Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Saganovo sólo na Miláno-San Remo? Nemožné! Všetci sledujú jeho koleso

Peter Sagan je vyspelejší a pripravený poučiť sa z vlastných chýb, ktoré urobil v predošlých ročníkoch na prvej monumentálnej klasike sezóny - Miláno - San Remo. Tvrdí to jeho tréner a športový riaditeľ tímu Bora Hansgrohe Patxi Vila.

16.03.2018 10:22 , aktualizované: 11:46
Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) Foto:
Peter Sagan.
debata (3)

„Všetci dospievame, je to prirodzené. Tento rok bude z pohľadu Petra iný ako tie predošlé. Je o rok starší a pochopiteľne aj vyspelejší,“ povedal. „Tretí rok jazdí v dúhovom drese pre svetového šampióna, môžem vám povedať, že to je poriadna škola,“ dodal.

Cyklistický portál Velonews, ktorý Vilu vyspovedal, tvrdí, že meno Sagan sa v titulkoch objavuje častejšie, ako ten, ktorý je zdolaný. Pripomína, že v roku 2015 bol na Tour de France až päťkrát druhý a dvakrát tretí, pričom ani raz netriumfoval. Aj nedávno, na Tirreno – Adriatico, zaregistroval „iba“ tri druhé miesta.

A podobnú bilanciu má aj na Miláno – San Remo. Päťkrát bol v elitnej desiatke a dvakrát mu ušlo víťazstvo doslova o chlp. „Na to, aby ste preteky pochopili, musíte mať niečo odjazdené. Rovnako to je aj na veľkých klasikách. Na Miláno – San Remo sa trať prakticky nemení, takže Peter bude môcť využiť svoje bohaté skúsenosti,“ zamyslel sa Vila.

V roku 2013 podľahol Sagan v šprinte Nemcovi Ciolekovi, vlani Poliakovi Kwiatkowskému. „Posledné roky si to úzka skupina pretekárov rozdala v šprinte. Je totiž neuveriteľne ťažké zaútočiť na Poggiu a dôjsť v úniku do cieľa. Naposledy sa to podarilo tuším Bettinimu,“ vyhlásil.

„Pretekári idú veľmi rýchlo a na to, aby ste sa ich zbavili, potrebujete oveľa viac energie. Aj preto je sólo únik málo pravdepodobný,“ do­dal.

V roku 2008 sa takto zaskvel Švajčiar Fabian Cancellara – ten sa zbavil konkurencie ostrým nástupom tri kilometre pred cieľom. Pre Sagana je vraj takýto útok prakticky nemožný. „Jeho zadné koleso je azda najviac sledované v celom profipelotóne,“ vysvetlil Vila.

Slovák má však jednu veľkú výhodu. „Asi sa všetci zhodneme, že Peter je veľmi ťažko vypočítateľný pretekár. Nasleduje svoj inštinkt. Budeme mať niekoľko scenárov, avšak pokiaľ nie ste niekde pod Poggiom, je ťažké sa pre niečo rozhodnúť,“ dodal.

Prvýkrát v hre aj videokomisár

Tohtoročná edícia Miláno-San Remo prinesie aj jednu dlho očakávanú technickú novinku. Po prvý raz bude môcť videokomisár priamo ovplyvňovať dianie v pretekoch.

Toto nóvum zaviedla Medzinárodná cyklistická únia (UCI) aj na základe nie dobre odvedenej práce rozhodcov počas vlaňajšej Tour de France, keď Petra Sagana po kontakte s Markom Cavendishom pri dojazde 4. etapy vo Vitteli prísne a v konečnom dôsledku nespravodlivo vylúčili z najslávnejších etapových pretekov.

UCI oznámila, že nad sobotňajšími pretekmi Miláno – San Remo budú mať dohľad štyria komisári. Traja z nich sa budú pohybovať v pelotóne v sprievodných autách či motorkách a štvrtý bude pozorne sledovať preteky na viacerých monitoroch z vozidla zaparkovaného tesne za cieľovou čiarou.

Talianovi Gianlucovi Crocettimu by nemalo ujsť nič podstatné, čo sa udeje na trati a pri akomkoľvek podozrení na porušenie pravidiel by mal vedieť ihneď zareagovať.

„Komisár si záverečný šprint o víťazstvo v pretekoch pozrie v reálnom čase a v reálnom čase aj zhodnotí, či nedošlo k neregulárnemu konaniu niektorého z jazdcov. To je rozdiel napríklad v porovnaní s minuloročnou Tour de France, kde si rozhodcovia prezerali video s pádom Cavendisha po kontakte so Saganom veľakrát, kým dospeli ku konečnému verdiktu,“ píše špecializovaný portál Cyclingnews.

