Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan, Gilbert, Van Avermaet. Kto sú najväčší favoriti na Okolo Flámska?

Veľkonočná nedeľa bude v Belgicku patriť cyklistike. Na programe je 102. ročník monumentálnej klasiky Okolo Flámska. Kto patrí do okruhu favoritov?

30.03.2018 09:15
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan víťazí v záverečnom špurte na 80. ročníku flámskej klasiky Gent – Wevelgem.
debata

Všeobecne sa očakáva napínavý súboj medzi silnou zostavou tímu Quick-Step Floors a výnimočnými individualitami ako Peter Sagan či Greg van Avermaet.

Quick-Step Floors disponuje najmä elitným kvartetom v zložení Philippe Gilbert, ktorý bude obhajovať vlaňajší triumf, víťaz E3 Harelbeke Niki Terpstra, šampión podujatia Dwars door Vlaanderen Yves Lampaert a český matador Zdeněk Štybar.

Belgický Quick-Step Floors v tomto roku dominuje na domácich cestách. S výnimkou triumfu Petra Sagana na podujatí Gent-Wevelgem ovládol všetky preteky jarnej sezóny. Gilbert síce nemá takú oslnivú formu ako vlani o takomto čase, ale výborne jazdí Terpstra, ktorý ukázal ambície na E3 Harelbeke.

Napriek dominancii Quick-Stepu je top favoritom stávkových kancelárií a bookmakerov Peter Sagan (Bora-Hansgrohe). Fanúšikovia majú v pamäti jeho výkon na jubilejnom 100. ročníku slávneho podujatia.

Predvlani sa počas záverečného stúpania na Paterberg odpútal od konkurencie a po skvelom sóle triumfoval. Vlani ho o úspech pripravil nešťastný pád, keď sa zachytil o bundu fanúšika.

Extra motiváciu bude mať Greg van Avermaet (BMC Racing). Miláčik domácich fanúšikov chce nadviazať na úspešnú vlaňajšiu sezónu, keď vyhral až tri klasiky – E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem i Paríž-Roubaix. Vlani na Okolo Flámska bol druhý hneď za Gilbertom.

Výbornú jar má doteraz za sebou Tiesj Benoot (Lotto Soudal). Vyhral podujatie Strade Bianche, nárast formy ukázal aj na E3 Harelbeke a Dwars door Vlaanderen. Na Okolo Flámska debutoval v roku 2015 piatym miestom, tento rok sa u neho očakáva prienik do absolútnej špičky.

Dlažobné kocky, tzv. mačacie hlavy, vyhovujú aj Sepovi Vanmarckeovi (EF-Drapac). Každoročne ukazuje svoju kvalitu, ale v rozhodujúcich momentoch mu doteraz chýbal inštinkt zabijaka. To sa môže tento rok zmeniť.

Čiernym koňom nedeľňajších pretekov bude Vincenzo Nibali. Žraloka z Messiny čaká v 33 rokoch debut na Okolo Flámska. O jeho úspechoch je zbytočné písať a elitných klasikárov by mohol zaskočiť nielen z toho dôvodu, že pred dvoma týždňami triumfoval na monumente Miláno-San Remo.

Prekvapiť môžu aj Oliver Naesen (AG2R La Mondiale), Alexander Kristoff (UAE-Team Emirates) či trojnásobný majster sveta v cyklokrose Wout Van Aert (Veranda's Willems-Crelan), ktorý si zatiaľ pri svojom prechode z cyklokrosu na cestnú cyklistiku počína vynikajúco.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Okolo Flámska #Philippe Gilbert #greg van avermaet