, že zvýšené množstvo lieku neužil zámerne s cieľom zlepšiť športový výkon.

Vzhľadom na špecifickú pozíciu salbutamolu v zozname zakázaných látok UCI Frooma nesuspendovala. Brit už v aktuálnej sezóne absolvoval niekoľko pretekov a podľa vlastných slov sa zodpovedne pripravuje na Giro d'Italia 2018 (4.-27. mája).

Le Monde citoval zdroje blízke UCI, podľa ktorých prvostupňový orgán zamietol obhajobu Frooma a prípad posunul vyššej inštancii. „Verdikt určite nepadne do začiatku Gira. A je malá šanca, že sa to vôbec podarí do štartu Tour de France,“ uviedol zdroj pre Le Monde.

Prezident UCI David Lappartient už dávnejšie vyhlásil, že bude veľká hanba, ak sa prípad nevyšetrí do štartu Tour začiatkom júla. Dôrazne to žiadajú aj organizátori, ktorí nechcú, aby Froome na ich pretekoch štartoval s tieňom dopingového podozrenia.

„Nemyslím, že Froome a tím Sky prípad nejakým spôsobom úmyselne spomaľujú. Nič by tým nezískali. Ak by mu dokázali vinu, príde o dosiahnuté výsledky,“ povedal Lappartient.

Antidopingovému tribunálu bude predsedať nemecký sudca Ulrich Haas. Popredný expert bol členom komisie Športového arbitrážneho súdu, ktorá rozhodla o 12-mesačnom treste pre Alessandra Petacchiho. Talianskeho cyklistu, podobne ako Frooma, prichytili komisári so zvýšenou hladinou salbutamolu.

frooome

Froome v piatok na twitteri označil šumy o tom, že prípad dostane tribunál, za ‚fake news‘. Avšak po tom, ako článok aj s hlasmi z UCI vyšiel v Le Monde, svoj príspevok na sociálnej sieti zmazal.

Na nedeľňajšej klasike Okolo Flámska nebude Froome štartovať. Lídrom tímu Sky bude Poliak Michal Kwiatkowski.

102. ročník De Ronde môžete sledovať naživo na sport.pravda.sk. Textový online prenos sa začne v nedeľu o 10.30 h.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Chris Froome #UCI