Novinka s videokomisárom či videorozhodcom sa zatiaľ bude týkať piatich cyklistických monumentov (Miláno – San Remo, Okolo Flámska, Paríž-Roubaix, Liége-Bastogne-Liége a Okolo Lombardska), ako aj troch pretekov Grand Tour (Giro d'Italia, Tour de France, Vuelta a Espaňa). Crocetti bude videokomisár nielen na pretekoch Miláno – San Remo, ale aj na Giro d'Italia a Okolo Lombardska.

„V protiklade k videorozhodcovi, ako ho poznáme z futbalu, ten cyklistický bude reálne rozhodovať o tom, čo sa stane. Vo futbale je jeho názor poradný, kým v cyklistike bude rovnocenný a bude môcť presadiť konečný verdikt,“ vravel Guy Dobbelaere, ktorý bude fungovať ako videokomisár na Okolo Flámska a Liége-Bastogne-Liége.

O služby videorozhodcov sa cyklistika hlásila už dlhší čas, poslednou kvapkou zrejme bolo už spomenuté vylúčenie Petra Sagana z Tour de France 2017. Líder tímu Bora-Hansgrohe pôvodne inkasoval časovú penalizáciu a odpočet bodov v súťaži o zelený dres, ale rozhodcovia ho neskôr na základe videozáznamov vylúčili z pretekov. Kauza sa neskôr dostala aj na Športový arbitrážny súd (CAS). Tam UCI uznala chybu a opísala incident ako nešťastný a neúmyselný.


Cyklistický kalendár 2018

Preteky Dátum Víťaz Sagan
Tour Down Under / Austrália 16.–21. januára Daryl Impey 32.
Great Ocean Road Race / Austrália 28. januára Jay McCarthy NIE
Abu Zabí Tour / SAE 21–25. februára Alejandro Valverde NIE
Omloop Het Nieuwsblad / Belgicko 24. februára Michael Valgren NIE
Strade Bianche / Taliansko 3. marca Tiesj Benoot 8.
Paríž–Nice / Francúzsko 4.–11. marca Marc Soler NIE
Tirreno–Adriatico / Taliansko 7.–13. marca Michal Kwiatkowski 43.
Miláno–San Remo / Taliansko 17. marca Vincenzo Nibali 6.
Okolo Katalánska / Španielsko 19.–25. marca Alejandro Valverde NIE
E3 Harelbeke / Belgicko 23. marca Niki Terpstra 26.
Gent–Wevelgem / Belgicko 25. marca Peter Sagan 1.
Dwars door Vlaanderen / Belgicko 28. marca Yves Lampaert NIE
Okolo Flámska / Belgicko 1. apríla Niki Terpstra 6.
Okolo Baskicka / Španielsko 2–7. apríla Primož Roglič NIE
Paríž–Roubaix / Francúzsko 8. apríla Peter Sagan 1.
Amstel Gold Race / Holandsko 15. apríla Michael Valgren 4.
La Flèche Wallonne / Belgicko 18. apríla Julian Alaphilippe NIE
Liège–Bastogne–Liège / Belgicko 22. apríla Bob Jungels NIE
Tour de Romandie / Švajčiarsko 24–29. apríla Primož Roglič NIE
Eschborn-Frankfurt / Nemecko 1. mája Alexander Kristoff NIE
Giro d'Italia 5.–27. mája Chris Froome NIE
Okolo Kalifornie / USA 13.–19. mája Egan Bernal 58.
Critérium du Dauphiné / Francúzsko 3.–10. júna Geraint Thomas NIE
Okolo Švajčiarska 9.–17. júna Richie Porte 76.
Tour de France 7.–29. júla Geraint Thomas 71.
RideLondon–Surrey Classic / V. Británia 29. júla Pascal Ackermann NIE
San Sebastián / Španielsko 4. augusta Julian Alaphilippe NIE
Okolo Poľska 4.–10. augusta Michal Kwiatkowski NIE
ME v Glasgowe 5.- 12. augusta Matteo Trentin DNF
BinckBank Tour / Bel.- Hol. 13.–19. augusta Matej Mohorič NIE
EuroEyes Cyclassics / Nemecko 19. augusta Elia Viviani 10.
Vuelta a España 25. aug. – 16. sep. Simon Yates 119.
Bretagne Classic / Francúzsko 26. augusta Oliver Naesen NIE
GP de Québec / Kanada 7. septembra Michael Matthews NIE
GP de Montréal / Kanada 9. septembra Michael Matthews NIE
MS v Innsbrucku 22.–30. septembra Alejandro Valverde DNF
Okolo Turecka 9.–14. októbra Eduard Prades Reverte NIE
Okolo Lombardska / Taliansko 13. októbra Thibaut Pinot NIE
China Tour of Guangxi 16.–21. októbra Gianni Moscon NIE
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe #Patxi Vila #Miláno-San Remo