Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Sagan sa vracia na miesta, kde zažil veľkú drámu

Nepatria medzi jarné monumenty, ale majú veľkú popularitu i tradíciu. V piatok a v nedeľu sa uskutočnia belgické klasiky E3 - Harelbeke a Gent - Wevelgem, ktoré sú prípravou najlepších cyklistov na legendárne podujatie Okolo Flámska. Obe sú zaradené do kalendára World Tour, pričom nedeľňajšie podujatie o kategóriu vyššie.

23.03.2018 06:00
Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (1)

Pád, dlhé čakanie a veľká strata

Tieto preteky majú špeciálny náboj aj pred trojnásobného svetového šampióna Petra Sagana. V piatok sa vráti na miesta, kde vlani zažil veľkú drámu. Na vychytenej klasike, ktorá oslavovala 60. ročník, jeden z favoritov spadol 40 km pred cieľom, potom dlho čakal na nový bicykel a napokon dorazil do cieľa s veľkou, bezmála jedenásťminútovou stratou a skončil až na 108. mieste.

Na E3 – Harelbeke nechýbajú úseky, ktoré komplikujú život jazdcom aj na trase ďalšieho monumentu vo Flámsku, na ktorý nastúpi slovenský cyklista o týždeň v nedeľu. Trasa, ktorá meria 206 km, vedie zväčša úzkymi a kľukatými cestami, aj po obávaných kockách pavé, nechýbajú stúpania a ani známy kopec Paterberg.

Žilinský rodák tu zažil aj pekné chvíle. V roku 2016 mu síce vyfúkol v závere triumf Poliak Michal Kwiatkowski, ale v roku 2014 sa aj slovenský šampión tešil z víťazstva. Siahal naň už rok predtým, ale tam ho po skvelom sóle zdolal Švajčiar Fabian Cancellara.

Na piatkový štart sa postaví slovensko-nemecká zostava Bory-Hansgrohe. Saganovi budú pomáhať Kolář, Baška, Ackermann, Pfingsten, Schwarzmann a doplní ich Rakušan Postlberger.

Pekelný víkend pelotónu

Cyklisti majú pred sebou pekelný záver víkendu, lebo už v nedeľu ich čaká ďalšia belgická zaberačka. Kým E3 oslavovala vlani šesťdesiatku, preteky Gent – Wevelgem odštartujú teraz osemdesiaty raz. Táto šprintérska klasika je profilom menej náročná, ale meria 245 km a nebude to nijaká prechádzka.

Sagan na nej rok čo rok potvrdzuje mimoriadne kvality. Vlani skončil tretí, keď z balíka ušla najskôr päťčlenná skupina, v ktorej sa neustále taktizovalo. Nik nechcel ťahať so Slovákom, jeho súperi sa obávali, že práve on zlíže v cieli smotanu. Bojoval o čo najlepšiu pozíciu s Holanďanom Terpstrom a túto situáciu využila dvojica Belgičanov a ušla z malej skupinky. Sagan finišoval tretí a v cieli si povzdychol: „Toto bol príklad, ako sa dajú prehrať preteky.“

Na toto podujatie sa však slovenský cyklista nemôže sťažovať, patrí medzi jeho najobľúbenejšie, postaví sa na ich štart ôsmy raz. Za uplynulých päť rokov je najúspešnejším jazdcom – vybojoval na nich dve víťazstvá (2016 a 2013), jedno druhé (2012) a dve tretie miesta (2014 a 2017).

V nedeľu postaví aj Bora svoju silnejšiu zostavu. Nechýba v nej Juraj Sagan, Poliak Macej Bodnar, Talian Daniel Oss a zvyšok tímu už tvoria Nemci – Marcus Burghardt, Andreas Schillinger a Rudiger Selig.

Naposledy žiaril Van Avermaet

Na domácej belgickej pôde exceloval vlani olympijský šampión z Ria de Janeiro Greg van Avermaet. Za tri dni si pripísal dva triumfy. Na pretekoch E3 Harelbeke i Gent – Wevelgem. Stal sa len štvrtým cyklistom, ktorý dokázal triumfovať na dvojici týchto pretekov v jednom roku.

„Vždy som túžil vyhrať tieto preteky a teraz sa mi to podarilo za jeden víkend. Čo to pre mňa znamená? Obrovskú dávku sebavedomia do ďalších podujatí,“ vravel Belgičan a už bol vtedy mysľou na slávnych pretekoch Okolo Flámska.

Na nich si však vymenil pozíciu s krajanom Philippem Gilbertom. Ten v cieli oslavoval a Van Avermaet sa musel uspokojiť s miestom za ním. Favorit sa dočkal prvého triumfu na monumente až o niekoľko dní neskôr – na iných legendárnych pretekoch Paríž – Roubaix.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #E3 Harelbeke