Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vojna slov sa začala. Mňa by taký triumf netešil, odkázal Sagan Kwiatkowskému

Nielen slovenskí fanúšikovia cyklistiky ešte dlhé týždne po pretekoch preberali priebeh posledných kilometrov na vlaňajšej edícii slávnej klasiky Miláno-San Remo. Tŕňom v oku im bol spôsob, akým sa k víťazstvu dopracoval Michal Kwiatkowski.

14.03.2018 05:00
Sagan Kwiatkowski Foto:
Dramatický finiš na Miláno-San Remo 2017: Peter Sagan (vľavo) a Michal Kwiatkowski (v strede).
debata (5)

Čo sa vlastne na La Primavere 2017 stalo? Presne 6300 metrov pred cieľom počas záverečného stúpania na kopec Poggio sa od hlavného balíka odpútal Peter Sagan. K majstrovi sveta sa dokázali pripojiť len dvaja jazdci z pelotónu – Poliak Kwiatkowski a Francúz Julian Alaphilippe.

Trojica si v následnom technickom zjazde dokázala utvoriť dostačujúci náskok, lenže vedúceho Sagana nechcel na čele úniku striedať ani jeden z rivalov. Obaja nechali Slováka, aby pracoval vpredu a využívali vytvorený vzduchový tunel.

Kwiatkowski sa dlho viezol na zadnom kolese Sagana, lišiacky vyčkával a v dramatickom závere na Via Roma ho napokon zdolal o centimetre. Sagan nedávno priznal, že dlho nechcel vidieť záznam z posledných kilometrov a priznal, že k dvojici súperov bol vtedy prehnane veľkorysý.

„Nie je to len o tituloch. Je to aj o spôsobe, akým vyhráte. Keď si urobíte analýzu toho, akým spôsobom Kwiato vlani vyhral, potom… Ak by som ja vyhral takým spôsobom, nebol by som spokojný so svojím výkonom,“ vravel Sagan pred utorkovou časovkou na pretekoch Tirreno-Adriatico, v ktorej Kwiatkowski potvrdil pozíciu lídra a stal sa napokon celkovým víťazom podujatia.

Na otázku, či bol z vlaňajšej Kwiatkowského taktiky sklamaný, odpovedal:

„Každý jeden z nás je odlišný. Máme odlišné povahy, tak to jednoducho je a preto je život krásny. Ja sa vždy snažím ponúknuť ľuďom zážitok a ako to dopadne, tak to dopadne. Nezáleží na tom, či vyhrám alebo prehrám. Ale nie každý je ako ja.“

Saganove slová pripomenuli novinári Kwiatkowskému po časovke a napriek dobrej nálade, ktorú mal po celkovom víťazstve, sa nerozpakoval Slovákovi kontrovať.

„Keď ma pred dvoma rokmi na Miláno-San Remo naháňali súperi na kopci Poggio, nikto sa nepozastavil na tým, že k tomu ostatní jazdci potrebovali tímovú pomoc kolegov. Každý rok je to odlišné. Nakoniec aj tak záleží len na tom, či v rozhodujúcom momente urobíte správne rozhodnutie,“ pomaly volil slová majster sveta z roku 2014 a pokračoval:

„Viem, aké je to jazdiť v dúhovom drese svetového šampióna. Peter to vie tiež. Je to súčasť hry. Jeho slová beriem na vedomie. Veľa jazdcov ho dostáva pod tlak, rovnako veľa jazdcov dostáva pod tlak i mňa. Bol som v rovnakej situácii veľakrát.“

No a záverečný klinec si nechal na koniec. „Niekedy nevyhráte preteky tým, že ste najsilnejší, ale tým, že ste najšikovnejší,“ reagoval Kwiatkowski a symbolicky tým ukončil tlačovú konferenciu.

Najbližšie sa dvaja rivali stretnú na 109. ročníku úvodného monumentu sezóny. Kto bude mať posledné slovo na kopci Poggio a potom na slávnej Via Roma, sa ukáže v sobotu popoludní po odjazdení dlhých 291 kilometrov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Michal Kwiatkowski #Miláno-San Remo