Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Saganovi došla pred cieľom para. V náročnom finiši mal najviac síl Roglič

Slovinec Primož Roglič z tímu LottoNL-Jumbo sa stal víťazom 3. etapy na cyklistických pretekoch Tirreno-Adriatico zaradených do prestížneho seriálu WorldTour. Etapa mala štart vo Follonice, cieľ po 234 km v Trevi a bola najdlhšou na 53. ročníku Tirreno-Adriatico.

09.03.2018 16:48
Primož Roglič Foto: ,
Primož Roglič.
debata (5)

Roglič zaútočil približne kilometer pred cieľom v polovici náročného stúpania a napriek neskoršiemu silnému ataku Brita Adama Yatesa (Mitchelton Scott) si udržal niekoľkometrový náskok až do cieľa. Druhý skončil s odstupom 3 sekúnd práve A. Yates, tretí skončil s mankom 6 sekúnd víťaz nedávnej klasiky Strade Bianche Belgičan Tiesj Benoot (Lotto Soudal).

Trojnásobný a úradujúci majster sveta Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) v samom závere vpredu chýbal a do cieľa došiel na 24. mieste.

Na čelo celkového priebežného poradia sa dostal Brit Geraint Thomas z tímu Sky, druhý je v rovnakom čase Belgičan vo farbách BMC Racing Greg van Avermaet. Tretia priečka s mankom 3 sekúnd patrí ďalšiemu jazdcovi Sky Britovi Christopherovi Froomovi.

Piatková etapa pútala svojou dĺžkou, ale aj náročným klasikárskym záverom. V úniku dňa sa ocitlo kvinteto Jacopo Mosca (Wilier-Selle Italia), Nicola Bagioli (Nippo-Vini Fantini), Šo Hacujama (Nippo-Vini Fantini), Dennis van Winden (Israel Cycling Academy) a Stepan Kurianov (Gazprom-Rusvelo).

Po 75 km jazdy mali k dobru 7:45 min pred pelotónom. Päťdesiat kilometrov pred cieľom to bolo stále ešte viac ako šesť a pol minúty. V záverečných 20 km zostal vpredu už len aktívny Talian Bagioli, ale aj jeho pokus sa skončil vstupom do okruhu 11 km pred cieľom v meste Trevi.

Potom začal udávať tempo Team Sky s Michalom Kwiatkowským či Chrisom Froomom. Doterajší líder celkového priebežného poradia Novozélanďan Patrick Bevin po páde vpredu chýbal, a tak bolo jasné, že sa bude meniť líder pretekov. Cenné minúty v piatok stratil aj Poliak Rafal, Majka, tímový kolega Petra Sagana v Bora-Hansgrohe.

Šest kilometrov pred cieľom na rovinatejšom úseku bola vpredu stále väčšia skupina cyklistov vrátane Petra Sagana, ale to sa v záverečnom náročnom stúpaní zmenilo. Jeho dĺžka bola 2,5 km, v jeho prvej polovici jazdci prekonávali miestami 16-percentné prevýšenie a neskôr až 20-percentné.

Na začiatku záverečného kilometra tempo udával Sky a potom prišiel útok Slovinca Primoža Rogliča (LottoNL-Jumbo), ktorý si utvoril náskok približne 50 – 80 m. To už bolo rozhodujúce, hoci sa za ním neskôr vehementne vybral Adam Yates. Peter Sagan v samom závere vpredu chýbal.

Peter Sagan je jediný Slovák na Tirreno-Adriatico 2018. Od roku 2012 ani raz nechýbal na Pretekoch dvoch morí a predviedol dovedna sedem víťazných etapových koncoviek. Predvlani útočil aj na celkový triumf, ktorý mu o jedinú sekundu vyfúkol veľký rival Van Avermaet. Sagan je aj štvornásobným víťazom bodovacej súťaže na Tirrene.

Tirreno-Adriatico 2018 – výsledky:

3. etapa (Follonica – Trevi, 234 km): 1. Primož Roglič (Slov./LottoNL-Jumbo) 6:17:23 h, 2. Adam Yates (V. Brit./Mitchelton-Scott) +3 s, 3. Tiesj Benoot (Bel./Lotto Soudal) +6, 4. Geraint Thomas (V. Brit./Sky) +7, 5. Rigoberto Uran (Kol./EF Education First – Drapac), 6. Mikel Landa (Šp./Movistar), 7. Gianni Moscon (Tal./Sky), 8. Romain Bardet (Fr./Ag2r La Mondiale), 9. Wilco Kelderman (Hol./Sunweb), 10. Bob Jungels (Lux./Quick-Step Floors) všetci +10, …, 24. Peter SAGAN (SR/Bora-hansgrohe) +34

Poradie po 3. etape: 1. Thomas 10:52:22 h, 2. Greg Van Avermaet (Bel./BMC Racing) rovnaký čas, 3. Christopher Froome (V. Brit./Sky) +3, 4. Damiano Caruso (Tal./BMC Racing) +8, 5. Michal Kwiatkowski (Poľ./Sky), 6. Jungels obaja +9, 7. Kelderman +19, 8. Davide Formolo (Bora-hansgrohe) +30, 9. Tom Dumoulin (Hol./Sunweb) +33, 10. Uran +39

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tirreno - Adriatico #Primož Roglič