Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan si uctil Scarponiho druhým miestom, po úniku vyhral Yates

Vlani mu emotívnym spôsobom venoval titul svetového šampióna. A v nedeľu si na tragicky zosnulého kamaráta spomenul opäť.

11.03.2018 15:58 , aktualizované: 18:12
Sagan Foto: ,
Peter Sagan pred štartom druhej etapy na pretekoch Tirreno-Adriatico.
debata (2)

Slovenský cyklista Peter Sagan finišoval v 5. etape na pretekoch Tirreno-Adriatico na druhom mieste. Etapa bola venovaná talianskemu jazdcovi Michelemu Scarponimu. Končila v mestečku Filottrano, kde víťaz Tirrena z roku 2009 a šampión Giro d'Italia 2011 žil a vlani po zrážke s dodávkou aj nešťastne zahynul.

„Bol špeciálny človek, nielen pre cyklistiku, aj pre celý svet. Vždy sa usmieval a bol plný pozitívnej energie. Cítil som sa s ním fajn – na pretekoch i tréningoch. Je mi ľúto, že tu nie je,“ vravel Sagan vlani v Bergene, kde získal tretí titul majstra sveta za sebou.

Organizátori tohtoročnej edície Tirreno-Adriatico sa rozhodli uctiť si pamiatku obľúbeného jazdca a piatu etapu umiestnili do regiónu Le Marche, odkiaľ Scarponi pochádzal. Zvlnený profil trate mal vyhovovať klasikárom a Sagan patril medzi favoritov.

Očakávaný scenár sa naplnil takmer do bodky. Únik päťčlennej skupiny zlikvidoval pelotón necelých jedenásť kilometrov pred cieľom aj zásluhou Saganovho tímu Bora-Hansgrohe, ktorá úspešne pracovala pre svojho lídra.

V záverečných strmých pasážach sa odhodlal k úniku Adam Yates. Brit si postupne vytvoril 15-sekundový náskok a hoci Sagan so svojím tímom stratu v závere znížil, Yates si už etapový triumf nenechal vziať. Slovák s prehľadom vyhral špurt o druhé miesto.

„Bol to špeciálny deň. Radi by sme ako tím venovali víťazstvo Micheleho manželke a deťom, ale k triumfu sme sa žiaľ nedostali. Cítil som sa dobre, nohy ma poslúchali a myslím, že celý tím odviedol výbornú prácu. Toto všetko ma napĺňa optimizmom pred ďalším priebehom sezóny, v ktorej máme veľké ciele,“ reagoval Sagan.

Kvality víťazného Yatesa uznal aj športový riaditeľ Bory Enrico Poitschke.

„Cieľ bol jasný – išli sme na víťazstvo pre Petra. Yates však využil vhodný moment a napokon zaslúžene vyhral. Dnes bol najsilnejší. Chceli sme vyhrať, ale aj taká je cyklistika,“ vyjadril sa Poitschke.

Adam Yates oslavuje víťazstvo v 5. etape na... Foto: TASR/AP, Dario Belingheri
Taliansko cyklistika Tirreno Adriatico 5. etapa Adam Yates oslavuje víťazstvo v 5. etape na pretekoch Tirreno–Adriatico. V pozadí špurtuje Peter Sagan.

V itinerári pretekov zostávajú ešte dve etapy. V pondelok je na programe zvlnená etapa, v ktorej sa očakáva hromadný dojazd, ktorý bude vyhovovať špurtérom. V utorok sa podujatie skončí krátkou 11-kilometrovou časovkou.

Najväčšie šance na celkový triumf má Poliak Michal Kwiatkowski (Sky), ktorý vedie priebežné poradie s trojsekundovým náskokom pred Talianom Damianom Carusom (BMC Racing). Tretí v poradí Španiel Mikel Landa zaostáva už o 23 sekúnd. V jazde proti chronometru má z vedúcej trojice najväčšie kvality práve Kwiatkowski.

„Chcel som vyhrať, samozrejme, ale zároveň som myslel aj na celkové poradie. S bonusovými sekundami som spokojný. Verím, že v predposlednej etape sa nestane nič nečakané a dostanem šancu spečatiť triumf v časovke. Som vo forme, verím si,“ tvrdil Poliak v cieli.

Tirreno-Adriatico 2018

5. etapa (Castelraimondo – Filottrano, 178 km): 1. Adam Yates (V. Brit.) Mitchelton-Scott 4:16:35 h, 2. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 3. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Sky, 4. Tiesj Benoot (Belg.) Lotto Soudal, 5. Rigoberto Urán (Kol.) EF-Drapac Cannondale, 6. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky – všetci +7 s

Poradie po 5. etape: 1. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Sky 21:31:28 h, 2. Damiano Caruso (Tal.) BMC Racing +3 s, 3. Mikel Landa (Šp.) Movistar +23, 4. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky +29, 5. Rigoberto Urán (Kol.) EF-Drapac Cannondale +34, 6. Adam Yates (V. Brit.) Mitchelton-Scott +36,… 48. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +18:57 min

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tirreno - Adriatico